G4Media.ro

OMS: Decizia AstraZeneca de a amâna studiul clinic de fază a 3-a…

sursa foto: Imperial College London

OMS: Decizia AstraZeneca de a amâna studiul clinic de fază a 3-a al vaccinului pentru Covid-19 este „o trezire la realitate”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a apreciat joi că decizia AstraZeneca de a amâna studiul clinic de fază a 3-a al vaccinului pentru Covid-19, din motive de siguranţă, este o trezire la realitate, o reamintire că dezvoltarea unui vaccin ”nu este întotdeauna un drum rapid şi drept”, relatează CNBC, citată de News.ro.

AstraZeneca a anunţat marţi că suspendă studiul clinic de fază a 3-a al posibilului său vaccin pentru noul coronavirus, pe care îl dezvoltă în colaborare cu Universitatea Oxford, după ce unul dintre participanţi a prezentat semne ale unei reacţii adverse grave.

Compania a subliniat că amânarea este ”o acţiune de rutină” atunci când este investigată o boală inexplicabilă. Joi, AstraZeneca a anunţat că dacă studiul clinic va fi reluat în curând, ar trebui să afle până la sfârşitul acestui an dacă vaccinul este eficace sau nu.

Directorul ştiinţific al OMS, Dr. Soumya Swaminathan, a spus joi că nu trebuie să fim ”exagerat de dezamăgiţi” de informaţiile referitoare la suspendarea studiului clinic, adăugând că ”aceste lucruri se întâmplă”.

”Există un protocol pentru ceea ce trebuie făcut atunci când se întâmplă ceva. Dacă este un efect secundar uşor, sunt lucruri de făcut. Dacă este o reacţie gravă, aşa cum a fost în acest caz, a fost un efect secundar sever, prin urmare procesul a fost oprit. Şi din nou, aceasta este o procedură normală. Aceasta este o practică clinică bună, deoarece siguranţa este de cea mai mare prioritate în orice studiu clinic”, a spus Swaminathan în timpul unui briefing de presă susţinut la sediul organizaţiei de la Geneva.

În timp ce OMS speră ca studiul clinic referitor la vaccin să fie reluat în curând, trebuie să aştepte mai multe informaţii furnizate de un consiliu de monitorizare a datelor şi siguranţei, care va stabili cum să procedeze cu studiul, a spus Swaminathan.

”Cred că acesta este un bun … poate o trezire la realitate sau o lecţie pentru ca toată lumea să recunoască faptul că există urcuşuri şi coborâşuri în cercetare, există urcuşuri şi coborâşuri în dezvoltarea clinică şi trebuie să fim pregătiţi pentru acestea. Sperăm că lucrurile vor putea merge mai departe, dar depinde. Depinde de multe şi trebuie să aşteptăm să vedem detaliile a ceea ce s-a întâmplat de fapt „, a spus ea.

Cu toate acestea, directorul executiv al AstraZeneca, Pascal Soriot, a susţinut joi că grupul ar trebui să ştie dacă vaccinul său este eficient împotriva coronavirusului până la sfârşitul acestui an, atâta timp cât studiul clinic va fi reluat în curând.

sursa foto: Imperial College London

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. cine viseaza la un vaccin eficient si fara efecte secundare sa se trezeasca. Minim 5 ani. Deci, 2025?

  2. De mizeria asta de virus nu vom scapa prea curand… Iar daca va fi realizat un vaccin care sa lupte cu el (macar) anual la fel cum e si cu gripa atunci asta va fi peste cel putin 1, 2 ani…

  3. Prostii! OMS este doar o adunătură de incompetenți vânduți Chinei!
    Toate vaccinurile trebuie să meargă înainte în viteză maximă, oricum au lălăit-o nepermis de mult!
    Dar când banii se câștigă TRATÂND boala nu ERADICÂND-O, ce motiv ai avea să te grăbești?
    Noroc că nu e Ebola, Marburg sau ceva asemănător, ar muri 90% din populația planetei înainte să se trezească OMS!

  4. Așa ai visat tu 5 ani.
    Pe ce te bazezi când spui 5 ani.
    Companiile care produc vaccinul au informațiile corecte.
    In nici un caz cineva cu 8 clase care s-a trezit și el vorbind.

  5. Nu au scos vaccin anti sars1 sau mers si acum, brusc, toti scot vaccin anti sars2.

    Asa cum nu avem vaccinuri anti hiv sau hepatita c, tot asa nu o sa avem vaccin anti coronaviroze.

    Prea se fastacesc doctorii din toată lumea si nu optimizează scheme terapeutice pentru diversele categorii de bolnavi, a.i. sa îmbunătățească gradul de recuperare. Ceva e dubios in faptul ca „descoperă” „furtuni citokinice si bradikininice” (descrise de mult in literatura) si „redescoperă” medicamente „vechi” si „ieftine” care au efecte „neașteptate”, precum corticosteroizii. Si ca insista cu mizeria de paracetamol in locul antiinflamatoarelor nesteroidiene.

    Daca apare o bacterie agresiva dar fara rezistenta la antibiotice, murim ca fraierii pana „redescopera” „specialiștii” antibioticele si își fac curaj să administreze medicamentele deja disponibile pe piata.

    • asa copilas, cand esti analfabet multe lucruri ti se par „dubioase”. mergi la vrajitoare sa-ti risipeasca ele nelamuririle.