G4Media.ro

Observaţii aeriene arată că gropile de gunoi din SUA sunt surse „super-emiţătoare”…

Sursa foto: Pixabay

Observaţii aeriene arată că gropile de gunoi din SUA sunt surse „super-emiţătoare” de metan

Peste jumătate din gropile de gunoi din Statele Unite sunt surse „super-emiţătoare” de metan, conform datelor rezultate în urma unor observaţii aeriene realizate în cadrul unui nou studiu publicat joi în jurnalul ştiinţific Science, transmite Reuters.

Studiul reprezintă cea mai amplă evaluare efectuată până în prezent asupra metanului provenit de la gropile de gunoi, a treia cea mai importantă sursă de emisii de metan din SUA, putând oferi totodată o oportunitate de a aborda schimbările climatice prin ţintirea unui gaz cu efect de seră predominant şi puternic, relatează Agerpres.

Studiul a fost condus de grupul de cercetare Carbon Mapper, alături de oameni de ştiinţă de la Laboratorul de Propulsie Jet (JPL) al agenţiei spaţiale americane NASA, Universitatea de Stat din Arizona, Universitatea Arizona, Scientific Aviation şi Agenţia guvernamentală pentru Protecţia Mediului (EPA).

Aproximativ 52% dintre gropile de gunoi prezentau surse punctuale observabile de emisii de metan, comparativ cu între 0,2% şi 1% dintre siturile aşa-numite „super-emiţătoare” din sectorul petrolului şi gazelor, cea mai mare sursă de metan din SUA.

Super-emiţătorii reprezintă surse care emit în atmosferă cel puţin 100 de kilograme de metan pe oră, conform EPA.

În cazul gropilor de gunoi cu emisii mari, 60% au prezentat scurgeri de metan care au persistat de-a lungul mai multor luni sau chiar ani, în timp ce majoritatea scurgerilor din siturile cu supra-emisii din sectorul petrolului şi gazelor au prezentat astfel de „evenimente de scurtă durată”, se arată în studiu.

Dan Cusworth, om de ştiinţă în cadrul Carbon Mapper şi autor principal al studiului, a declarat că identificarea acestor scurgeri oferă o modalitate rapidă de ţintire a emisiilor. „Abordarea acestor surse importante de metan şi atenuarea emisiilor persistente ale depozitelor de deşeuri constituie un important potenţial în vederea unor beneficii climatice”, a precizat cercetătorul, citat într-un comunicat.

Până în prezent, petrolul şi gazele au reprezentat ţinta principală a reglementărilor emergente şi a programelor voluntare în Statele Unite, Europa şi în alte regiuni.

Însă, pe măsură ce sunt lansate mai multe programe de observaţii aeriene şi satelitare, autorităţile de reglementare vor putea măsura, cuantifica şi acţiona asupra metanului din gropile de gunoi.

Până recent, companiile şi autorităţile de reglementare s-au bazat pe estimări realizate în funcţie de modele ale emisiilor de la gropile de gunoi, precum şi pe observaţii efectuate cu ajutorul detectoarelor portabile de metan, care ofereau o imagine mai puţin completă, se arată în studiu.

Sistemul de raportare a gazelor cu efect de seră al EPA a subestimat amploarea scurgerilor de metan din gropile de gunoi, potrivit acestui studiu. Observaţiile aeriene au demonstrat că ratele de emisie au fost de 1,4 ori mai mari comparativ cu estimările EPA.

EPA a anunţat în 2021 că metanul a constituit 12% dintre emisiile de gaze cu efect de seră din SUA provenite din activităţile umane.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează