G4Media.ro

Ordonanța de urgență care modifică OUG 114 a fost adoptată fără avizul…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ordonanța de urgență care modifică OUG 114 a fost adoptată fără avizul Consiliului Economic și Social, care s-a reunit a doua zi pentru a discuta actul normativ / CES a atenționat Guvernul că trebuie să facă o nouă ședință

Ordonanța de urgență 1/2020, care modifică OUG 114, a fost adoptată în 6 ianuarie, fără avizul Consiliului Economic și Social, care s-a reunit a doua zi pentru a discuta actul normativ, după cum arată avizul CES publicat pe site. Consiliul Economic și Social (CES) a atenționat Guvernul că trebuie să facă o nouă ședință pentru adoptarea ordonanței, după emiterea avizului.

Ordonanța de urgență a fost trimisă la Consiliul Economic și Social în aceeași zi în care a fost adoptată de Guvern.

Consiliul Economic și Social s-a întrunit a doua zi și a dat un aviz favorabil, cu câteva observații, inclusiv faptul că „se impune ca Guvernul să organizeze o nouă ședință, în vederea adoptării Ordonanței de urgență ulterior transmiterii avizului Consiliului Economic și Social”.

Avizul CES, adoptat în 7 ianuarie, poate fi consultat aici.

Guvernul nu s-a întrunit într-o nouă ședință, iar ordonanța de urgență a fost trimisă la Monitorul Oficial. Ordonanța a fost publicată joi, 9 ianuarie, în Monitorul Oficial, fiind datată 6 ianuarie.

Absența avizului CES la momentul adoptării face ca ordonanța de urgență să poată fi atacată de Avocatul Poporului și creează un precedent.

Guvernul era presat să adopte această ordonanță de urgență, pentru că la 1 ianuarie intrau în vigoare o serie de reglementări din OUG 114 pe care Cabinetul Orban le-a abrogat sau le-a modificat, iar pe 7 ianuarie premierul a plecat în prima vizită oficială la Bruxelles.

Foto: Ludovic Orban și Florin Cîțu la Guvern. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Atâta timp cât Guvernul si nu Parlamentul îsi modifica singur legislația de funcționare proprie si nu sunt prevazute în legea lor conditii clare de aprobare a modificarilor legislative fara a exista posibilitate de încalcare voita nepenalizata guvernanții vor face aproape tot ce vor cat timp nu protesteaza o mare de oamebi in fața sediului lor.
    Hai sa dau un exemplu mai simplu: Avocatul Poporului lucreaza pentru cetatean si semnaleaza unei autoritați sau Guvernului toate aspectele problemelor care i se semnaleaza prin petițiile primite. Ghici ce: doar funcționarul de avocat hotaraste ce are de facut. Nimeni nu-i poate spune ce are de facut asa ca mai bine e sa-l lasi in pace!

  2. Legea e opțională pentru instituțiile statului dar obligatorie pentru cetățeni.

    • Agentul constatator e un mic dumnezeu pentru ca legea îi permite sa nu aplice o amenda in bani ci sa o intoarca ca la PSD si sa dea doar avertisment pe baza OG 2/2001. Păi agentul ala nu mai bine își face rost de un fan care sa-l sponsorizeze decat sa se puna rau cu un bossulica de patron?
      Și asta e valabil pentru toate institutiile cu rol de control din subordinea ministerelor (rar) sau guvernului (anpc) nu doar pentru polițiști sau jandarmi.

  3. Băsescu a tăiat salarii, indemnizaţii pentru persoane cu dizabilităţi, a impozitat pensiile , a mărit TVA-ul, a închis spitale dar a acordat prin ANRP despăgubiri de 700 sute de milioane de euro samsarilor de parcuri si imobile, iar camarila (Cocoş, Pinalti, Udrea, Boureanu, Vlădescu ) a luat şpăgi de milioane de euro.

    Guvernul Orban de ce ar respecta legea???
    PNL se transformă în PDL.

  4. Dubla masura. Cand PSDul dadea ordonante noaptea ca hotii, a doua zi fiind deja publicate si aplicate, toti erau ghiocei. Acum au prins glas.

    Pariu ca daca ii iei la scuturat, toti astia vocalii sunt legati cumva de PSD.

  5. Pentru Stapanii lui Citu si Ludovic se incalca orice lege doar sa livreze mai repede ce le-au promis, pentru copii nu au nici bani nici timp iar pensionarii ii deranjeaza ca exista. De la premierul care traieste cu venituri lunare declarate sub salariul mediu la ce te poti astepta?

    • Ia-te de mână cu Daniel Catalin Zamfir de la psd de pe facebook.
      Nu stiu cine-i administreaza contul da’ face spume la gura cand posteaza ca # vrea dreptate.
      Fara transparență nu exista dreptate
      Hoții se vor zvarcoli mereu si vor denatura adevarul.
      Hai sa mai votam si cu altii

  6. In legatura cu aceasta „cismarie juridica”spun ca Guvernul nu si-a atins scopul cu privire la inghetarea indemnizatiilor demnitarilor si ,implicit inghetarea tuturor salariilor din adm.publica locala.HG 935/2019 prin care s-a aprobat salariul minim brut la 2230 a fost adoptată în 16 decembrie.Incepind cu data de 17 Decembrie 2019,ordonatorii de credite au adoptat actul administrativ de multiplicare a coeficientului de ierarhizare cu noul salariu minim brut,conform a actelor normative în vigoare de atunci(tempus regit actus),deci facta praeterita.Legea prevede numai pentru viitor(art 15(2) si poate 53 din Constitutie.Drepturile subiective s-au născut începînd cu 1 ianuarie 2020.Cu alte cuvinte, OUG NR.1 a intrat in vigoare la data publicarii in MO ,respectiv nu retroactiveaza(principiu constituțional si in materie civila.Deci,ordonatorii de credite(primarii),care au emis actul administrativ de recalcularea a salariilor functionarilor publici si personalunui contractual pana la data publicării în MO a OUG sunt legale si intra in in sfera drepturilor subiective câștigate.

  7. Doamnelor sauDomnilor din Consiliului Economic și Social,
    sper ca nu sunteti NAIVI , ca sa nu realizati ca guvernul lui sica mandolina , mictioneaza pe voi , asa cum o face si pe toti cetatenii .
    Ei PNL-ul si sociopatul klauSS ,sunt in faza in care trebuie sa acapareze toata puterea in colonia periferica Romania .
    Numai naivii sau ignorantii , nu realizeaza ca PNL si klauSS sunt EXPONENTII unor laboratoare din exterior in buna colaborare cu cei din laboratoarele din interior (cozile de topor).

    • Nu iubesc peneleul, dar pe sputnici ii detest. Pasol na turbinka vidma!

    • Jesus! Piei drache!

  8. Nu, Caline.ATTUNCI prindeau glas si forta sa iasa in strada ,iar acum sunt,nu ghiocei,ca ghiocelul are doar capul plecat.Acum sunt rame (taratoare care nu se pot ridica de la pamant.

  9. Cand a fost respectata legea in Romanica de domnii guvernanti ? Ce face avocatul poporului de nu contesta ordonanta ? Cui se supune?