G4Media.ro

Opoziția siriană se întâlnește la Qatar pentru a încerca să se unească…

Opoziția siriană se întâlnește la Qatar pentru a încerca să se unească împotriva președintelui Bashar Al-Assad

Lideri ai grupărilor de opoziţie siriene se întâlnesc în acest weekend la Doha, în Qatar, pentru a învăţa din „greşelile” lor trecute şi pentru a încerca să se unească în faţa preşedintelui Bashar Al-Assad, al cărui regim are sub control în prezent două treimi din ţară, notează AFP.

Slăbită de lupte interne şi înfrângeri militare pe teren, opoziţia politică din exil a eşuat în mai bine de 10 ani de război în unificarea rândurilor sale pentru a prezenta o alternativă credibilă la puterea de la Damasc.

De la începutul războiului în 2011, diferitele grupări în exil au fost sprijinite de puteri străine. Dar, de-a lungul timpului, acestea au fost acuzate că sunt rupte de realitate şi că nu îi reprezintă pe rebelii care luptau cu armata siriană.

Sâmbătă, în prima zi a acestei conferinţe care se încheie duminică, liderul Coaliţiei naţionale a forţelor revoluţiei şi opoziţiei siriene, Salem al-Moslet, a declarat că este important „să se transmită un mesaj tuturor sirienilor, să se asculte ce au de spus şi să se stabilească un program” pe această bază.

El a argumentat că o opoziţie unită ar putea trimite un „mesaj puternic” emisarului ONU pentru Siria, Geir Pedersen, care, în decembrie 2021, şi-a exprimat speranţa unei reluări „în viitorul apropiat” a discuţiilor de la Geneva dintre reprezentanţii Damascului şi ai opoziţiei.

Ultima rundă de negocieri sub egida ONU s-a încheiat în octombrie fără progrese.

Reuniunea trebuie „să corecteze greşelile pe care le-am făcut în cursul procesului dificil de a obţine un stat democratic, liber şi unificat”, a declarat fostul prim-ministru sirian Riad Hijab, care a dezertat în 2012. El nu a precizat care sunt erorile.

O listă de recomandări care vizează „unificarea” opoziţiei va fi făcută publică la finalul întâlnirii, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

Ţările care sprijineau grupări ale opoziţiei au luat distanţă pe măsură ce regimul a recâştigat teren în dauna rebelilor şi jihadiştilor, cu ajutorul Rusiei şi Iranului începând din 2015.

Dacă în prezent luptele au scăzut în intensitate, ţara se află în plină criză economică, cu peste 80% din populaţie trăind în sărăcie, potrivit ONU.

Războiul a făcut aproape o jumătate de milion de morţi, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului, şi a dus la migrația a milioane de persoane.

sursa: Agerpres.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...