G4Media.ro

Oceanele din toată lumea au depășit în această vară recordurile de temperatură,…

Sursa foto: Pixabay

Oceanele din toată lumea au depășit în această vară recordurile de temperatură, deși maximele sunt atinse primăvara / Care sunt efectele devastatoare asupra planetei

În întreaga lume se bat recorduri de temperatură în oceane, cu consecințe grave pentru sănătatea planetei. Temperatura medie de la suprafața oceanelor din întreaga lume a atins cel mai ridicat nivel din istorie, ajungând la 20,96 grade Celsius săptămâna trecută, potrivit Copernicus Climate Change Service (C3S), citat de Euronews.

A fost astfel doborât recordul de 20,95C stabilit în 2016 și oamenii de știință spun că este probabil ca recordul să continue să fie doborât, deoarece temperaturile sunt de obicei cele mai ridicate în martie, nu în august. Urmează un model de valuri de căldură marină și temperaturi record la suprafața mării în întreaga lume.

Marea Mediterană a înregistrat săptămâna trecută cea mai ridicată temperatură de suprafață din istorie, de 28,71C. Apele din jurul Florida Keys au avut o temperatură asemănătoare cu cea a unei căzi cu apă caldă, atingând maxime de puțin peste 38C, ceea ce ar putea duce la doborârea unui record mondial.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a raportat, de asemenea, vinerea trecută, că Atlanticul de Nord ar putea fi cel mai cald din istorie. Și se încălzește mult mai devreme în timpul anului, recordurile anterioare fiind stabilite în septembrie.

IPCC spune că valurile de căldură marine și-au dublat frecvența între 1982 și 2016. Din anii 1980, acestea au devenit, de asemenea, mai lungi și mai intense.

Experții avertizează că acest lucru ar putea avea consecințe devastatoare pentru sănătatea planetei.

Cât de fierbinți sunt oceanele noastre?

De obicei, Atlanticul de Nord începe să se încălzească în martie, după iarnă, și atinge punctul maxim în septembrie. Dar recordurile au fost depășite continuu începând cu luna aprilie a acestui an.

Iar NOAA spune că Atlanticul de Nord se va încălzi tot mai mult „până în luna august”. Este foarte probabil ca recordul să fie doborât din nou.

Temperatura medie globală a suprafeței mării a fost „mult peste” valorile înregistrate anterior în această perioadă a anului, potrivit C3S. Serviciul de combatere a schimbărilor climatice spune că temperaturile ridicate de la suprafața mării au contribuit la luna iulie excepțional de caldă înregistrată în întreaga lume.

Temperaturile ridicate sunt probabil determinate în parte de fenomenul meteorologic El Niño. Acesta are loc atunci când apa caldă se ridică la suprafață în Pacificul de Sud și împinge în sus temperaturile globale.

Până în prezent, actualul fenomen El Niño este încă slab, ceea ce înseamnă că temperaturile oceanelor vor crește și mai mult pe măsură ce se dezvoltă.

Dar aceste fenomene meteorologice sunt, de asemenea, exacerbate de schimbările climatice.

„Cu cât ardem mai mult combustibili fosili, cu atât mai multă căldură în exces va fi absorbită de oceane, ceea ce înseamnă că va dura mai mult timp pentru a le stabiliza și a le readuce la nivelul în care erau”, a declarat pentru BBC Dr. Samantha Burgess de la C3S.

Ce efect va avea încălzirea oceanelor din lume?

Oceanele joacă un rol important în reglarea climei Pământului. Acestea absorb căldura, determină modelele meteorologice și acționează ca un rezervor de carbon.

Însă, pe măsură ce se încălzesc, sunt mai puțin eficiente în îndeplinirea acestei sarcini. Ciclul înseamnă că, pe măsură ce temperatura oceanelor crește, acestea devin mai puțin eficiente în absorbția CO2, ceea ce duce la o creștere a cantității acestui gaz cu efect de seră în atmosferă.

De asemenea, gheața se topește pe măsură ce apele se încălzesc, ceea ce sporește gravitatea creșterii nivelului mării. De asemenea, temperaturile ridicate ale oceanelor pot crește șansele de uragane, cicloane, furtuni și fenomene meteorologice extreme.

Oceanele mai calde au, de asemenea, un efect asupra vieții marine, balenele și unele specii de pești mutându-se în ape mai reci, ceea ce perturbă lanțul trofic. De asemenea, temperaturile ridicate record pun în pericol coralii, recifele din largul coastei Floridei fiind acum amenințate cu o albire severă din cauza valului de căldură marină.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează