G4Media.ro

Parchetul general a preluat, în urma unei petiții, ancheta în cazul pădurarului…

Parchetul general a preluat, în urma unei petiții, ancheta în cazul pădurarului ucis din Maramureș

Parchetul general anunță că, în urma unei petiții semnată de 30.000 de persoane și în contextul gravității deosebite a infracțiunii din dosar, a preluat ancheta în cazul pădurarului ucis în luna octombrie, în județul Maramureș.

Comunicatul Parchetului General:

„Având în vedere petiția inițiată de comunitatea Declic, semnată de peste 30.000 de persoane, precum și necesitatea administrării cu celeritate a mijloacelor de probă, în contextul gravităţii deosebite a infracţiunii ce formează obiectul dosarului – omor săvârşit asupra unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu la momentul producerii decesului, în cursul zilei de astăzi, 22 noiembrie 2019, în temeiul art. 325 din Codul de procedură penală, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Dimitrie-Bogdan Licu, a dispus prin ordonanță preluarea de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică, în vederea efectuării urmăririi penale, a dosarului privind uciderea unui pădurar, în cursul lunii octombrie, în județul Maramureș, pe raza cantonului silvic Strâmbu Băiuţ.

Cauza a fost înregistrată inițial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalului Maramureș, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj, prev. de art. 257 alin.1 Cod penal rap. la infracţiunea de omor prevăzută de art. 188 alin.1 Cod penal, și uz de armă fără drept, prev. de art. 343 alin. 1 Cod penal.”

Reprezentanţii Comunităţii Declic i-au înmânat procurorului general al României, joi, o petiţie semnată de peste 30.000 de cetăţeni, prin care se solicită o anchetă imparţială în cazul morţii pădurarului Liviu Pop din Maramureş.

„Este un mesaj despre pădurarii care au murit în ultimii ani în pădurile din România. Este un mesaj despre cei şase pădurari (…), şase oameni care au murit încercând să apere pădurea. Este vorba despre alţi 650 de pădurari care au fost bătuţi crunt în pădure de mafia lemnului. Este vorba de familiile acestor oameni, este vorba de comunităţi răvăşite, comunităţi distruse, comunităţi care trăiesc în teroare, pentru că există mafia lemnului. Nu este doar despre pădurarul Liviu Pop, care este cazul cel mai recent şi care este intens mediatizat, este vorba despre un fenomen extrem de grav, care poate fi oprit doar dacă autorităţile transmit un semnal puternic. Asta cerem astăzi aici”, a declarat Antoniu Bumb, reprezentant al Comunităţii Declic, citat de Agerpres.

Semnatarii petiţiei solicită ca procurorul general al României să dispună mutarea anchetei din Maramureş, deoarece ar exista suspiciuni că investigaţiile nu sunt făcute imparţial.

„Sunt multe elemente care ne arată că ceea ce se întâmplă acolo nu este ok. A trecut o lună deja de când pădurarul Liviu Pop a murit şi iată că încă nu avem suspecţi. Au existat trei oameni în pădure împreună cu Liviu Pop, când acesta a murit. Ei au declarat că pur şi simplu s-a auto-împuşcat. Asta poate fi adevărat, nu ştim, dar l-au lăsat acolo să moară. Omul acela a murit singur, într-un şanţ. (…) Şi încă nu avem suspecţi. (…) Trebuie ca această anchetă să fie imparţială”, a precizat Antoniu Bumb.

Liviu Pop, pădurar în cadrul Direcţiei Silvice Maramureş, a fost ucis în octombrie într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuţ, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori.

Potrivit Romsilva, din primele informaţii reieşea că Liviu Pop a fost împuşcat mortal, iar corpul acestuia, abandonat într-o vale, prezenta numeroase urme de agresiune fizică.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş şi poliţiştii au deschis o anchetă în acest caz.

Liviu Pop avea 30 de ani, era angajat al Direcţiei Silvice Maramureş de şapte ani, era căsătorit şi avea trei copii.

Foto: Bogdan Licu / Inquam Photos, George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Ucis și bătut ca un animal, trădat de colegi, o văduvă și 3 orfani lăsați în urma, totul în timp ce își făcea datoria in sprijinul nostru.

  Iar nimănui nu ii pasa, excepție o mana de oameni. Aceștia suntem noi, poporul român.

 2. Felicitări Deloc pentru această mobilizare.
  Rușine Parchetului General pentru tot acest timp pierdut – era evident potențialul conflict de interese în anchetarea acestei crime – ancheta trebuia preluată dupa 24 de ore.
  Chiar trebuie să se miște societatea civilă ca să dați iama peste mafiile astea locale ?

  • scuze, era „Felicitări Declic”, mi-a corectat telefonul si nu am văzut 🙂

  • Nu vor da iama nici acum.
   Pana ce nu vine ordin direct de sus, tot nu vor face nimic semnificativ.
   Golanii locali nu actioneaza fara ordinul si in beneficiul golanilor nationali.

 3. Acum se intelege de ce vor sa desfinteze sectia speciala…pentru ca peste tot sunt procurori incompetenti care se tem sa nu fie sanctionati…sa nu faca nimic si sa benefecieze de salarii baabane…

  • Şi ce a făcut Secţia asta specială, până acum? A semnat pe lista celor de la Declic? Da tu, ai semnat revoluţionarule?

 4. Şi ce a făcut Secţia asta specială, până acum? A semnat pe lista celor de la Declic? Da tu, ai semnat revoluţionarule?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.