G4Media.ro

Oana Țînțar, ANOSR: Unui student cu bursă minimă și care stă la…

Foto: Pixabay

Oana Țînțar, ANOSR: Unui student cu bursă minimă și care stă la cămin îi rămân 18 lei pe zi pentru mâncare/ Bursele trebuie adaptate la contextul actual, milităm pentru indexarea burselor cu inflația

Cu ce cheltuieli și provocări se confruntă studenții la început de an? Oana Țînțar, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești a explicat la dezbaterea G4Media/ENTR de joi, 12 ianuarie.

Calculul prezentat de aceasta arată că, după ce plătesc chiria sau regia de cămin, dacă se întrețin numai din bursă fără venituri din alte surse, studenții rămân numai cu 550 de lei pe lună.

„La începutul anului universitar au existat majorări și de peste 50% în sensul în care regia de cămin variază acum între 150 și 450 lei pe lună. A devenit o problemă pentru că bursa , cea minimă este 700 ron/lună. Dacă un student ar beneficia de această bursă minimă de 700 lei și ar achita o regie de cămin de 150 lei, care este minima, i-a rămâne 550 lei pe lună, adică 18-19 lei/zi pentru 3 mese, spune președinta ANOSR.

Calculul este valabil, a mai adăugat aceasta, în situația celor mai ieftine regii din România și în situația studenților care beneficiază de cămin.

„Dacă vorbim despre chirii, există o subvenție individuală de care pot beneficia, este de circa 150 lei/lună, ceea ce la o chirie din prezent nu se simte, practic. Regiile vor crește cel mai probabil în continuare și raportat la costurile de energie și faptul că subvenția de cazare pe care Universitate o primesc de la stat nu s-a modificat de ani de zile deși contextul financiar național nu este același nici pe departe”, a mai explicat Oana Țînțar.

Legat de burse, ea a completat că nivelul minim recomandat de CNFIS nu este respectat de toate universitățile din țară astfel încât există și burse mai mici de 700 lei pe lună. „În momentul de față nici creșterea cuantumului nu este o soluție pentru că nu există fonduri ca să fie crescut cuantumul și să fie păstrat și numărul. Din păcate alocația bugetară pe care Universitățile o primesc nu a crescut de 5 ani”, spune reprezentanta ANOSR.

Potrivit Oanei Țînțar, „a existat o primă discuție privind creșterea burselor la nivelul CNFIS dar după ce s-a anunțat bugetul alocat educației discuțiile de la nivelul Consiliul Național al rectorilor era de a rămâne alocația bugetară la fel.”

Aceasta spune că ANOSR militează pentru corelarea cu contextul național, indexarea cu inflația: „Aceasta este problema studenților de fapt, că majorarea burselor se întâmplă din când în când, în funcție de cum doresc decidenții. Ultima dată a crescut acum 5 ani cu aproape 100%, acum propunerea pe proiectul noii Legi a Educației era de creștere cu aproximativ 50%. Nu este adaptat la context, ceea ce este necesar pentru studenți este să crească raportat la inflație, adaptat la contextul național”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Facultatea nu este obligatorie. Daca vrei mai multi bani poti sa muncești. Mii de studenți fac asta. Societatea nu este obligată sa plătească cheltuieli suplimentare ale unui student.

    • Si mie mi se pare ciudat ca nu apare cuvintul „nota” in articol.
      Erau facultati la care nu se duce nimeni si se da bursa de la nota 5 in sus.

      In ziua de azi ai nevoie de diploma de licenta doar daca te angajezi la stat sau vrei un „doctorand”

    • Bine că au pușcăriașii 50 de lei și acces la păsărică lunar, de după gratii…

  2. Invatamintul universitar in Romania nu trebuie sa fie subventionat de la bugete publice . Cine vrea studii universitare sa le plateasca . In acest fel vor fi eliminate si subventiile pentru transport , de exemplu .

  3. Educatia este bun public, elevii si studentii nu au venituri , nu pot cumpara cladirile scolilor sau facultatilor, materialul didactic , si nu pot plati salarile profesorilor si facturile la energie, caldura etc, ale institutiilor de invatamant, dar, pe de alta parte, nu pot pretinde(beneficia de) burse decat cei defavorizati, fiindca instruirea este ceva de interes personal, contribuabilii platesc taxe si impozite pt infiintarea si functionarea bunurilor publice(educatie, sanatate, iluminat public, institutii si mijloace pt apararea vietii sau bunurilor etc) pe care le folosesc ei sau copiii lor , nu pt. cum invata cineva sau daca invata ceva.

  4. Eteeee… teeee… dar ce, studenții sunt dușmanii țării să primească bani și cazare de la statul român? NU SUNT. Doar „slava” merită bani, românii săraci nu merită!