G4Media.ro

Parchetul general îi explică lui Carmen Dan motivul pentru care este obligatorie…

Parchetul general îi explică lui Carmen Dan motivul pentru care este obligatorie declasificarea documentelor din dosarul ”Jandarmeriada”: Este necesară pentru a putea fi consultate de către părţi şi avocaţii acestora

Parchetul General susţine că declasificarea unor documente în dosarul privind incidentele violente de la protestul din 10 august este necesară pentru a putea fi consultate de către părţi şi avocaţii acestora.

Ministerul Public a publicat pe pagina de Facebook o reacţie la declaraţiile ministrului de Interne, Carmen Dan, care a spus că procurorii au acces neîngrădit la toate documentele care sunt clasificate secret de serviciu sau secret de stat.

„Având în vedere afirmaţiile lansate în spaţiul public în sensul că nu este necesară desecretizarea unor documente întrucât, potrivit prevederilor Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, procurorii au acces la toate documentele cu acest caracter, Biroul de informare şi relaţii publice face următoarele precizări. Declasificarea anumitor documente este necesară în vederea asigurării caracterului echitabil al urmăririi penale, precum şi pentru respectarea dreptului la apărare al părţilor şi subiecţilor procesuali principali. În acest sens, documentele trebuie declasificate pentru a putea fi depuse la dosarul cauzei şi consultate de către părţi, subiecţi procesuali şi avocaţii acestora, doar în acest mod putându-se da eficienţă principiului egalităţii armelor şi aflării adevărului”, menţionează Parchetul General.

Parchetul aminteşte în acest sens o decizie a Curţii Constituţionale.

„Referitor la necesitatea aflării adevărului în procesul penal, în considerentele deciziei Curţii Constituţionale nr. 21 din 18 ianuarie 2018 se arată că ‘orice informaţie care poate fi utilă aflării adevărului trebuie să fie folosită în procesul penal’. Totodată, Curtea Constituţională apreciază că ‘protecţia informaţiilor clasificate nu poate avea caracter prioritar faţă de dreptul la informare al acuzatului şi faţă de garanţiile dreptului la un proces echitabil ale tuturor părţilor'”, mai precizează Parchetul General.

Explicațiile Ministerului public vin după ce luni Carmen Dan a pretins că procurorii care se ocupă de dosarul privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august au acces la informaţiile clasificate din raportul întocmit după protest, lucru care este suficient în opinia sa.

„Nu cu mult timp în urmă, procurorul general mai lansa o declaraţie în spaţiul public, referindu-se la faptul că procurorii au acces îngreunat la documentele pe care trebuie să le analizeze, ca urmare a faptului că acestea sunt secretizate. Cred că n-ar mai fi făcut această declaraţie dacă ar fi făcut efortul minim de a deschide Legea 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, care vorbeşte foarte clar, mai precis, la art. 7, al. 4, despre accesul neîngrădit al procurorilor la toate documentele care sunt clasificate secret de serviciu sau secret de stat în condiţiile garantării validării sau numirii şi depunerii jurământului”, a susținut Carmen Dan.

Augustin Lazăr, a ieșit și luni cu explicații după o serie de atacuri lansate de Carmen Dan, care a spus că ancheta de la Parchetul General privind protestul din 10 august, în care sunt puşi sub acuzare şefi din Jandarmerie şi un secretar de stat din MAI, reprezintă ”o altă încercare de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului”.

“Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, asigură opinia publică asupra faptului că procurorii Secţiei parchetelor militare efectuează o anchetă imparţială, efectivă şi independentă de orice ingerinţe externe. Totodată, procurorul general al PICCJ doreşte să transmită un mesaj de încredere în profesionalismul şi imparţialitatea procurorilor de caz, cărora li se asigură resursele necesare pentru clarificarea faptelor şi soluţionarea dosarelor într-un termen rezonabil, cu respectarea principiilor legalităţii, prezumţiei de nevinovăţie şi aflării adevărului”, se arată în comunicatul Parchetului General.

Anterior, Carmen Dan, declarase că ancheta de la Parchetul General legată de evenimentele de la protestul din 10 august reprezintă ”o altă încercare de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului”.

“Nu văd în această acţiune decât o altă încercare de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului, şi anume Jandarmeria Română, care are atribuţii importante în asigurarea ordinii publice. Mă adresez acum jandarmilor, nu numai şefilor Jandarmeriei -, eu sper să rămână dedicaţi şi sper să rămână consecvenţi vocaţiei şi principiului de a apăra statul şi de a apăra legea şi de a aplica legea, pentru că asta trebuie să facă Jandarmeria. (…) Eu transmit cu certitudine că nu este o problemă cu funcţionarea Jandarmeriei şi că Jandarmeria va continua să-şi facă datoria”, a afirmat Carmen Dan la sediul MAI.

Ea a precizat că statutul cadrelor militare spune foarte clar când sunt puşi la dispoziţie militarii, şi anume atunci când împotriva lor se dispune măsura trimiterii în judecată.

“În ceea ce-l priveşte pe secretarul de stat, avem şi acolo o prevedere foarte clară în statutul poliţistului, care spune că poliţistul este pus la dispoziţie atunci când împotriva lui s-a dispus măsura punerii în mişcare a acţiunii penale. Amintiţi-vă că şefii Jandarmeriei, secretarul de stat au aflat despre aceste situaţii din presă şi iarăşi nu este un lucru normal. Se ştia cu câteva zile înainte ce urmează să se întâmple”, a mai spus Carmen Dan.

Aceasta a acuzat Parchetul că a acţionat “la ordin”, după o direcţie “dinainte trasată”.

“Eu văd lucrul acesta ca pe un ordin pe unitate, aşa cum m-am mai pronunţat, care de data asta a fost pus în aplicare mai clar şi mai precis. Plecând de la dictonul ‘justiţia este oarbă’, eu cred că acum este doar surdă, dar cu o privire foarte ageră în direcţia dinainte trasată”, a susţinut Carmen Dan.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Sa ti explice PG cum stau lucrurile, e ca si cum l-ai intreba pe sas cum se conduce tara…

  2. Carmen Dan, unde te trezesti TU? In balconul blocului din Videle, la cafelută cu Dancilă? Nu iti este permis să faci nicio observatie cu privire la ce anume spune sau cere JUSTITIA ! Mai ales că nu ai pregătire juridică si MAI ALES CĂ RĂRSPUNZI LA COMENZILE POLITICE ALE PSD. Nu chiar PSD, că acolo sunt si peroane foarte instruite.Corect este : răspunzi la comenzile lui Dragnea, madam ! Cine te crezi tu, in functia asta temporară NU AI DREPTUL SĂ OBSTRUCȚIONEZI actul de justitie, madam ! Marș, la Videle si ocupă functia de secretara pentru care ai expertiză, madam !!

    • @mioara
      Un limbaj de adevarata doamna…drept pentru care am sa ti raspund cu cuvintele tale:
      Mars la cratita ca ai uitat tocanita pe foc si ai ars o!

    • De ce o trimiteti la Videle?…Sunt convins ca is secretare in Videle care isi fac bine treaba. Sa ramana secretara la o scoala din Bucuresti.

    • ” Uşor vorbeşti cu un netot,
      Dar mai uşor c-un întelept,
      Cu un semidoct nici tu părinte,
      Nici zeii cerului nu pot. ”
      Rabindanath Tagore (poet şi filozof indian )

    • Catre tine mai Morjan:
      Foaie verde de tutun
      Morjan este zău nebun.
      El se da inteligent
      Dar este doar corigent,
      La final de poezie
      Iti doresc și ție o M.IE !

    • @Morjan, hai potaie, mars la cotetz!

    • Doamna Mioara , poate aveti bunavointa de a exemplifica la care justitie faceti referire .
      Sper ca nu va referiti la CLOACA numita sistem de justitie din Romaniaca , sau poate nu ati avut tangenta cu cei care populeaza cloaca respectiva , si nici nu va doresc sa aveti de-a face cu ei .

  3. ” Uşor vorbeşti cu un netot,
    Dar mai uşor c-un întelept,
    Cu un semidoct nici tu părinte,
    Nici zeii cerului nu pot. ”
    Rabindanath Tagore (poet şi filozof indian )

  4. Un om de cariera si cu o profesie câștigată pe merit, trebuie să îi comunice unei contzopiste iresponsabile. Păcat de mutra ei, că nu o arată ce oribila e, de fapt.

  5. Adica mai pe romaneste : voi urlati sus si tare ca datorita protocoalelor cu SRI-ul unii inculpati n-au avut acces la toate probele , dar acelasi PSD nu desecretizeaza rapoartele ce constituie probe acum. Ipocritii dracu’.

  6. Media nu își face datoria. Va rugam sa ii puneți întrebarea : ce diferență este intre intimidare și responsabilizare.

  7. Ardeleanul de Augustin a tot sperat ca proasta de regateana de Videle o sa priceapa intr-un tarziu de ce i se cere intr-una sa declasifice probele, dar vazand ca Papusha in afara de tupeu nu are nimic in cap, nada ! pana la urma i-a spus in clar !

    PS. Ei, hai sa vedem daca acum le va declasifica ! Sa asteptam, propun eu, 10 zile ! Dupa care sa o dam in judecata pe ministra pt obstructionarea justitiei in ceea ce priveste cele peste 700 de parti vatamate care au facut plangeri penale impotriva autorilor violentelor exercitate asupra lor in ziua de10 august precum si in noaptea de 10/11 august ! 😉

  8. O secretara de scoala din videle nu cred ca poate intelege un procuror.
    Secretara de scoala a prins din zbor ca e vorba de informatii clasificate si a zis ca le stie.
    Dar daca stia sa citească legea…

  9. Nu stiu cat de secretara a fost la Videle dar stiu ca a supt prefectul, ea a spus ” suptprefect”. In CV.

  10. Doamna Mioara , poate aveti bunavointa de a exemplifica la care justitie faceti referire .
    Sper ca nu va referiti la CLOACA numita sistem de justitie din Romaniaca , sau poate nu ati avut tangenta cu cei care populeaza cloaca respectiva , si nici nu va doresc sa aveti de-a face cu ei .