G4Media.ro

Orban și Iohannis, mesaje de Ziua Românilor de Pretutindeni: Sângele apă nu…

Orban și Iohannis, mesaje de Ziua Românilor de Pretutindeni: Sângele apă nu se face/ Este nevoie de toți românii de aici, și de acolo pentru a construi România prosperă

Poporul român are nevoie de toţi fii săi, indiferent în ce colţ al lumii se află, afirmă prim-ministrul Ludovic Orban într-un mesaj adresat cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni. Și președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj similar cu al premierului: ”Este nevoie de toţi românii, de ‘aici’ şi de ‘acolo’, din ţară şi din străinătate, pentru a construi împreună România prosperă şi sigură pe care ne-o dorim”, a declarat Iohannis:

 • „Sărbătorim în acest an Ziua Românilor de Pretutindeni sub semnul solidarităţii faţă de semenii noştri afectaţi direct sau indirect de criza sanitară şi al responsabilităţii pentru protejarea fiecăruia dintre noi şi a celor apropiaţi. În pofida distanţei fizice care ne desparte şi a regulilor pe care trebuie să le respectăm pentru protejarea sănătăţii noastre, a tuturor, perioada grea pe care o parcurgem a dovedit din nou că suntem uniţi şi, cum spune românul, ‘sângele apă nu se face'”, afirmă Ludovic Orban în mesajul său.

Premierul adaugă că opţiunea Guvernului a fost „limpede” în favoarea sprijinirii românilor de pretutindeni:

 • „Fie că ne referim la comunităţile pe care circumstanţele istorice nedrepte le-au despărţit de ţară sau la cele ale românilor care au ales să studieze, să muncească şi să trăiască peste hotare, opţiunea noastră a fost limpede în favoarea sprijinirii românilor de pretutindeni. Am considerat de datoria Guvernului să-i susţinem în mod concret pe fraţii noştri de peste Prut în lupta cu pandemia COVID-19. Totodată, am alocat resurse, încă de la începutul mandatului, pentru iniţiativele menite să contribuie la păstrarea identităţii, tradiţiilor şi culturii românilor din comunităţile istorice, dar şi din cele recent formate”, afirmă Orban.

Şeful Executivului punctează că indiferent pe ce meleaguri se află, „comunităţile de români din afara graniţelor întregesc cu mândrie neamul şi naţiunea română”:

 • „Faptul că peste un milion dintre românii care studiau, munceau şi trăiau în afara graniţelor au ales să revină acasă, atunci când criza sanitară ne-a încercat pe toţi, este dovada clară a faptului că România rămâne locul lor de suflet, unde le putem oferi şansa de a-şi construi viitorul. Am apreciat că este responsabilitatea autorităţilor statului să le ofere oportunităţi pentru ca tot mai mulţi să rămână acasă. La nivelul Guvernului avem în vedere noi măsuri care să îi determine să-şi pună în valoare aici, în ţară, expertiza şi experienţa acumulate în străinătate. Este în beneficiul tuturor să construim împreună România europeană, ţară în care sunt apărate şi garantate libertăţile şi drepturile cetăţenilor şi care oferă fiecăruia şanse la o viaţă mai bună şi la prosperitate. Poporul român are nevoie de toţi fii săi, indiferent în ce colţ al lumii se află. La mulţi ani, dragi români, oriunde vă aflaţi!”, mai afirmă Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, cu același prilej, că „este nevoie de toţi românii, de ‘aici’ şi de ‘acolo’, din ţară şi din străinătate, pentru a construi împreună România prosperă şi sigură pe care ne-o dorim”:

 • „Ultima duminică a lunii mai ne oferă prilejul de a sărbători Ziua Românilor de Pretutindeni, o zi dedicată celor aflaţi dincolo de hotare, dar rămaşi aproape de ţara natală, în gând şi în suflet. Fiecare român, acolo unde se află, este un ambasador al tradiţiilor, culturii şi obiceiurilor noastre, al creativităţii şi al spiritului românesc. Ultimele luni au pus o lume întreagă la grea încercare, dar oriunde s-au aflat, cei mai mulţi dintre români s-au comportat în mod exemplar. Responsabilitatea fiecăruia şi solidaritatea tuturor ne-au ajutat pe toţi să trecem mai uşor prin această pandemie”, spune şeful statului.

El le mulţumeşte românilor din afara ţării pentru că au înţeles apelurile autorităţilor române în această perioadă a pandemiei. De asemenea, preşedintele Iohannis arată că prin măsurile din programul de reconstrucţie economică de după pandemie va putea fi valorificat potenţialul reprezentat de românii plecaţi în străinătate care se reîntorc în ţară:

 • „Am traversat momente dificile şi vă mulţumesc pentru că aţi înţeles apelurile autorităţilor române. Mulţi dintre dumneavoastră v-aţi întors acasă cu un bagaj important de cunoştinţe şi experienţe dobândite în străinătate, pe care sunteţi gata să le puneţi în slujba României. Prin măsurile şi politicile publice cuprinse în programul de reconstrucţie economică, acest capital preţios pe care îl reprezentaţi fiecare dintre dumneavoastră va putea să fie valorificat pentru dezvoltarea ţării noastre. Este nevoie de toţi românii, de ‘aici’ şi de ‘acolo’, din ţară şi din străinătate, pentru a construi împreună România prosperă şi sigură pe care ne-o dorim. La mulţi ani, dragi români de pretutindeni!”, se încheie mesajul transmis duminică de către preşedintele Klaus Iohannis.

sursa: Agerpres/ sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Guvernarea liberală poate intra în istorie așa cum au făcut-o marile guvernări liberale din 1876-1888 și din 1922-1926.S-a vorbit și cu istoria.A fost de acord să participe la această farsă. Cînd e în toane bune, să știți că are simțul umorului.

 2. Astia au terminat-o cu „grija” pentru Miliaonele de romani din tara, acum se dau de ceasul mortii de grija celor din diaspora!
  Un mesaj de la PSD nu apare, PSD nu le transmite un mesaj romanilor „mandri” din diaspora?!
  Presedintele Johannis „le mulţumeşte românilor din afara ţării pentru că au înţeles apelurile autorităţilor române în această perioadă a pandemiei. „, Orban si Minsitrii lui nu prea le-au inteles, dle Presedinte, lor ce i-ati transmis?!
  La ce chinuri au suportat astia din diaspora Zeci de Ore la intrarea in tara sau in perioadele si conditiile inumane de Carantina de care vorbau pe facebook, ma intreb ce le-ar raspunde Presedintelui Johannis si Premierului Orban?!

 3. Vorba unui roman întors acasă, tot la noi e mai bine fratilor, in SUA i-au rupt gatul negrului pentru 20 de dolari.

 4. Ziua românilor de pretutindeni… și de nicaierea. Nu era suficientă ziua de 1 Decembrie pentru asta? Nu e 2 dec ziua României și a românilor? Plin de sărbători din astea fără conținut. Cum e și cea de mâine, 1 Iunie- pe când nu avem sărbătorită ca lumea 9 mai. Sau 10 mai!

 5. Mesaje politicianiste lipsite de continut. Guvernul trebuia sa vina cu un raport cu masurile concrete de sprijin a comunitatilor de romani din strainatate. Ce-a facut mai exact pentru romanii din Ucraina (Bucovina, Maramures si Bugeac), pentru cei din Serbia (Banat si Timoc), sau pentru cei din Ungaria si Bulgaria? De vorbe goale ne-am saturat.

 6. Iohannis, Orban, Birchall, Nassar, Arafat, Laufer, Chis, Armand, Wiener, Marussi, Seidler, Wring – va pup, romanii mei! As vrea sa spun „de pretutindeni”, dar sunteti mai mult din Orientul Apropiat via Polonia.

 7. Goniti din tara,hartuiti la vami ,batjocoriti si huliti,asta inseamna diaspora pentru P N L, au demonstrat o cu prisosinta,dar ii vom taxa cu varf si indesat,la utmatoarele alegeri

 8. Sa inteleg ca domnul PRESedinte nu a mai mentionat nimic despre cum se lupta PNL-ul si Guvernul Orban cu pandemia de COVID-19, prin Birouri fumand tigari, trabucuri si band Sampanie si Whiskey, in timp ce PSD-ul…Ce personaj hidos avem in fruntea statului si asta dupa 10 ani de Basescu. Ne mai intrebam de ce suntem unde suntem dupa 30 de ani de la revolutie. Pai daca nu am fost in stare sa alegem UN OM in fruntea statului, baaaaa, un om ma, un ROMAN ca Theodor Paleologu de exemplu, noi avem pretentia sa gasim un PARTID cate de cat CURAT care sa ne conduca spre prosperitate. Ba sunteti nebuni?!?!?! Mai romanilor, un OM DECENT nu am avut in fruntea statului timp de 30 de ani. UN OM!!!

  • Te lamentezi degraba, cine l-a pus pe Paleologu sa se alieze cu Basexu? Unde mai pui ca tac’su a fost turnator la Secu.

 9. Când ii vad pe cei 2 în ultimul timp, nu știu de ce ma simt jenat!!!!!

 10. Au tupeul sa deschida gura despre romanii de peste granita, cand in Timoc, langa noi, 300.000 de romani sunt supusi la cea mai sinistra politica stalinista de asimilare??!

 11. Proverb romanesc „Deşteptul făgăduieşte, iar prostul trage nădejde”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.