G4Media.ro

Opoziția de centru-dreapta câștigă alegerile parlamentare din Lituania

Opoziția de centru-dreapta câștigă alegerile parlamentare din Lituania

Opoziţia de centru-dreapta din Lituania a câştigat alegerile parlamentare organizate duminică, potrivit primelor rezultate, pe fondul unei creşteri semnificative a infectărilor cu noul coronavirus, notează AFP, citată de Agerpres.

Uniunea Patriei (conservator), care a obţinut 25% din voturi în primul tur, şi-a atribuit 49 din cele 141 de locuri ale parlamentului, în timp ce Uniunea Fermierilor şi a Verzilor a premierului Saulius Skvernelis, care a făcut 17% în primul tur, a câştigat numai 32, potrivit primelor rezultate.

Văzută ca viitor şef al guvernului, fosta ministră conservatoare a finanţelor, Ingrida Simonyte, 45 de ani, ar putea fi în măsură să alcătuiască o coaliţie cu două partide liberale, care au obţinut 12 şi, respectiv, 11 mandate.

În cadrul măsurilor de securitate în faţa pandemiei, votul din maşină a fost autorizat pentru prima dată. Măştile şi distanţarea au fost obligatorii în secţiile de votare.

În pofida recordului de noi contaminări, numărul de decese raportat la populaţia totală a Lituaniei rămâne mult inferior mediei europene.

Alte patru partide au intrat în parlament în primul tur, ceea ce ar trebui să conducă la negocieri asupra unei coaliţii după turul al doilea de duminică.

Toate marile partide sunt favorabile Uniunii Europene şi NATO şi sprijină dorinţa autorităţilor de la Vilnius de a acţiona la nivelul UE pentru susţinerea opoziţiei democrate din Belarus, după alegeri prezidenţiale contestate în această ţară vecină.

sursa foto: Facebook\ Ingrida Šimonytė

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.