G4Media.ro

Partidul de stânga Demos, mesaj de 8 martie: Femeile cer recunoașterea și…

Sursa: Demos

Partidul de stânga Demos, mesaj de 8 martie: Femeile cer recunoașterea și recompensarea muncii neplătite de reproducere/ Se solidarizează cu femeile trans, cu lucrătoarele sexuale, cu comunitățile LGBTQI+, cu persoanele non-binare, și cu femeile de culoare și migrante

Partidul se stânga Demos transmite un mesaj de 8 martie în acord cu ideologia partidului, afirmând că ”femeile cer recunoașterea și recompensarea muncii neplătite de reproducere, de la sarcină până la creșterea copiilor și îngrijirea familiilor, indiferent cine face aceste munci, se luptă pentru combaterea violenței de gen, vor salarii care să permită vieți demne, cer încetarea politicilor de precarizare”. Demos mai arată în comunicat că se solidarizează cu ”femeile trans, cu lucrătoarele sexuale, cu comunitățile LGBTQI+, cu persoanele non-binare, și cu femeile de culoare și migrante”.

Redăm mai jos integral comunicatul DEMOS:

”DEMOS urează tuturor femeilor, atât celor cis cât și celor trans, precum și persoanelor non-binare, un 8 Martie solidar, militant și transnațional, în spiritul luptelor feministe de la începuturi.

La începutul secolului trecut, femeile ieșeau în stradă cerând drepturi pentru ele și pentru comunitățile lor. Celebrul slogan al primelor greviste feministe din Statele Unite, bread and roses, pâine și trandafiri, arăta nevoia de hrană pentru corp, dar și de bunăstare pentru suflet. Acestea sunt rădăcinile Zilei Internaționale a Femeilor, radicale și revoluționare. De-a lungul timpului, sărbătoarea s-a transformat într-una a florilor și felicitărilor, pierzându-și dimensiunea politică și de protest.

Grevele feministe care au avut loc în ultimii ani de 8 Martie în Polonia, Spania, Argentina, Statele Unite, și multe alte țări arată că spiritul acelor revendicări de acum un secol este azi la fel de actual. Femeile cer recunoașterea și recompensarea muncii neplătite de reproducere, de la sarcină până la creșterea copiilor și îngrijirea familiilor, indiferent cine face aceste munci, se luptă pentru combaterea violenței de gen, vor salarii care să permită vieți demne, cer încetarea politicilor de precarizare. Femeile sunt în prima linie a luptei pentru protejarea mediului, stoparea colonialismului și democrație adevărată. Se solidarizează cu femeile trans, cu lucrătoarele sexuale, cu comunitățile LGBTQI+, cu persoanele non-binare, și cu femeile de culoare și migrante.

Acesta este și feminismul DEMOS. Nu este feminismul individualist al celor care le încurajează pe cele puține să spargă plafoane de sticlă și să se împlinească prin carieră, de obicei susținute de munca domestică invizibilă prestată de cele mai puțin norocoase. Nu este feminismul care împinge femeile să ducă vieți conforme cu cerințele competiției de pe piața muncii salariate sau altfel să rămână la demisol. Ci este feminismul solidar al celor 99%.

Feminismul asumat de DEMOS recunoaște importanța muncii domestice și de îngrijire, arată cât de vulnerabilă la exploatare este această muncă și cere susținerea ei prin servicii publice gratuite și de calitate: educație, sănătate, îngrijire, timp liber.

Feminismul DEMOS știe că violența de gen este în primul rând un instrument de exploatare și asuprire, care nu se limitează la viața privată ci este utilizat de angajatori și de stat deopotrivă.

Feminismul DEMOS recunoaște valoarea muncii sexuale ca muncă în sens deplin, cu toate drepturile și protecția care decurg de aici.

Nu în ultimul rând, feminismul DEMOS arată că războiul nu se duce între femei și bărbați, ci între majoritatea oamenilor și cei care profită de pe urma muncii lor. Atât munca din fabrici și birouri, cât și munca domestică.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. E bine să aibă tineretul şi Diaspora ce vota, după distrugerea USR+!

  2. Sa nu uitam de unicornii roz si pârsii de pădure…

  3. Cu chestia ca ala care are grija de casa (adica in 99% din cazuri femeile) ar trebui recompensat cumva, sint de acord.
    Hai sa fim seriosi: sa fii mama e ca si cum ai avea un al doilea job. Vine femeia de la serviciu si trece sa ia ceva de mincare. Ajunge in casa, se opreste in bucatarie. Da cu aspiratorul, baga rufele la spalat (daca nu le spala cu mina), le calca si tot asa, sint zeci de astfel de munci care, chiar daca nu sint toate grele, consuma o gramada de timp. Ar trebui ca ala care se ocupa cu chestiile astea sa aiba niste avantaje: ori ceva in plus la salariu, ori un program mai redus de munca, depinde cum vrea fiecare, femeie sau barbat.
    Chestiile alea trans, bi, LGTBQI+… poa’ sa si le bage in dos.

    • Subscriu! Referitor la faptul ca nu sunt grele, nu te contrazic, doar completez: totusi, dupa o zi de chestii de astea care nu sunt grele, luate individual… esti frint. Pentru ca toata ziua alergi de la una la alta: pregatesti ce-ti trebe sa gatesti, bagi si la spalat intre timp, te intorci in bucatarie, verifici mincarea, mai stringi dupa copii, ii mai impaci ca s-au certat, te intorci iar la bucatarie, apoi scoti si rufele. Trebuie sa stergi si praful, nu de alta, dar pe linga faptul ca nu-i sanatos, arata ca si cum nu l-ai mai sters de o sapt, desi ieri ai facut iar curatenie. Si inca cite alte neprevazute care trebuie tratate de la caz la caz.
      E greu pentru ele, si sunt de acord cu orice ajutor, inclusiv si mai ales, cel pe care il putem oferi noi, barbatii, preluind o parte din aceste treburi.

      Cit priveste treburile alealalte… Nevermind.

    • Nu e obligația nimănui să îți plătească munca aia.

    • nu e obligatoriu sa fii mama!
      also sa cresti un copil ca tata nu trebuie rasplatit?!
      pare rasist in sine acest protest!
      ultima data cand am verificat femeile nu fac singure un copil!

  4. Ultimul paragraf ma face sa cred ca imping marxism deghizat ca lupta pentru egalitatea intre sexe. In fine, o sa-i iau in serios daca dau un exemplu de un drept legal pe care il au barbatii in Romania si nu il au femeile. Pana atunci, sa militeze in Arabia Saudita.

  5. Delfinii! Nu uitati delfinii! Si delfinii non-binari!

  6. Cativa distrusi pe care nu inteleg de ce i mediatizati aici.