G4Media.ro

OP – ED Manifest pentru o politizare asumată

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Aici, unde poti fi pus sa conduci un domeniu complex, doar sa te puna partidul, chiar daca nu stii chiar nimic???? Ce face tara in timp ce partidul deconteaza, asa cum ziceti??? Nu mai bine ati propune mecanisme mai complexe de accedere la functii? Nu si pentru ministri, bineinteles…

  2. Perfect de acord cu domnul Funeriu. Pacat ca nu se implica activ, am avea nevoie in Romanistan de oameni destepti, pregatiti si curajosi. Politica ramelor, memorabila formulare. Hai sa fiti sanatosi!

  3. Depolitizarea sau pina unde putem merge cu politizarea functiilor ce apartin structurilor de decizie in stat . Ce inseamna in fapt depolitizarea ? Ea nu inseamna nici un atac asupra vreunei persoane ce are preferinte politice , nici eliminarea ,din slujba dobindita conform legii , a vreunui cetatean ce la un moment dat si-a exprimat vreo parere politica sau care a facut vreun comentariu politic cindva in viata . Depolitizarea se refera, strict ,la neapartenenta la un partid politic atunci cind doresti a participa la obtinerea unor functii in societate . Pina la un anumit nivel (vom vedea care este acesta ) este obligatoriu sa iti numesti , conform legii in vigoare , oameni ce accepta a pune in practica programul tau de guvernare , dar acesta actiune are si ea limitele ei de extindere . In rest , doar concurenta si scoaterea la lumina a acestor functii , ca modalitate de cunoastere a existentei lor si scoaterea lor la concurs , facute publica din timp impreuna cu conditiile ce tin de participare si cunosterea celor ce detin decizia , o data cu responsabilizarea acestora , poate crea o structura non politica ce deserveste statul si nu partidul . Este o diferenta NU ? Transparenta totala in luarea acestor decizii impreuna cu legislatia adecvata este cheia acestor masuri . Vrei sa fii in slujba statului nu poti fi si in slujba partidului ca procedura ce tine de existenta ta ca membru de partid . Functiile politice la nivel inalt au scopul doar de a arata drumul si de concepe toate masurile juridice , economice si sociale , masuri care nu pot fi puse in practica decit de oameni apolitici ce reusesc sa isi adjudece in urma unui concurs functiile respective.

  4. Păi și cum ajungi sa fii platit corespunzator pentru munca depusa? Sau la stat nu salariul e problema (e cum e) ci plățile comisionate de fapt conteaza iar ție daca nu-ti ajung banii te descurci cu un oenge, un pfa, orice sa-ti umpli timpul si sa uiti de munca si salariul de baza de la… stat.

  5. Sa fii sanatos, ca nu doar „depoitizare” e un refren inutil. Pensiile parlamentarilor, pestera Sfintei Andreea, repartizarea unui vaccin neprecizat (si deci despre care nu stie nimeni la ce temperatura se pastreaza), „pe cine faceti dumneavoasta panarama”..

    E o schimbare fata de pensiile si alocatiile marite din gura de Dracnia datta trecuta. Nici macar nu se mai obosesc sa ne minta cu promisiuni materiale. Acelasi model s-a vazut la Macron / Le Pen, Trump/Biden, Merkel / Schulz.

    Eu zic sa nu ne pierdem in discutii despre petarde. Cum nu ne-au dat pensii si alocatii ajustate la inflatie, nu ne vor da nici depolitizare.

  6. Păcat.
    Funeriu ma dezamăgește din nou.
    Se preface ca nu înțelege ce înseamnă politizare. Pretinde că ar fi vorba de scosul complet al politicii din om, ceea ce e evident imposibil. Asta e o eroare logică prin presupunerea (falsă și intenționată, că nu e prost) că nu există decât doua posibilități extreme: fie omul e 100% politic, fie nu este de loc.
    Când depolitizarea e foarte simplă: concurs, nu numire.
    Vrea un guvern ultra-modern să rezolve urgent probleme: dă lege pentru ocuparea numai prin concurs public al posturilor dintr-un domeniu și de asemenea că un concurs trebuie organizat în 2-3 luni pentru toate aceste posturi. Gata.
    De ce am avea noi încredere că politicii ăstora sunt mai buni ca politicii ălorlalți când USL-ul e bine mersi. Mai bine concurs, competență, independență de numiri politice.

    Ce naiba a pățit, știe cineva?

  7. @ Bă, l-au mai publicat și pe ăsta de a mai fost și ministru al învățământului, ? Vorbește de politizare și nici nu e absolvent de Ștefan Gheorghiu ca să știe ți despre ce vorbește, deci ca să vorbească un calificat despre politizare , nu „diletanți” cum probabil ar zice Cristian Diaconescu, ?

  8. & Ați remarcat și că s-a pieptănat ca Liviu Ciulei, probabil pentru a fi perceput mai pregătit, ?