G4Media.ro

ONU deschide o anchetă asupra represiunii din Iran, în ciuda opoziției Teheranului…

Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

ONU deschide o anchetă asupra represiunii din Iran, în ciuda opoziției Teheranului și a Beijingului

Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU a decis joi, în ciuda opoziţiei Teheranului şi Beijingului, să deschidă o anchetă internaţională asupra represiunii împotriva manifestaţiilor din Iran după moartea tinerei Mahsa Amini, pentru a aduna probe privind încălcările drepturilor omului şi eventual pentru a-i inculpa pe vinovaţi, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Iar, în plină dezbatere în cadrul Consiliului, agenţia iraniană de presă FARS a anunţat arestarea celebrului fotbalist Voria Ghafouri, acuzat că „a insultat şi a pătat reputaţia echipei naţionale (Team Melli) şi că a făcut propagandă” împotriva statului.

Reunite de urgenţă la iniţiativa Germaniei şi Islandei, cele 47 de state membre ale acestei instanţe a ONU responsabile de drepturile omului au decis să numească o echipă de anchetatori de nivel înalt pentru a face lumină asupra tuturor încălcărilor drepturilor omului în contextul represiunii împotriva manifestaţiilor.

Textul a fost votat cu o majoritate puţin mai mare decât se aştepta, în ciuda unei tactici de întârziere de ultim minut a Beijingului: 25 de ţări au votat „da”, şase „nu” (Armenia, China, Cuba, Eritreea, Pakistan şi Venezuela) şi 16 s-au abţinut.

„Oficialii iranieni nu vor putea comite această represiune violentă în anonimat. Comunitatea internaţională îi urmăreşte”, a reacţionat ambasadoarea SUA, Michele Taylor.

„Curajul şi hotărârea manifestanţilor ne obligă”, a scris pe Twitter reprezentanta Franţei la ONU, care a salutat de asemenea crearea acestui mecanism de anchetă.

ONG-ul Amnesty International a transmis că este vorba de „o rezoluţie istorică” ce marchează „o etapă importantă spre sfârşitul impunităţii”, în timp de Lucy McKernan, de la organizaţia Human Rights Watch, a spus că decizia Consiliului este „o etapă binevenită”.

În timpul dezbaterilor, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, a cărui solicitare de a vizita Iranul a rămas până acum fără răspuns, a făcut apel la Teheran „să înceteze să mai folosească o forţă inutilă şi disproporţionată”.

„Situaţia actuală este de neconceput”, a atras atenţia Türk, care cere „un moratoriu asupra pedepsei cu moartea” şi solicită ca guvernul „să se angajeze într-un proces de reforme, deoarece schimbarea este inevitabilă”.

În timpul sesiunii, care a durat toată ziua, numeroşi diplomaţi occidentali – iar printre ei s-au numărat şi ministrul german de externe şi omologul său irlandez – au denunţat represiunea împotriva manifestaţiilor care, în peste două luni, au făcut cel puţin 416 morţi, dintre care 51 copii, conform ONG-ului Iran Human Rights (IHR), al cărui sediu este în Norvegia.

Acest val de contestare, declanşat de revendicările privind drepturile femeilor după moartea tinerei Mahsa Amini, arestată pentru că nu a purtat corespunzător vălul islamic, şi care s-a transformat în revoltă împotriva puterii, este fără precedent de la Revoluţia Islamică din 1979.

Conform raportorului special al ONU pentru Iran, peste 15.000 de persoane au fost arestate.

Justiţia iraniană a pronunţat deja şase condamnări la moarte în legătură cu manifestaţiile şi a anunţat în această săptămână că în două luni a arestat „40 de străini” acuzaţi de implicare în „protestele” din Iran.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Chinezii dacă nu se opuneau „filozofi” ramaneau.Asa că „axa răului”pentru ei este un fel de autostradă,care,pana la urmă,nu poate sa ducă prea departe.De la aștia resurse,la pret redus,si de la lumea bună idei la pretul mitei.Dezvoltare,dezvoltare,dar….. .