G4Media.ro

Pakistanul, țara în care niciun premier nu și-a încheiat vreodată mandatul, a…

Sursa foto: Unsplash / Kashif Afridi

Pakistanul, țara în care niciun premier nu și-a încheiat vreodată mandatul, a început să voteze, într-un scrutin puternic contestat

Zeci de milioane de alegători au început joi să voteze în Pakistan, în cadrul unor alegeri marcate de violențe și de încarcerarea fostului premier Imran Khan, și care se așteaptă să ducă la un al patrulea mandat al lui Nawaz Sharif în fruntea guvernului, transmite agenția AFP.

Ministerul de Interne a anunțat că serviciile de telefonie mobilă au fost „suspendate temporar” în întreaga țară pentru ziua alegerilor, din motive de securitate.

Scrutinul din republica islamică a fost însângerat miercuri de moartea a 28 de persoane în două atentate cu bombă revendicate de gruparea Statul Islamic (EI) în apropierea secțiilor de votare ale candidaților din provincia Balucistan, în sud-vestul țării.

A cincea cea mai populată țară din lume, cu 240 de milioane de locuitori, trebuie să aleagă 336 de deputați în parlamentul federal și să reînnoiască adunările sale provinciale.

Secțiile de votare s-au deschis la ora 08:00 (03:00 GMT) pentru aproximativ 128 de milioane de alegători înregistrați, într-o țară supravegheată de peste 650.000 de membri ai forțelor de securitate.

„Am sosit cu 20 de minute mai devreme pentru a vota pentru că eu cred că votul meu contează”, a declarat pentru AFP Syed Tassawar, un muncitor în construcții în vârstă de 39 de ani, la ieșirea dintr-o secție de votare din Islamabad.

„Dar singura mea teamă este dacă votul meu va fi contabilizat pentru partidul pentru care am votat”, a adăugat el.

Corectitudinea scrutinului a fost pusă în discuție în prealabil. Popularul Imran Khan, în vârstă de 71 de ani, condamnat la trei lungi perioade de închisoare pentru corupție, trădare și căsătorie ilegală, nu a putut candida.

Interferența armatei

Partidul său, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), a fost decimat prin arestări și dezertări forțate și a fost împiedicat să facă campanie. Zeci de membri ai partidului nu au avut voie să candideze, iar ceilalți au putut  candida doar ca independenți.

Partidul, care a denunțat fraudarea alegerilor, dar a evitat să le boicoteze, se teme, de asemenea, că susținătorii săi nu vor putea vota liber joi și le-a cerut să nu-i afișeze culorile.

Campania a fost deosebit de sumbră, semn al dezamăgirii profunde a pakistanezilor, dintre care 70% „nu au încredere în integritatea alegerilor”, potrivit Institutului Gallup.

Acest sondaj reflectă un pas înapoi pentru democrație într-o țară condusă de zeci de ani de armată, dar care făcuse progrese din 2013, anul primei tranziții de la un guvern civil la altul.

Armata a avut întotdeauna o influență puternică chiar și sub guvernarea civilă, dar observatorii consideră că a intervenit și mai deschis în aceste alegeri.

Imran Khan, care a beneficiat de favorurile sale pentru a fi ales în 2018, a provocat-o frontal. El a acuzat-o că a orchestrat înlăturarea sa din funcția de prim-ministru în aprilie 2022 și a dat vina pe ea pentru problemele sale juridice.

În acest context, Nawaz Sharif, 74 de ani, s-a întors în Pakistan în octombrie, după patru ani de exil la Londra. Analiștii consideră că acesta are sprijinul armatei.

Liderul Ligii Musulmane din Pakistan (PML-N), care de la întoarcerea sa a beneficiat de anularea unor condamnări anterioare pentru corupție, a promis în timpul campaniei electorale că se va baza pe experiența sa pentru a redresa economia.

Provocări nenumărate

Chiar dacă PML-N pare a fi favorită în alegeri, rezultatul acestora ar putea depinde de prezența la vot, în special în rândul tinerilor, într-o țară în care 44% din electorat are sub 35 de ani.

În 2018, Imran Khan a beneficiat de un real entuziasm popular, în special în rândul tinerilor, însetați de schimbare după decenii de dominație a marilor dinastii familiale, considerate corupte.

Chiar dacă cei patru ani la putere nu au fost foarte convingători – cu o economie în criză, cu opozanții săi reduși la tăcere și cu presa slăbită – mulți tineri consideră că fostul star de cricket merită o a doua șansă.

O majoritate absolută pare un obiectiv greu de atins pentru PML-N. Probabil că va trebui să formeze o coaliție.

Aceste alegeri sunt importante și pentru liderul Partidului Popular Pakistanez (PPP), Bilawal Bhutto Zardari, care, la 35 de ani, trebuie să demonstreze că este într-adevăr apt să îi succeadă mamei sale, fostul prim-ministru Benazir Bhutto, asasinată în 2007.

Pakistanul, care dispune de un arsenal nuclear și ocupă o poziție strategică între Afganistan, China, India și Iran, se confruntă cu nenumărate provocări.

Securitatea s-a deteriorat, în special de la revenirea la putere a talibanilor în Afganistan în august 2021. Iar economia se confruntă cu o datorie abisală și o inflație care se apropie de 30%.

Oricare ar fi verdictul la urne, s-ar putea pune în curând problema longevității următorului guvern, într-o țară în care niciun prim-ministru nu și-a încheiat vreodată mandatul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. si aia au junta militara „legitimata” de ‘pozitia strategica’ si ‘amenintarile exterioare’.
    parca am mai vazut ‘legitimitatea’ asta undeva.