G4Media.ro

Ordonanța de urgență privind îndepărtarea urșilor din localități ar putea fi adoptată…

sursa foto: Pixabay

Ordonanța de urgență privind îndepărtarea urșilor din localități ar putea fi adoptată săptămâna viitoare, anunță Tanczos Barna / Ce prevede ordonanța, în ce condiții nivelul de risc este considerat mare și cine ia decizia eutanasierii sau împușcării animalului

Ordonanța de urgență privind îndepărtarea urșilor din localități ar putea fi adoptată săptămâna viitoare, a anunțat, joi, ministrul Mediului, Tanczos Barna, după ședința de Guvern în care proiectul a fost prezentat în primă lectură.

Ordonanța reglementează modalitățile de intervenție în cazul urșilor care ajung în localități, iar prezența acestora va fi semnalată la numărul unic de urgență 112 de către orice persoană.

Potrivit proiectului, nivelul de risc, în funcție de comportamentul animalului, este clasificat astfel:

Nivel de risc redus: animalul a fost observat ocazional în intravilan, se retrage la observarea oamenilor (50-100 m)

Nivel de risc mediu: animalul nu se retrage la observarea oamenilor (50-100 m), animalul surprins/alungat lansează un atac fals, animalul a fost observat repetat în intravilan, nu este oprit de măsuri de protecţie existente, se hrăneşte cu gunoaie în prezenţa oamenilor

Nivel de risc mare: animalul se află prins într-o capcană neautorizată, animalul surprins/alungat lansează un atac, intră în gospodării şi nu se retrage în prezenţa omului, nu se retrage când este alungat, devine agresiv în urma administrării substanțelor tranchilizante, atacă omul în zona locuită, atacă animale domestice în intravilan.

Metodele de intervenție și cine ia decizia:

Art. 4 – (1) Intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților se efectuează gradual prin următoarele metode:

a) îndepărtarea prin diverse mijloace;
b) tranchilizare și relocare;
c) extragere prin eutanasiere sau împușcare.

(2) În cazul intervenției prin metodele de tranchilizare-relocare, precum și extragere prin eutanasiere și/sau împușcare, nu este necesară eliberarea prealabilă a autorizației de recoltare/capturare prevăzută în Ordinul ministrului mediului și dezvoltării durabile nr. 410/2008.

(3) Decizia privind alegerea uneia din metodele prevăzute la alin. (1) este luată prin votul majorității echipei de intervenție și se consemnează în Raportul evenimentului.

Ministrul Mediului a explicat că echipa de intervenție este formată din 4 persoane, iar decizia se va lua prin vot, cu majoritate, astfel că 3 membri ai echipei trebuie să susțină aceeași soluție.

Echipa de intervenție este formată din: primarul sau viceprimarul localității, personalul tehnic al gestionarului fondului cinegetic, personal al unității de jandarmi, medic veterinar.

Cum se va interveni:

Art. 5 – (1) Intervenţia asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităților se efectuează gradual, începând cu metoda îndepărtării.

(2) În cazul în care exemplarul îndepărtat prin alungare revine în mod repetat, echipa de intervenție procedează la intervenţia prin tranchilizare si relocarea acestuia. Tranchilizarea este efectuată de către medicul veterinar împuternicit, cu sprijinul personalului tehnic de specialitate al Gestionarului.

(3) Marcarea şi monitorizarea exemplarelor tranchilizate şi relocate se realizează prin montarea unor colare GPS. Montarea colarelor se face în limita bugetului și a stocurilor prevăzute în acest sens la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

(4) Extragerea ursului prin eutanasiere sau împușcare se face în următoarele situații:

a) dacă intervențiile prin metoda îndepărtării și tranchilizării/relocării nu dau rezultate;
b) daca siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor de orice fel aparţinând acestora sunt puse in pericol;
c) dacă siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol;
d) în cazul în care exemplarul în cauză este rănit în cursul acțiunii de intervenție și nu sunt identificate alte soluții conform prezentei Ordonanțe de urgență;
e) dacă exemplarul în cauză este prins într-o capcană neautorizată și nu sunt identificate alte soluții conform prezentei Ordonanțe de urgență;
f) dacă exemplarul în cauză prezintă răni incompatibile cu viața.

(5) Intervenţia conform prezentului articol se efectuează in funcţie de nivelul de risc stabilit de echipa de intervenţie.

Art. 6 – (1) Tranchilizarea și eutanasierea vor fi efectuate de medicul veterinar împuternicit, cu ajutorul echipei de intervenție. Arma de vânătoare poate fi folosită exclusiv de personalul tehnic de specialitate angajat al Gestionarului sau de către personalul Gărzii forestiere.

(2) În cazul exemplarelor de sex feminin, intervenția se va efectua cu precădere prin metoda îndepărtării sau prin metoda tranchilizării/relocării; în cazul extragerii prin împușcare a unui exemplar de sex feminin cu pui, puii vor fi relocați de urgență în cadrul unor centre de reabilitare sau adăposturi autorizate.

(3) Costurile de întreținere a puilor de urs relocaţi după intervenţia din zonele locuite sunt suportate din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. 

Proiectul ordonanței de urgență poate fi consultat aici.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Orice urs intrat in localitati este pericolos. Masurile trebuie luate inainte, nu dupa agresiune.

    • de acord..daca ursul a prins gustul hranei obtinute usor, e un exemplar pierdut…Ordonanta e un pansament, amana problema in viitor, daca nu inventariem exemplarele si nu controlam numarul pana la limita de suportabilitate a habitatului, e frectie la picior de lemn…vanatoarea, sterilizarea sunt singurele metode de control a populatiei…si reglementati odata regimul de autorizare a constructiilor…o idee simpla…plantati pe banii statului in liziera padurii ce mananca ursul si pe urma nu mai vine in sat, sa se stabilleasca zone unde e interzis pasunatul…un fel de granita naturala pentru urs…daca a trecut si ataca gospodarii…eutanasiat….ONG-istii iubitori de animale, de ce nu organizeaza un sanatoriu pentru ursi sau mai multe, au bani europeni la greu si nu mai sunt cheltuiti pe hartii si workshopuri sau ghiduri de monitorizare…..sanatorii pe modelul aluia de la Zarnesti….asa se asigura relocarea ursilor gunoieri…aia nu pot fi vindecati de obiceiul asta, hrana usor de procurat….altfel, nu o sa avem stiri de genul…un urs a fost impuscat, un urs a atacat o gospodarie..la stane ataca ursul din totdeauna sau pe ratacitii care doresc poze in preajma lui

    • ONG-istii iubitori de animale sunt responsabili pentru inmultirea ursilor ci autoritatile locale care fac bani frumosi din vanatoare. Nici macar caii lasati special in salbaticie si impuscati la vanatoare nu le mai pot asigura hrana si subzistenta ursilor.

  2. Nu văd legătură cauzală intre diferitele grade de risc și felul intervențiilor .
    Susțin în continuare ideea că toată problematica legată de urșii României trebuiesc reglementate și finanțate la nivel comunitar, având în vedere că România este singura țară din UE cu o problemă de asememena amploare. Aplicarea prezentei ordonanțe ar putea fi oportună până se definitivează reglementarea și finanțarea la nivel comunitar. Problema este asemănătoare cu Delta Dunării care este ”protejată și finanțată” la nivel comunitar, din păcate cu rezultate catasrofale ( tot din vina noastră ).

  3. Așteptăm stiri despre Arthur. Totuși….. Afost, sau n-a fost?

  4. Este o coincidenta extraordinara ca ursii sunt mai rai de cand avem acest ministru al mediului, iar majoritatea atacurilor se intampla in doar cateva judete, alese parca.
    Ati auzit ceva de re-impaduriri, metode de reducerea poluarii in afara de taxare, orice referitor la mediu… sau asta e ministrul ursilor?

    • Exact. Aproape in fiecare zi ni se prezinta stiri negative despre ursi! Exact de cand a aparut acest ministru!

      Deci acum legalizam omorarea ursilor!

  5. Dar pentru impiedicarea defrisarilor ilegale face ceva Tanczos Barna, ca ministru al mediului?
    Sau el e interesat doar de „defrisarea” ursilor si nu observa furturile din padurile Romaniei?

  6. O ordinanta inutila, ce se ocupa de efecte, nu de cauze. Nu stim sau ne facem ca nu stim de ce ursii mananca gunoaie, intra in localitati sau stau la sosea.
    Stupida masura a hranirii animalelor salbatice trebuie sa inceteze. Aceasta este sursa tuturor relelor si a decaderii ursului la nivelul unui animal domestic.

  7. Sa inteleg din

    Nivel de risc mare: animalul se află prins într-o capcană neautorizată, animalul surprins/alungat lansează un atac, intră în gospodării şi nu se retrage în prezenţa omului, nu se retrage când este alungat, devine agresiv în urma administrării substanțelor tranchilizante, atacă omul în zona locuită, atacă animale domestice în intravilan.

    ca animalul BRACONAT e periculos si trebuie acordata asistenta urgenta BRACONIERULUI……
    Ministrul Mediului Tanczos Barna lupta pentru Biodiversitate, sa fie protejati si bravonierii(specie aleasa cu pusti, capcane, laturi ….etc) nu numai ursii :))))

  8. Sa-i anunte si pe ursi!

  9. da dc nu ii relocheaza? in alte tari, care i-ar primi cu bratele deschise. mai ales ca alte state europene inca au paduri, nu se defriseaza ca in romania. Noi avem, dupa spusele dnului ministru cea mai mare populatie de ursi din europa, respectiv 70% din populatia de ursi este in romania, in timp ce in alte state sunt din ce in ce mai putini. Dc nu se incearca o stopare a inmultirii lor, sunt atatea metode..spre ex in state se foloseste metoda contraceptivelor. aaaa pai pt ca in felul acesta nu se mai face vanatoare? si probabil costa bani…da dnul ministru dc nu se implica si in taierile ilegale, in poluare, in gunoaiele pe care le primim din toata europa(ca la noi e mai ieftin sa scape de ele)…acum a gasit ursii, si o tine langa danga cu ei. by the way si in alte tari(intradevar civilizate) coboara ursii in curtile oamenilor, fac baie in piscina, cauta in gunoi si pleaca…dc iesi din casa daca vezi ursul? imprejmuieste ti casa cu gard electric si nu te mai kk pe tine. ursul atata cand este incoltit sau simte primejdie, nu este un animal carnivor, este omnivor(dar poate capetele unora considera ca omnivor inseamna ca se hraneste cu om, nu i asa?)

    • Pentru ca stim doar sa-i imitam pe altii de prin Europa, care cica se descurca foarte bine si sunt exemple bune de urmat, in loc sa luam masuri specifice tarii noastre. Cum se descurca la acest capitol? Foarte bine. Au ramas fara ursi. Asa facem si noi. Ne-am luat dupa ei, cumparam mult teren la munte, ca nu ne mai ajunge casa din Bucuresti, ne deranjeaza ursul, pa cu el ca nu suntem in stare sa facem ceva mai bun, cumparam si mai mult ca ne plictisim si de viluta din varful muntelui unde avea ursul barlogul si in curand vom sta si noi ceilalti care nu ne luam pamant la munte la portile smecherilor poate ne lasa sa mergem pe drum, cam cum e in Austria.

    • Am gresit. Nu in curand. Deja se intampla asta, doar ca Romania e mare si nu au apucat inca sa o cumpere bastanii pe toata. Va urma …

  10. Asa si cine va verifica pasii din ordonanta?
    Cine se va asigura ca legea va fi respectata?
    Ursul?

  11. Mi-am batut capul degeaba pe tema asta, bai, conducatorii lui Peste Prajit! Si nici macar nu era problema mea, ca era problema celor care stau in zonele respective, zonele invadate de ursi. Va trebui sa fiti revocati la urmatoarele alegeri. Toate articolele pe tema asta au in comentarii multe solutii asupra carora nu v-ati aplecat deloc. Aveti vointa 0. Toate articolele au fost scrise doar ca sa inceapa lumea sa se resemneze si sa vada ca voi aveti motive sa veniti cu solutia voastra initiala. Ati venit doar cu argumente si motive sa faceti doar ce stiti voi sa faceti, sa va luati dupa altii!
    Treaba era simpla. Toate animalele vin la mancare, pasarile vin la locurile pe unde trec turistii sa ciuguleasca firmiturile lasate de ei, de aia le vezi pana si pe cinteze avand comportamentul vrabiilor pe trasee. Este un comportament comun tuturor animalelor. Problema ursilor este ca ei sunt mari in dimensiuni si poate invinge in lupta cu omul. Nu le mai lasi mancare, nici in forma de gunoi, nu are ursul de cd sa-ti intre in curte.
    Dar nu si cu cine, aia e faza. Animalul trebuie studiat. Trebuie observat comportamentul. Apoi trebuie luate masurile astfel incat ursul sa nu revina printre oameni.
    Masurile voastre nu sunt luate pe partea de preventie. Voi luati doar masuri dupa ce faptul este deja consumat. Nu ai cu cine. Asta este concluzia.

    • ce si ai.
      Degeaba mi-am batut capul.
      Se cheama Cooperativa Munca in Zadar.

    • Stiti voi ursi care au atacat de 2 ori?
      Aveti voi aceasta evidenta ca sa stiti daca e buna legea voastra?
      Revocarea va asteapta la asa solutii.

    • Veneati cu un studiu detaliat cu observatii, probleme, solutii, explicatii de ce unele solutii sunt sau nu sunt eficiente. Ati avut opinii din partea tuturor si din partea celor afectati direct si indirect. Le-ati fi luat pe fiecare in parte si v-ati fi gandit ce si cum. Dar nu, voi veniti cu noi legi sa completati lista voastra de legi interpretabile pe care nu le citeste nici naiba fara sa rezolvati problema.
      Plecati de la guvernare!

  12. Asa, domnule ministru de la mediu, cu domnul Drula ati discutat pe subiectul tirurile multe si poluante? Stiu ca domnul Drula, un ministru apreciat in randul alegatorilor usr, a introdus o taxa, nu stiu cat de eficienta este in cazul celor care sunt plini de bani de pe urma comertului, dar a facut ceva. Ministerul Mediului ce face in aceasta privinta?