
Parlamentarii UDMR au refuzat invitaţia primarului din Târnăveni de a discuta pe marginea crizei apei potabile: „Nu vom folosi suferinţa oamenilor în scop politic”
UDMR Mureş a anunţat, joi, că parlamentarii formaţiunii nu participă la întâlnirea convocată de primarul municipiului Târnăveni, Sorin Megheşan, pentru a discuta pe marginea situaţiei critice a alimentării cu apă a oraşului, după poluarea cu sare a râului Târnava Mică din cauza inundării minei Praid, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Din cei 12 aleşi din judeţ, la discuţii au participat doar doi – unul de la USR şi altul de la PNL.
„Nu vom participa la întâlnirea convocată, astăzi (joi, n,r,) de primarul municipiului Târnăveni. Considerăm că, dacă ar fi existat o dorinţă sinceră de soluţionare a crizei, demersurile ar fi fost iniţiate cu trei săptămâni mai devreme, nu acum, când procesul tehnic şi instituţional este deja în derulare. UDMR Mureş, alături de conducerea instituţiilor judeţene, a acţionat prompt, cu responsabilitate şi profesionalism. Nu am făcut promisiuni goale, ci am propus soluţii concrete, fezabile şi deja luate în calcul de autorităţile centrale. Nu vom folosi suferinţa oamenilor în scop politic. Suntem şi rămânem alături de comunităţile afectate, iar prioritatea noastră este să se reia, cât mai repede posibil, alimentarea sigură şi constantă cu apă potabilă”, a arătat UDMR Mureş, într-un comunicat de presă.
UDMR Mureş consideră că situaţia este într-adevăr gravă, dar că soluţiile sunt deja propuse şi procesul este în desfăşurare.
„În urma colapsului survenit la Salina Praid şi a contaminării sursei de apă de pe râul Târnava Mică, judeţul Mureş se confruntă de peste o lună cu o criză severă în alimentarea cu apă potabilă a municipiului Târnăveni şi a altor localităţi din Valea Târnavei Mici. În acest context, dorim să subliniem că autorităţile judeţene şi instituţiile implicate au reacţionat rapid şi responsabil, mobilizând toate resursele disponibile pentru gestionarea situaţiei şi propunând soluţii concrete, viabile şi documentate”, a transmis sursa citată.
De asemenea, UDMR Mureş a menţionat acţiunile de livrare în zona afectată de apă potabilă, apă menajeră şi apă pentru animale, punctând că au fost deja propuse soluţii tehnice, precum achiziţionarea de instalaţii de osmoză inversă pentru staţiile din Târnăveni, Fântânele şi Suplac – investiţie de urgenţă în valoare de 3 milioane euro, dar şi realizarea unei aducţiuni de apă brută din Lacul Bezid, pentru un sistem durabil de alimentare cu apă în întreaga zonă – investiţie de 16,3 milioane euro.
Pe lângă acestea, a arătat UDMR, atât Consiliul Judeţean Mureş, cât şi Primăria Municipiului Târgu Mureş au aprobat deja achiziţionarea a două cisterne cu o capacitate de 30.000 litri, iar situaţia a fost discutată şi în CNSU, fiind stabilite o serie de termene.
Din cei 12 parlamentari ai judeţului Mureş – opt deputaţi (patru UDMR şi câte unul de la PNL, PSD, AUR şi USR) şi patru senatori (doi de la UDMR şi câte unul de la PSD şi AUR) – la întâlnirea de la Târnăveni au participat deputatul USR Adrian Giurgiu şi deputatul PNL Ciprian Dobre.
Deputatul PSD Mureş, Dumitriţa Gliga, a precizat că a efectuat o vizită la Târnăveni în urmă cu o zi şi că a stat de vorbă cu oameni din mai multe zone ale municipiului, „având, de asemenea, curiozitatea de a vedea – neanunţat – dacă există sau nu apă în recipientele puse la dispoziţie”.
„În momentul de faţă, la Târnăveni există apă furnizată în reţea (de către uzina de apă), aceasta nefiind potabilă. Există, de asemenea, cinci centre de la care se poate ridica apă îmbuteliată, în baza actului de identitate, apă provenită din rezerva de stat şi din donaţii. Pe raza municipiului sunt amplasate aproximativ 80 de puncte de distribuţie (recipienţi de un metru cub, apă potabilă şi apă menajeră). Acestea sunt alimentate de către Aquaserv şi ISU – pompieri. Cele de apă menajeră erau într-adevăr goale majoritatea ieri, căci se alimentează atunci când nu se furnizează apă de la reţea. Având în vedere situaţia gravă creată, se impune, în regim de urgenţă, luarea de măsuri, luându-se în calcul patru variante”, a postat deputatul PSD Dumitriţa Gliga pe Facebook.
Între variante, deputatul PSD Mureş a enumerat achiziţionarea cât mai repede şi punerea în funcţiune a unei staţii de desalinizare, pentru care este necesară o alocare urgentă a fondurilor de către Guvern şi autoritatea locală, forarea de puţuri de mare adâncime şi două propuneri de aducţiuni, de la Bezid (la 60 kilometri) sau de la Iernut, din râul Mureş (15 kilometri).
„Nemulţumirea cetăţenilor este justificată, deoarece ne aflăm într-o situaţie fortuită, iar asumarea deciziilor pentru rezolvarea ei pare întârziată”, a precizat deputatul PSD Mureş.
Primarul municipiului Târnăveni, Sorin Megheşan, i-a invitat pentru joi, la ora 13:00, pe parlamentarii de Mureş la o întâlnire de lucru la sediul Primăriei, „pentru a discuta – direct şi responsabil – situaţia critică a alimentării cu apă a municipiului nostru, atât în plan imediat, cât şi pe termen mediu şi lung”.
„De ce Târnăveni? Pentru că aici nu vorbim doar despre consum casnic de apă, ci şi despre supravieţuirea economică şi socială a comunităţii: agricultorii, fermierii şi toată Industria locală, în frunte cu Knauf Insulation, care a investit aproximativ 150 milioane euro într-o fabrică modernă de vată minerală la Târnăveni, cu peste 100 de angajaţi şi potenţialul de a genera sute de locuri de muncă. Al doilea cel mai mare producător de ventilatoare din Europa, Ruck Ventilatoare, cu peste 300 de angajaţi, Gecsat, Artemob, Westfleisch sunt companii din Târnăveni în care apa este indispensabilă. Fără apă, producţia stagnează şi locurile de muncă sunt puse în pericol. Părinţii cu copii la grădiniţe, creşe şi şcoli nu pot reveni la locurile de muncă, din cauza închiderii unităţilor educaţionale din lipsă de apă. Acest blocaj afectează planurile familiale şi economia locală. Persoanele vulnerabile, printre care pensionarii şi familiile cu venituri mici, au fost şi rămân grav afectate – accesul la apă potabilă şi menajeră este vital, iar soluţiile temporare nu sunt suficiente”, a arătat Sorin Megheşan, într-o scrisoare deschisă adresată parlamentarilor.
Edilul consideră că se impune asigurarea imediată a aprovizionării stabile cu apă menajeră şi potabilă, nu doar pentru câteva zile, ci în mod sustenabil, finalizarea urgentă a instalaţiei de desalinizare, amplasată prin documentaţia trimisă către Guvern şi realizarea conductei de aducţiune şi alimentarea forţată, în prealabil, a rezervoarelor uzinei de apă din Târnăveni, pentru eventuale viitoare creşteri de salinitate.
„Am evitat retorica. Vă propun o zi a soluţiilor: pe 3 iulie, la Primăria Târnăveni, discutăm profesional, punctual şi constructiv. Nu e vorba despre acuzaţii, ci despre responsabilitate. O comunitate întreagă – oameni, angajatori şi instituţii – a strâns rândurile în aceste luni dificile. Dar nu mai putem! Mai departe, fără sprijin parlamentar concret şi decizii ferme, riscăm ca Târnăveniul să rămână o ruină. Vă aştept, cu deschidere şi cu speranţa că împreună putem pune soluţia pe masă”, a arătat Sorin Megheşan.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.