G4Media.ro

Papa Francisc Homosexualitatea este un păcat, dar nu o crimă

sursa foto: captura video Insider News

Papa Francisc Homosexualitatea este un păcat, dar nu o crimă

Papa Francisc a criticat legile care incriminează homosexualitatea ca fiind „nedrepte”, spunând că Dumnezeu îi iubește pe toți copiii săi așa cum sunt și a cerut episcopilor catolici care susțin aceste legi să primească în biserică persoanele LGBTQ, potrivit unui interviu acordat de suveranul pontif pentru agenția de presă AP.

„A fi homosexual nu este o crimă”, a declarat Francisc în timpul unui interviu exclusiv acordat marți agenției The Associated Press.

Francisc a recunoscut că episcopii catolici din unele părți ale lumii susțin legile care incriminează homosexualitatea sau discriminează persoanele LGBTQ, iar el însuși s-a referit la această problemă în termeni de „păcat”. Dar el a atribuit astfel de atitudini unor medii culturale și a spus că episcopii, în special, trebuie să treacă printr-un proces de schimbare pentru a recunoaște demnitatea tuturor.

„Acești episcopi trebuie să aibă un proces de convertire”, a spus el, adăugând că ar trebui să aplice „tandrețea, vă rog, așa cum Dumnezeu o are pentru fiecare dintre noi”.

Comentariile lui Francisc, care au fost salutate de apărătorii drepturilor homosexualilor ca fiind o piatră de hotar, sunt primele rostite de un papă cu privire la astfel de legi. Dar ele sunt, de asemenea, în concordanță cu abordarea sa generală față de persoanele LGBTQ și cu convingerea că Biserica Catolică ar trebui să-i primească pe toți și să nu facă discriminări.

Aproximativ 67 de țări sau jurisdicții din întreaga lume incriminează activitatea sexuală între persoane de același sex, dintre care 11 pot impune sau impun pedeapsa cu moartea, potrivit The Human Dignity Trust. Experții spun că, chiar și acolo unde legile nu sunt aplicate, ele contribuie la hărțuirea, stigmatizarea și violența împotriva persoanelor LGBTQ.

În SUA, mai mult de o duzină de state încă mai au în vigoare legi împotriva sodomiei, în ciuda unei hotărâri din 2003 a Curții Supreme care le-a declarat neconstituționale. Susținătorii drepturilor homosexualilor spun că legile învechite sunt folosite pentru a justifica hărțuirea și indică noile legi, cum ar fi legea „Don’t say gay” din Florida, care interzice predarea cu privire la orientarea sexuală și identitatea de gen de la grădiniță până la clasa a treia, ca dovadă a eforturilor continue de marginalizare a persoanelor LGBTQ.

În 2019, se aștepta ca Francisc să emită o declarație prin care să se opună incriminării homosexualității în timpul unei întâlniri cu grupuri pentru drepturile omului care au efectuat cercetări privind efectele unor astfel de legi și ale așa-numitelor „terapii de conversie”.

În cele din urmă, după ce informația despre audiență a ajuns în presă, papa nu s-a îmai ntâlnit cu grupurile respective

Marți, Francisc a spus că trebuie să existe o distincție între o crimă și un păcat în ceea ce privește homosexualitatea. Învățătura Bisericii susține că actele homosexuale sunt un păcat, sau „intrinsec dezordonate”, dar că persoanele homosexuale trebuie tratate cu demnitate și respect.

„Nu este o crimă. Da, dar este un păcat. Bine, dar mai întâi să distingem între un păcat și o crimă”.

„De asemenea, este un păcat să nu avem caritate unii față de alții”, a adăugat el.

Francisc nu a schimbat învățătura bisericii, care i-a supărat mult timp pe catolicii gay. Dar el a făcut din apropierea față de persoanele LGBTQ un semn distinctiv al papalității sale.

Comentariile papei nu s-au referit în mod specific la persoanele transsexuale sau nonbinare, ci doar la homosexualitate, dar susținătorii unei mai mari incluziuni LGBTQ în Biserica Catolică au salutat comentariile papei ca fiind un progres important.

„Declarația sa istorică ar trebui să trimită un mesaj liderilor mondiali și milioanelor de catolici din întreaga lume: Persoanele LGBTQ merită să trăiască într-o lume fără violență și condamnare și mai multă bunătate și înțelegere”, a declarat Sarah Kate Ellis, președinte și director executiv al grupului de susținere GLAAD, cu sediul în SUA.

New Ways Ministry, un grup catolic de susținere a persoanelor LGBTQ, a declarat că tăcerea ierarhiei bisericești cu privire la astfel de legi până acum a avut efecte devastatoare, perpetuând astfel de politici și alimentând retorica violentă împotriva persoanelor LGBTQ.

„Papa reamintește bisericii că modul în care oamenii se tratează unii pe alții în lumea socială are o importanță morală mult mai mare decât ceea ce ar putea face oamenii eventual în intimitatea unui dormitor”, a declarat directorul executiv al grupului, Francis DeBernardo, într-o declarație.

Unul dintre cardinalii numiți recent de papă – Robert McElroy, episcopul de San Diego – se numără printre acei catolici care ar dori ca biserica să meargă mai departe și să primească pe deplin persoanele LGBTQ în biserică, chiar dacă acestea sunt active sexual.

„Este un mister demonic al sufletului uman de ce atât de mulți bărbați și femei au o animozitate profundă și viscerală față de membrii comunităților L.G.B.T.”, a scris McElroy marți în revista iezuiților America. „Mărturia principală a bisericii în fața acestui bigotism trebuie să fie una de îmbrățișare mai degrabă decât de distanțare sau condamnare”.

Începând cu faimoasa sa declarație din 2013, „Cine sunt eu să judec?” – când a fost întrebat despre un preot presupus homosexual – Francisc a continuat să slujească în mod repetat și public comunităților gay și transsexuale.

În ciuda unei astfel de apropieri, Francisc a fost criticat de comunitatea catolică gay pentru un decret din 2021 al biroului de doctrină al Vaticanului care spunea că biserica nu poate binecuvânta uniunile între persoane de același sex.

În 2008, Vaticanul a refuzat să semneze o declarație a ONU care cerea dezincriminarea homosexualității, plângându-se că textul depășea scopul inițial. Într-o declarație de la acea vreme, Vaticanul a îndemnat țările să evite „discriminarea nedreaptă” împotriva homosexualilor și să pună capăt sancțiunilor împotriva acestora.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

11 comentarii

 1. Se spune ca sa urăsti pacatul iar nu pe pacatos.Dar daca urăsti pacatul NU poti sa-l LEGIFEREZI deschizându-i cale libera .E ca si cum l-ai aproba.Asta atrage indreptarea din partea lui Dumnezeu.Cu FOC DIN CER,ca in Sodoma si Gomora! Ar fi GRAV,nu?

  • Efecte speciale deci?… Zău? :)))))

  • Auzi, dar ce s-a intamplat cu fetele lui Lot, dupa episodul cu Sodoma si Gomora, cum o fi? N-are cum sa fie pacat, ca e cuvantul lui Dumnezeu acolo si nu-l contrazicem.

   Dar crima (in sensul de faradelege / incalcarea legii) cam este …

 2. Cum să fie un păcat, când Biserica e doldora de ei? De ce nu-i lasă să se însoare? Fiindcă s-au obișnuit așa.

 3. ,,Francisc nu a schimbat învățătura bisericii, care i-a supărat mult timp pe catolicii g.a.y.?,,….daca vor sa ramana in catolicism sa se schimbe ….sau daca nu accepta regulile sa iasa …simplu…ce pretentii, sa schimbe biserica catolica ăă biserica catolica…sa nu se supere g.a.yii…😁😁😁😁😁😁jesus…

  • Tăntălăul de scoabă nici nu-și dă seama că-l parafrazează pe Cațavencu:
   „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”

   Ce țoapă masculină! :)))))

 4. Deci exista legi împotriva sodomiei.
  Prin aceste legi se condamnă doar persoanele de același sex care practică sodomia sau și bărbații care o practică cu partenerele lor (femei)?
  Că așa ar trebui. Dacă bărbații homosexuali sunt incriminați că practică sodomia și bărbații așa zis heterosexuali ar trebui incriminați, că și lor tot la un c.ur li se sco.ală!!!!

  • @Petru Întâiul – Iata o abordare inedita 😂😂 recunosc ca nu m-am gandit pana acum sa pun problema asa.

 5. De ce să fie un păcat?????
  Este alegerea unor oameni de a-și trăi intimitatea lor!

 6. Măi oameni buni… de fapt oameni răi. Noi toți ne naștem răi, în sensul că avem păcatul strămoșesc în noi(păcatul lui Adam). De aceea cei ce aveau înclinații spre aceste păcate scârboase , și nu se înfrânau, le practicau încă din cele mai vechi timpuri(de pe vremea lui Lot)de acu vreo 5000 de ani!
  Acum, orice păcat e păcat înaintea lui Dumnezeu,dar sunt diferite în grad și consecințe,de exemplu: una e să te gândești la mânie, că vrei să-ți omori un dușman, și alta e s-o înfăptuiești fizic.Chiar dacă în fața lui Dumnezeu amândouă situațiile sunt păcate, consecințele lor în lumea noastră sunt extrem de diferite.
  Presiunile politice care se fac pentru adoptarea acestui mod de viață,-LGBTQAI…()XYZ și câte genuri or mai-,promovarea tuturor scârboșeniilor în materie de viață sexuală cât și îndoctrinarea copiilor de la vârste foarte fragede cu această ideologie nu duc decât la dezintegrarea societății.
  Cițiți in cărțile de istorie!Marile imperii Persan,Grec,Roman au ajuns la autodistrugere atunci când păcatele acestea erau la apogeu!
  Papa acesta în loc să se ocupe cu propovăduirea Evangeliei ,el face pe activistul vrea să împace și capra și varza. Nu merge! Nu mă înțelegeți greșit : la tine în dormitor faci ce vrei!Dar când vrei ca prin lege tu să “te freci cu cine vrei” și să și înveți pe copiii de grădiniță că asta e un lucru bun :AI ÎNNEBUNIT! Și nu putem rezona cu nebunii!
  Și voi cei de la G4 media ,domnule Florin Zamfirescu, nu stiu cine ești nu te cunosc, dar e plin de stiri din astea numa cum să mai susțineți tot felul de aberații sexuale si de tot felul.
  Ai scris si despre D’ont say Gay” bill” : nici nu se numește asa, informeaza-te dle Zamfirescu inainte de a scrie.
  Ce e greșit in a proteja copiii de grădiniță si până in clasa a 3a (de parcă in clasa 4a ar fi indicat să învețe!!)de ideologiile acestea aberante/scârboase!!!???
  Sunteți dezgustătoari prin promovare de astfel articole, o mulțime de articole de genul sunt la voi pe site!
  E prima si ultima dată cand scriu la comentarii!

  • @Ristian – Bai omule, da’ te-ai gandit ca toata povestea asta cu biblia si religiile sunt inventii ale unor oameni smecheri de pe vremuri care au gasti solutia ideala de a manevra masele? Bai omule, pune mana si studiaza si tu cum au evoluat religiile, de la animism la cele complexe de mai tarziu, pune mana si mai afla si tu lucruri stiintifice, mai vezi si tu cum e cu fizica si chimia, poate te mai luminezi si tu. Cum poti tu sa imi vii cu pacate si nepacate cand tu crezi intr-o religie bazata pe actul incestului? Pe bune? Suntem toti din Adam si Eva? Gizas!