G4Media.ro

Pandora Papers: Cum a ajuns Dakota de Sud un paradis fiscal ce…

Foto: Google Maps

Pandora Papers: Cum a ajuns Dakota de Sud un paradis fiscal ce rivalizează cu Insulele Cayman

Statul american Dakota de Sud a devenit o destinație majoră pentru banii străinilor bogați, rivalizând cu paradisurile fiscale mai cunoscute din Europa și Caraibe, potrivit anchetei „Pandora Papers” publicată de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ). Unele dintre averile de zeci de milioane de dolari ascunse în statul din regiunea Midwest a Americii sunt legate de persoane fizice și companii acuzate de infracțiuni financiare sau abuzuri grave ale drepturilor omului, aceștia profitând de legile secretului financiar din Dakota. Dezvăluirile i-au făcut pe analiștii americani să vorbească despre „creșterea Dakotei de Sud ca paradis fiscal care rivalizează cu destinații mai cunoscute precum Cayman sau Panama.”

Investigația, la care au colaborat circa 600 de jurnalişti, se bazează pe circa 11,9 milioane de documente, ce provin de la 14 societăţi de servicii legale și financiare, şi a scos la iveală peste 29.000 de societăţi offshore.

Documentele oferă „o privire cuprinzătoare asupra unei industrii care ajută oficialii guvernamentali puternici, ultra-bogații și alte elite globale să ascundă miliarde de dolari de autoritățile fiscale, procurori și alții.” De exemplu, ICIJ a descoperit legături între active offshore şi 336 de lideri şi responsabili politici de prim rang, care au înfiinţat aproape 1000 de societăţi, dintre care mai mult de două treimi în Insulele Virgine britanice.

Transferul banilor prin conturi offshore, în principal în jurisdicții cu taxe reduse, este legal în majoritatea țărilor, iar multe dintre persoanele menționate în scurgerea de date nu sunt acuzate de săvârșirea de infracțiuni. Dar grupul de jurnaliști a declarat că cei 2,94 terabyți de date financiare și juridice arată că „mașina de bani offshore funcționează în toate colțurile planetei, inclusiv în cele mai mari democrații din lume” și implică unele dintre cele mai cunoscute bănci și firme juridice din lume, a scris publicația Fortune.

Paradis fiscal

Ancheta, bazată pe cea mai mare scurgere de documente confidențiale, „oferă detalii despre transferarea a sute de milioane de dolari din paradisurile offshore din Caraibe și Europa în Dakota de Sud, un stat american slab populat, care a devenit o destinație majoră pentru banii străini,” afirmă ICIJ. Este vorba de „noi dovezi substanțiale” care dezvăluie amploarea acestor transferuri, au adăugat ziariștii de investigație.

Consorțiul a relatat că aproximativ 360 de miliarde de dolari în active ale clienților sunt deținute în prezent în trusturi din Mount Rushmore State, numele familiar al statului Dakota de Sud. Acesta este o sumă care se apropie de producția economică anuală a Republicii Irlanda și reprezintă o creștere de peste patru ori în ultimul deceniu, după ce a fost de 75,5 miliarde de dolari în 2011, a relatat ICIJ. (Trusturile sunt de obicei folosite pentru a adăposti averile personale ale celor super-bogați, mai degrabă decât cele ale multinaționalelor).

„Dakota de Sud rivalizează acum cu jurisdicții ascunse notorii din Europa și Caraibe în ceea ce privește secretul financiar,” a scris Washington Post, care a fost partener în ancheta internațională.

Unele dintre activele în valoare de milioane de dolari ascunse se află în Sioux Falls, un oraș cu mai puțin de 200.000 de locuitori din Dakota de Sud. Acești bani sunt legați de persoane și companii acuzate de abuzuri ale drepturilor omului și alte infracțiuni, a relatat publicația.

De exemplu, documente din 2019 au indicat că „membrii familiei fostului vicepreședinte al Republicii Dominicane, Carlos Morales, care a condus unul dintre cei mai mari producători de zahăr din țară, au banii puși în mai multe trusturi în Dakota de Sud,” a scris Washington Post.

„Trusturile dețineau averea personală și acțiunile companiei, care a fost acuzată de abuzuri ale drepturilor omului și ale muncii, inclusiv de dărâmarea ilegală cu buldozerul a caselor de familii sărace pentru a extinde plantațiile,” a adăugat ziarul.

De asemenea, preşedintele ecuadorian Guillermo Lasso a depus fonduri în două trusturi al căror sediu se află în Dakota de Sud.

Un alt caz în care au fost implicate trusturile din Dakota de Sud este cel al unui magnat columbian din industria textilelor, José Douer-Ambar, care anterior a fost amendat cu 20 de milioane de dolari de către autoritățile americane ce investigau o rețea majoră de spălare a banilor.

Douer-Ambar a înființat un trust din Dakota de Sud în 2013, conform documentelor. Cu un deceniu mai înainte, în 2004, autoritățile din SUA, Marea Britanie și Canada au anunțat dezmembrarea unui rețele columbiene de spălare a banilor în care Douer fusese implicat parțial. The Colombian Black Market Peso Exchange (BMPE) a spălat milioane de dolari strânși de traficanții de stupefiante. Autoritățile americane au susținut că Douer a cumpărat în mod repetat milioane de dolari în sistemul BMPE timp de mai mulți ani. Douer, care a murit anul trecut, a fost de acord să plătească 20 de milioane de dolari în urma unui acord cu procurorii.

În total, ICIJ a identificat 81 de trusturi în Dakota de Sud, cele mai multe pentru un stat american. Este o cifră mare pentru un stat cu circa 886.000 de locuitori, rural și a carui economie este bazata în mare parte pe agricultură.

Rivalii Elveției și Insulelor Seychelles

Statul Dakota de Sud este cunoscut de mult timp ca fiind un paradis fiscal pentru miliardari, americani și străini, care doresc să-și ascundă averile de guverne, parteneri sau alte părți. Ancheta „Pandora Papers” arată însă modul semnificativ în care statul american a ajuns să rivalizeze cu adăposturi financiare tradiționale, precum Insulele Seychelles.

În ultimul deceniu, politicienii din Dakota de Sud au aprobat legi care au fost redactate de persoane din interiorul industriei trustului pentru a-și proteja financiar clienții și a le adăuga beneficii suplimentare, potrivit ICIJ. De altfel, analiștii cred că creșterea fenomenală a activelor deținute de industria trustului în Dakota de Sud (de la 75,5 de milarde de dolari în urmă cu 10 ani la 367 de miliarde de dolari în prezent) a fost facilitată de efortul agresiv al statului de a atrage bani prin protejarea activelor proprietarilor de trusturi de guvernele străine, impozite și chiar foștii parteneri de viață.

Astfel, legile statului au fost redactate în așa fel încât să permite mai multă securitate financiară pentru a proteja deținătorii de active, a explicat The Guardian. Într-o bancă normală, guvernul impozitează dobânzile obținute de un cont. Chiar dacă acești bani sunt protejați de impozite, ei pot fi totuși pierduți printr-un divorț sau diferite proceduri legale. În Dakota de Sud însă, toate activele sunt protejate împotriva oricărei revendicări civile. (Bunurile nu sunt însă protejate de anchete penale). Deoarece Mount Rushmore State nu are impozit pe venit, nici impozit pe moștenire și nici impozit pe câștigurile de capital, banii sunt, de asemenea, protejați de mâna lungă a guvernului.

Nu este de aceea de mirare că „documentele sugerează că statul din Midwest rivalizează acum cu Elveția, Panama, Insulele Cayman și alte paradisuri fiscale celebre ca fiind un loc principal pentru străinii bogați care doresc să-și protejeze activele de impozitele locale sau de autorități,” a scris The Guardian.

„Bogații internaționali și familiile lor mută milioane de dolari în fondurile fiduciare din Dakota de Sud, care se bucură de unele dintre cele mai puternice protecții juridice din lume împotriva impozitelor, creditorilor și privirilor curioase.”

Dakota de Sud este atât de atrăgătoare pentru cei super-bogați deoarece aceștia vor „cea mai bună securitate financiară, cel mai bun venit și cele mai mici costuri,” au scris jurnaliștii.

Arătate cu degetul

Dakota de Sud nu este însă singurul stat american care este menționat în ancheta Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie. Peste o duzină de state americane au devenit „lideri” în „traficarea secretului financiar,” potrivit investigației.

„Dakota de Sud, Nevada și alte state au adoptat legi privind secretul financiar care rivalizează cu cele ale jurisdicțiilor offshore,” a precizat ICIJ. Inițiativele legiuitorilor din Dakota de Sud au inspirat alte state americane să-și „liberalizeze” reglementările privind trusturile, fenomen care a ajutat SUA să depășească Elveția în clasamentul global Tax Justice Network din 2020 al țărilor considerate cele mai complice în a ajuta persoanele bogate să-și ascundă finanțele de autorități.

În afară de cele 81 de trusturi din Dakota de Sud, ziariștii au mai identificat 37 de trusturi în Florida, 35 în Delaware, 24 în Texas și 14 în Nevada. New York, Oklahoma și Wyoming au câte două trusturi de acest fel. Peste 200 de trusturi din Statele Unite apar în total în documentele din ancheta „Pandora,” ele adăpostind cel puțin un miliard de dolari.

Trusturile par să servească în principal cetățenilor non-americani. Analiza ICIJ a legat trusturile de persoane din 54 de țări diferite din afara Statelor Unite. Douăzeci și opt dintre trusturi păreau să fie legate de persoane sau companii acuzate de conduită necorespunzătoare în străinătate, potrivit ICIJ și Washington Post.

The Guardian a scris că dezvăluirile creează „o situație jenantă semnificativă” pentru președintele Joe Biden, care la preluarea mandatului s-a angajat să impună mai multă transparență sistemelor financiare americane și globale, deși nu este clar dacă liderul de la Casa Albă a criticat în mod specific legile privind secretul financiar  existente în Dakota de Sud.

Ancheta „Pandora Papers” despre rolul Dakotei de Sud, al Nevadei și al altor state americane care au adoptat legi privind secretul financiar ce rivalizează cu cele din jurisdicțiile offshore reprezintă una dintre cele mai „tulburătoare dezvăluiri” despre SUA și demonstrează „complicitatea în expansiune a Americii în economia offshore.”

Surse: Washington Post, Fortune, The Guardian, Business Insider, ICIJ / Foto: Google Maps

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. SUA si UK au ajuns principalele centre de spalat bani murdari din lume. Asta daca nu stiati unde este coruptia maxima.

    • Culmea e ca ele toata ziua se plang de paradisuri fiscale, dar ele sunt cele mai mair paradisuri fiscale din lume. Probabil vor doar sa scape de concurenta.

  2. Iar „la vedere” este acordul FATCA, între SUA si (între altii) România; ca presedinte al Asociatiei de bloc, la fiecare „actualizare” a datelor declar bancii ca asociatia nu e supus american. Mishto, nu?