G4Media.ro

Palmierii au șanse reduse să reziste în București, arată președinta Asociației Peisagiștilor…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Palmierii au șanse reduse să reziste în București, arată președinta Asociației Peisagiștilor din România: ”S-a dovedit prin palmierii plantați de Mazăre și prin cei când era primar Piedone”

Preşedinta Asociaţiei Peisagiştilor din România, Diana Culescu, apreciază că palmierii au şanse reduse să reziste în Bucureşti, oferind în acest sens exemplul arborilor plantaţi de către fostul primar al Constanţei Radu Mazăre sau de către fostul edil al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, transmite Agerpres.ro.

„În primul rând, nu o să fie bine. S-a mai dovedit lucrul acesta şi prin palmierii plantaţi de Mazăre la Constanţa, în urmă cu câţiva ani, şi de Primăria Sectorului 4, tot aşa, în urmă cu câţiva ani, când era primar Piedone. Acei palmieri n-au rezistat. Nu ştiu de ce ar rezista alţii, când de sute de milioane de ani, ei nu rezistă la temperaturi de -20 de grade, aşa cum sunt în Bucureşti. Nu au nicio legătură cu ceea ce are nevoie spaţiul public bucureştean, pentru că, de fapt, nu contribuie deloc la microclimat. Şi dacă ar fi să ne referim doar la valoarea estetică, nu au absolut nicio valoare, pentru că nu sunt puşi într-o amenajare care să-i pună pe ei în valoare, să aibă un sens”, a declarat Diana Culescu, pentru Agerpres.ro.

Ea a menţionat că arborii, dincolo de factorul estetic, au multe alte roluri într-un oraş. Astfel, ei contribuie la scăderea temperaturilor. Totodată, copaci precum stejarii, de exemplu, au o suprafaţă desfăşurată foarte mare, pe care se poate depune praful, care, astfel, nu mai este inhalat de către oameni, a explicat peisagistul.

„Unul dintre roluri este acela de a regla microclimatul prin evapotranspiraţie. Practic, scad temperaturile şi devine mediul plăcut pentru oameni, prin faptul că există frunzişul arborilor. Din acest motiv, vara, când sunt 45 de grade prin Bucureşti, preferăm să stăm în Herăstrău şi nu într-o parcare la mall, de exemplu”, a precizat preşedintele Asociaţiei Peisagiştilor din România.

Suprafaţa desfăşurată nu este importantă doar din perspectiva reţinerii particulelor de praf, ci şi a stropilor de ploaie, susţine Diana Culescu, explicând că o parte dintre picăturile de apă provenite din precipitaţii rămân pe frunze, pe trunchi sau pe ramuri şi se evaporă ulterior, diminuând acumulările de pe străzi.

„Acea suprafaţă desfăşurată (…) reprezintă o suprafaţă pe care apa se poate opri şi se poate evapora de pe frunze, de pe trunchi, în loc să inunde străzile de prin Bucureşti, aşa cum se vede, de exemplu în Sectorul 4, unde s-au tăiat foarte mulţi arbori. Avem foarte des inundaţii. Şi nu numai acolo. Canalizările de la noi nu au fost făcute să suporte atâta suprafaţă minerală. De fapt, arborii care au fost plantaţi de la bun început în sectoarele respective aveau rolul acesta, de a regla tot ce înseamnă partea asta de ape pluviale. Din păcate, la noi nu se înţelege chestia asta. Se văd arborii doar din punct de vedere estetic, şi atunci ne apucăm să plantăm palmieri ca să atragem atenţia”, a spus ea.

sursa: Agerpres.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Voi mai tineti minte cand au fost temperaturi de -20 de grade in Bucuresti?😅 Poate doar in cartea de geografie sa fi ramas mentionata aceasta temeperatura, cine stie de cand.
    In rest, doamna are dreptate. Palmierii aia nu aveau ce cauta acolo.

    • Temperaturile cele mai mici sunt pe la 3-4 dimineata asa ca sunt sanse mici sa-ti aduci tu aminte de ele. Iarna trecuta, cu toate ca a fost una din cele mai calde ierni din ultimii multi ani tot s-au masurat in Bucuresti -12 grade.

    • Am prins si eu iarna aia in Bucuresti, era prima mea iarna blanda ca venisem de la polul nord al Romaniei.

  2. A înnebunit neneacoitză. Țara arde și ăștia plantează palmieri 🤣🤣🤣🤣

    • Isi permit. „neneacoitză” a fost votat de bucurestenii din sectorul 3. Cei care l-au votat vă

  3. Vad ce a facut acest primar? Sunt multumiti? Li se pare normala o asemenea risipa de bani? Au trecut pe la piata Unirii sa vada kitchul de „amenajare”?

  4. politicul si administrativul nu-s interesati de detalii dinastea, tehnice. altfel angajau specialisti competenti.

  5. Cum gindesc acesti primari PSD ? Oare vor neaparat sa aduca clima tropicala in Romania cheltuind bani aiurea pe palmieri ? Cite lucruri frumoase se puteau face cu acei bani plantin-d copaci adaptati la clima noastra . Meri ,Caisi , Corcodusi ……..

    • S-a eliminat propunerea de plantare a unor pomi fructiferi – in nustiu care oras au fost chiar taiati – pentru ca fac mizerie pe jos si trebuie facut curat…
      Eu as fi propus sa se concesioneze productia de fructe de pe domeniul public, eventual cu o scutire de taxe pe cazanele de tuica artizanale… dar cine sa ma asculte?

  6. E modelul de afaceri ideal: dupa 2-3 ani alte plantari, alti bani la portofel… nimeni nu e vinovat; asa e vremea pe la noi.
    Si, dupa cum zicea regretatul Basescu, nu poti sa bagi pe cineva la puscarie doar pentru ca e prost (citat aproximativ).

  7. paradoxul este ca desi sintem o tara bananiera, la noi nu cresc palmierii.