G4Media.ro

Oana Moraru, despre închiderea școlilor și grădinițelor: De ce este mai sigur…

Oana Moraru, despre închiderea școlilor și grădinițelor: De ce este mai sigur în toamnă să deschizi școlile, decât în vară? Este lașitate, comoditate și amânarea unei decizii

“Pentru părinții acestor copii, care este orizontul de așteptare, de ce este mai sigur în toamnă să deschizi școlile, decât în vară?”, a declarat pentru Edupedu.ro expertul educațional Oana Moraru, fondator de școală privată. Contactată de Edupedu.ro după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că toate școlile, grădinițele și universitățile rămân închise până în septembrie, din cauza pandemiei, Oana Moraru a afirmat că lipsa explicațiilor și strategiilor clare din partea autorităților arată că la baza deciziei “este lașitate, comoditate și amânarea unei decizii”. “Niciun epidemiolog nu știe ce se întâmplă în septembrie. De ce nu sunt eu în siguranță în iunie, când toată lumea o să iasă în parcuri și când Ministerul Educației organizează examenele?”, a declarat Moraru, reprezentantă a Asociației Școlilor Particulare din România.

  • “Statul român a închis 6 luni școala pentru că nu are bani și know-how despre cum să acomodeze în perioada asta școlile. Și atunci a amânat pentru toată lumea deschiderea”, a declarat Moraru.

Aceasta a precizat că “tot ce vedem acum este că principiul de baza al autorităților – după care trebuie să ne ghidăm cu toții – este ‘să așteptăm și să vedem’. Dar din ce văd eu în celelalte țări care au suferit traume mai mari epidemiologice, toți au strategii de revenire economică”.

“Pierderile suferite în prezent de școlile private sunt între 40 și 60%. În urma anunțului de ieri al președintelui, s-a întâmplat o migrație incredibilă a părinților de la școlile cu taxe de 1000 euro pe lună către școlile cu taxe mici. Nu știu până în toamnă cum se vor rostogoli acești clienți, pentru că nici familiile nu știu cât li se va micșora venitul. Noi primim în fiecare zi 3-4 scrisori de retrage a copiilor și ieri, după ce a ieșit președintele, a venit un val. Sunt oameni care au plâns”, a declarat Oana Moraru pentru Edupedu.ro.

“Atât voiam în discursul președintelui sau al ministrului, o minimă preocupare și un orizont de așteptare pentru părinții acestor copii, care se văd în imposibilitatea de a-și începe serviciul. Așa cum eu le-am dat părinților pașii A, B, C, D, așa voiam eu de la oamenii responsabili ai țării: în situația A, B, C, D ce fac inițiativele private”, a precizat aceasta.

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

55 comentarii

  1. Am auzit-o pe tipa la tv…pe ea o doare pt ca are scoala privata si se retrag copiii. Niciodata nu am auzit sa zica de copiii de la tara nimic.

    • E usor sa-ti bagi picioarele in privati, bogatasii drekului, nu?
      La gradinitele de stat deja se intra „pe pile” pentru ca nu sunt suficiente locuri. Daca si zecile de mii de copii care merg la gradinite private sunt nevoiti sa caute gradinite de stat…cati vor ramane pe dinafara? Cat de mare va fi riscul de imbolnavire in grupe gigant de 30-40 de copii? Cat de bine vor fi ingrijiti copii cand personalul va fi suprasolicitat? Ce cunostinte de baza vor acumula copii?

    • Si eu imi bag picioarele in învățământul privat din Romania! In tot: de la creșă până la Spiru!

    • @tiberius
      Pui problema extrem de gresit. Nu e vorba de stat vs privat. E despre a deschide sau a nu deschide scoli/gradinite. Ca privatii au mai mult de pierdut? Da, dar asta nu e vina statului. Covid 19 isi baga piciorusele in celule si la privat si la stat. Trebuie sa tii cont de disciplina unui copil (al meu se scarpina la nas la 3 secunde dupa ce si-a pus masca si ma indoiesc ca ceilalti sunt altfel), de faptul ca folosesc bancile la comun si de faptul ca n-au cum sa se spele pe maini ori de cate ori e nevoie. Si daca ar incerca s-ar ingramadi 30 de copii la 3 chiuvete in 10 metri patrati. Facem jocurile foamei cu ei? Scapa cine poate? Si eu sunt privat, nu ma coafeaza criza asta, dar n-am de gand sa-mi pun copilul in pericol.

  2. In lipsa unui medicament/vaccin scolile fizic nu se deschid in urmatorii 3 ani.

    De ce nu le spune nimeni adevarul oamenilor ? Nu exista curaj probabil.

    • Si 3 ani stai in casa? Tu te auzi ce zici?

  3. Are dreptate doamna. Propun ca scolile nici sa nu se deschida, nici nu se inchida. Sa descentralizam si sa vedem ce va precumpani: frica de imbolnavirea copiilor sau cuantificarea riscului de a pierde etape importante in procesul de educatie. Din suma deciziilor ar urma sa rezulte un raport mai bun. Epidemiologii au demonstrat ca nu au habar la nivel mondial si toate modelele lor au dat rateuri. Catr despre conducatorii din Romania, nu au nicio anvergura pentru a gasi o solutie optima. Deci sa alegem solutia „de dreapta”, sa decida oamenii.

  4. Sa se faca referendum si sa anunte clasei politice rezultate. Decizia este a cetatenilor bine informati , dar trebuie votata in clar.

    • Asa ceva nu se poate face. S-ar vota utilitarism pe linie in timp ce fibra neamului cere altceva. 😈

  5. Exista vreo indoiala ca dupa 15 mai va fi „scapa cine are noroc” ?

    • Subscriu. Si peste 99.97% vor avea „noroc”…

    • @victoras: Si daca tocmai tu vei face parte din cei 0.03%??? Care nu scapa bineinteles!

    • Si americanii se simteau norocosi asa ca tine. Si le-au crescut mortii de la 11000/zi (inainte de epidemie) la 27000/zi (in timpul epidemiei).

    • Pentru cine credeti ca se va ridica elicopterul, pentru cine sunt rezervate locurile bune in spitale, cu aparatura si tratamente mai bune ?

  6. Foarte corecta opinia doamnei Moraru. Foarte corecta si cu mult bun-simt.
    Este evident ca nu lucreaza „la stat” de unde bunul-simt a fost eiminat de trei sau patru generatii. N-au stiut ce sa faca si le-au inchis uitand de oamenii care isi duc copiii la scoala pentru a putea lucra, ignorand cu desavarsire scolile private si trecand peste orice interes al copiilor pentru a satisface profesorii (care sunt cel mai important element, evident). Statisticile DSP arata limpede ca nu-i niciun risc pentru grupa 0-19 ani, argumentele referitoare la siguranta copiilor sunt o gluma sinistra.
    Guvernul e „de dreapta”, iar presedintele vine din sectorul „de stat”, asa ca nu am mari asteptari.

    • aia care zic la tv de siguranta copiilor sunt aia mai fraieri.
      toate posturile, mai ales A3 si Digi, au grija „parintilor si bunicutilor” care vor muri de la groaznica boala raspandita de tineri. azi erau reportaje pline de ura ca de ce sunt masini pe strazi in bucuresti „nu se respecta carantina!!!”

    • @geo
      Pai parintii sunt sunt cei care decid daca ii trimit sau nu la soala, n-au de ce le plange de mila. Nu toti copiii locuiesc cu bunicii, asa ca nici asta nu sta in picioare.
      Adevarul e ca tinem macar 3,5 milioane de copii si tineri (atatia sunt) in case pentru 6 luni pentru ca suntem ingrozitor de prosti si deosebit de incapabili.
      Asa e natia noastra, ne vindem viitorul pentru prezent.

    • Fara prezent, n-ai viitor, desteptule!

    • Cand esti greu de cap mai bine nu faci publice ineptiile care iti „fulgera” prin cap. Singura arma eficienta impotriva pandemiei, azi, e limitarea transmiterii prin reducerea contactelor sociale. Scolile sunt cu atat mai periculoase deoarece copii nu sunt afectati dar transporta virusul Astfel, victoras, le vor muri bunicii, parintii, dar ei vor merge in continuare la scoala. Ca madama, ce se crede o celebritate, vrea sa nu ii intrerupa pandemia profitul, cu orice pret chiar, mai are o scuza („banul”!). Tu ce scuza ai la ineptiile postate?

  7. De ce in toamna si nu acum? Este foarte simplu .
    Pentru ca toata lumea castiga ceva timp in lupta cu virusul asta,Mizam pe un vaccin si acumulam experienta in tratarea bolnavilor. Deasemea dna expert,noi mergem in urma ,spre norocul nostru,altor tari.Singurii care au incercat ceva au fost francezii si au esuat.Valoarea si expertiza se dovedesc in situatii de criza.Pentru mine ati ramas corigenta .Ne vedem in toamna; mai puneti burta pe carte(dar nu pe a sandei marin)!

    • @dani
      Sunt convins ca doamna plange intr-un colt pentru ca a pierdut increderea ta. A propos-ul la bucatarie e tipic oamenilor extrem de inteligenti, o ironie fina de intelectual rasat.
      Mizeaza tu pe vaccin, nu-i problema. Imediat apare, e chiar dupa colt…

    • Francezii nu au incercat nimic inca , vor incerca din 11 mai , dar ce sa faci cand te lasi manipulat de orice sau poate doar incerci tu sa manipulezi ,folosindu-te de o stire care nu a prea fost combatuta pe niciunde. Asta demomstreaza cat sunt de folosite stirile false si alarmnate atat de manipulatori cat si de autoritati. Aceasta falsa stire a dat-o prima oara nenea TATARU marele sef la sanatate.

    • Toata lumea zbiara dupa vaccin. O sa fie. Pentru 1% din populatia globului. Voi nu vedeti ca nici vaccin antigripal (a carui fabricare nu e simpla, dar are proceduri clare si functioneaza) nu exista pentru toti? Anul trecut n-au ramas o gramada nevaccinati, desi doreau? Anul asta vor sa aduca cifra record de 3 milioane de doze de antigripal. Insuficient pentru imunizarea de turma.
      Vaccinul pentru coronavirus va fi o raritate pentru multi ani. Nu toate proiectele de vaccin vor funtiona. Cele care vor fi bune nu pot fi produse in numar de miliarde. Poate vor fi disponibile, dar la 1000 euro bucata, ca e cerere mare. Cine isi va permite sa cumpere?
      Solutiile pe care trebuie sa le adoptam noi trebuie sa nu se bazeze pe sperante. Calculezi cati bolnavi vei avea daca mentii scolile deschise cu cutare restrictii, in clase de n elevi, in weekend, cu vacante decalate pe clase. Si faci pe dreku in patru si asiguri capacitatea de testare in pool pentru toate scolile, urmand ca eventualele cazuri sa fie cat mai repede gasite, izolate si contactii tratati. Restul scolii va merge inainte.

    • @Dani

      Ai dreptate, insa nu uita de doamna Oana Moraru, care are demult un sindrom rebel de dureri la malai. Cazul este de notorietate publica.

  8. Care vaccin? Vaccin antigripal exista de zeci de ani. A disparut gripa?

    • @victor
      Tie-ti pare realist comentariul omului? :))
      Vorbeste despre un vaccin care n-a fost inca inventat, testat, omologat si pe urma produs in cantitati suficiente pentru 4-5 miliarde de cetateni. Cica o sa avem in toamna vaccinul :)))
      Eu zic sa nu-l contrazicem pentru ca-i posibil sa-si piarda increderea in noi si eu n-as suporta o asemenea lovitura.

  9. Bay, bay grădinițe și școli private. Merita sa dau în medie 2000 de lei pe lună pentru o grădiniță privată, când statul ar trebui să-l ofere în mod gratuit? Invatamantul primar si gimnazial privat e superior celui de stat? Acest tip de învățământ privat e o afacere în care pot fi implicați și profesori care lucrează la stat? De ce sunt 35 de elevi în clasa în învățământul de stat și nimeni nu ia nicio măsură să suplimenteze catedrele, școlile? De ce sunt școlile de stat strânse cu ușa, profesorii ținuți sub presiune, în timp ce învățământul privat se dezvolta atât de armonios?
    Haidi, pa.

  10. pacat doamna moraru ca va ganditi la dvs si nu la societate!.
    in aceste momente e imp sa „tragem de timp” pentru a da ragaz medicinei sa gaseasca tratament sau chiar vaccin.
    din mai pana in sept sunt 4 luni extrem de importante!

    • Pai, vezi tu, exact asta e raspunsul pe care il cera doamna in cauza dar pe care n-are nimeni dintre guvernanti curajul sa il spuna in clar: „Habar n-avem de capu’ nostru, facem si noi ce vedem pe la altii iar scopul nostru este sa tragem de timp fara niciun plan, ca poate ne scapa aia care chiar sunt in stare sa faca ceva – si poate descopera un tratament eficace si apoi un vaccin la un pret acceptabil.”

      Dupa ce i se da raspunsul asta doamnei, abia atunci ea ramane fara argumente. Dar atat timp cat i se servesc vrajeli, ea le ia si ii plesneste peste ochi cu ele, regulamentar.

  11. Problema nu este de ce la toamna si nu acum. Problema este „malaiul” care nu mai ajunge la toata lumea. Sau care nu mai ajunge deloc. Poate la toamna nu va fi mai sigur, dar sigur vom avea mai multe informatii, mai multa experienta!
    Si, apropos…… Particulara online nu merge? Nu mai platiti chirie, nu mai platiti utilitati…. dar deh, banii-s mai putini!!!

  12. O personalitate malefica isi face veacu pe forumul g4.

  13. Stie cineva daca are copii duduia? afaceri inteleg ca are.

  14. Din toţi care doresc deschiderea şcolilor din motive serioase, nu din motive economice, cum face Oana Moraru, pe care o ‘doare’ lipsa încasărilor în aceste 6 luni, este un singur părinte în stare să garanteze că NICIUN copil, nu numai al lui, care are posibilităţi materiale să-şi trateze copilul, nu va suferi în urma unei infecţii cu acest covid? Cei care garantează, să strângă bani pentru tratarea celor care se vor infecta, să nu aştepte să facă statul tot ce trebuie şi ei doar să dea cu gura şi dacă banii vor fi consideraţi suficienţi de un colectiv de doctori, ales chiar de cei care donează, atunci să se deschidă şcolile, dacă nu faceţi acest gest, nu mai vorbiţi respectiv scrieţi aiurea!

  15. Tăpălagă și colegii iar iau bani negri. Ăsta e un advertorial. Școlile private trebuie să respecte legea. Mai bine să se imbolnaveasca copiii, părinții și bunicii decât să piardă unii niște bani?

  16. Esti retardata? Ok, copiii nu se imbolnavesc, dar vin acasa si o dau parintilor si bunicilor. Ce-i asa greu de inteles?

  17. Doamna vorbește cam prea mult despre clienti, taxe și prea puțin despre pericole.
    Doamna ar trebui să învețe ca in viata apar si incertitudini și situații când tot ceea ce poti sa faci mai bine este sa…asteptin, sa temporizezi(nu vorbesc despre fotbal aici).
    Doamna sa citească o tzara de Sun tsu si sa învețe Go… Poate va intelege si dincolo de bani!
    Succes!

  18. Marius,dar ce te faci cu profesorii de la stat care percep bani pentru asazisele meditatii online?
    O fi corect sa profiti de frica parintilor de a si pune copiii in situatii delicate care, chiar cu venituri reduse,fac pe dracu n patru sa le achite pretentiile?
    Vorbesc de copiii care au examene si care,daca ar fi sa actionezi corect,ar fi pusi in situatia pacientului ala care a reclamat mita la.doctor si care a fost respins de intreg sistemul medical?

  19. Vai, iarasi marea specialista, madam Moraru.
    O cultiva intens dna Pantazi, edupedu.bla.
    Poate dnei Moraru ii e greu sa creada ca sunt sute de mii de copii care stau in acelasi apart cu parinti+bunici.
    Poate ii vine greu sa creada dar sunt sute de clase cu peste 30 de elevi.
    Sunt mii de elevi care nu au apa curenta, ce vb aici?
    Aia mici abia asteapta sa isi moflaie creionu’ in gura si sa il dea dupa aia colegului de banca.
    Povestea asta cu educatia privata e o mizerie.
    Scolile private sunt niste institutii care functioneaza pe bani grei platiti de cei instariti. La banii turnati de babaci in privat tinerii ăia ar trebui sa ajunga la NASA sau Google. Ei bine, nu e asa. Sunt majoritatea niste loaze cu fumuri in cap. Ajung toti bine pe barba parintilor. Asa ca, madam Moraru, povestile astea turnati le la conferintele celor cu bani.

  20. In afara unei tentative penibile, nimeni n-a raspuns intrebarii din titlul articolului: de ce e mai sigur sa inceapa scoala in toamna? Ori nici atunci?
    Atat de frica ne e incat suntem in stare sa ne punem vietile noastre si ale copiilor nostri (care nu risca nimic mai mult decat in ianuarie 2019) in staza pentru jumatate de an? Cu orice pret? E satisfacator un an din viata lor? Cand e prea mult? In a 13 luna? „Imediat dupa ce iese vaccinul”? Punem 24 de luni, sa fie acoperitor?
    Merita oare sa ne tinem copiii in casa 6, 9 sau 12 luni pentru ca ne frica pentru noi? Ce soi de parinte gandeste asa si ce-si invata copiii? Le spuneti despre altruism, mediu, flori-fete-filme, dar ce credeti voi ca inteleg din ce faceti cand le cereti sa renunte la un an din viata lor pentru ca voua va e frica doar pentru voi? Curajul? Altruismul pe care voi nu-l aratati?
    Nu se putea incepe scoala pe baza de voluntariat? Parintii care isi dau acordul in scris, copiii care nu locuiesc impreuna cu bunicii, parintii disperati ca nu-si pot tine casa pentru ca n-au cu cine lasa copilul, parintii care inteleg mai mult decat ceilalti parinti sau care sunt dispusi sa-si riste viata (vorba vine, nu sunt prea multi parinti in grupa de risc, dar e dramatic sa pui probema asa) pentru educatia si socializarea copilului?
    Acum puteti sa dati cu troll-ul, nu-i bai. Infierare, excludere, sedinta BOB si rusine mare.

    • Subscriu 100%. Cretini pe toata linia ce de la conducere. Vad insa ca astora de la conducere le cam place cu dictatura. Noi trebuie sa executam ce ni se ordona. In opinia lor nu suntem in stare sa decidem pentru noi si copiii nostri, trebuie sa decida ei

  21. Promovati neadevaruri: nu e vorba deloc de 6 luni, fiindca s-au suspendat cursurile traditionale pe 11 martie (cam 3 luni, ca a fost si vacanta), dar ele s-au facut on-line. De ce sa creezi vanzoleala pentru doua saptamani sau o luna cand e imposibil sa organizezi clase cu mai putini elevi, sa ai conditii igienice ? Poata ca pana la toamna invata lumea din scoli sa se organizeze si in asemenea conditii, ca finantarea la stat nu e de 6 mii de euro pe an pt un elev, ca la scolile dnei X (asa am inteles dintr-un alt articol al ei, ca e intens promovata aici si pe ziare.com) ! Pe langa asta, persoana careia ii faceti reclama are un limbaj parazitat de engleza, desi se pare ca a studiat la Litere! Sa se exprime clar in romana daca poate, ca asa ar trebui!

    • Ioanna, nici romana nu stie bine, ca-i tot da cu ”despre cum să acomodeze în perioada asta”, utilizand gresit sensul verbului ”a acomoda”.

    • Limba, doamnelor, e doar o unealta. Atat, nu e ceva sacru. Se foloseste pentru comunicarea ideilor. Abia ele sunt importante.

      Dealtfel, necajita limba romana are o pondere importanta de cuvinte luate din franceza, pen’ca_cam lipseau notiunile din randurile referintelor utilizate de romanii verzi. Asa ca a mai patit-o si o sa o pateasca si cu engleza (inclusiv cu termeni care au echivalent in romana, dar ajung sa fie folositi mai rar).

      Pare inevitabil, spre nefericirea custozilor de comori … 😉

    • @Ioanna
      1) Poate ca a exagerat cu cele 6 luni, dar nu la fel de mult ca cei care afirma ca in perioada asta s-au facut cursuri online cu elevii de I-VIII sau X-XII. Daca ce-a afirmat doamna nu e chiar corect, atunci cursurile online tinute in perioada martie-aprilie 2020 sunt chiar o minciuna. Mare cat China. Intai barna si pe urma padurea, bine?
      2) „Poate ca pana la toamna invata lumea din scoli sa […]” confirma opiniile aratate mai sus: „lumea din scoli” sunt profesorii (elevii nu conteaza, niciodata n-au contat prea mult), iar argumentul dumneavoastra pare sa fie o speranta. N-o sa se schimbe absolut nimic pana in toamna. Nu s-a schimbat nimic in 30 de ani, n-o sa se schimbe nimic nici in trei luni. Cine ar putea schimba ceva? Lumea din scoli? :))

  22. Si sa faca si dovada ca a mancat salam cu soia!

  23. Ce atata scoala? Sa se inchida definitiv ca oricum nu ajung banii de penzii speciale, bordurici si panselute. Astea lucruri serioase!

  24. Stie cineva cat plateste statul pentru un elev/ student intr-un an scolar? Nici macar o mie de euro! Cum e fata de miile de euro cerute de privata dnei Moraru, care acopera, cred, un an de facultate, chiar la Medicina! (sigur, tot la fac. privata, de unde multi ies foarte slabi).

    • Are cineva copii din comentacii astia care sar de fund in sus si lucreaza in privat???Daca da, sa imi spuna si mie ce faci 6 luni cu ei?
      1. stai acasa cu ei si renunti la job( caci e privat si nu te tine nimeni 6 luni moca, poate ai ghinion si nu poti lucra remote)si mananci ….ce?!?
      2. angajezi o bona care NU foloseste transport public, vine cu masina personala la tine , se dezinfecteaza mai ceva ca Putin in vodka
      3.ii lasi la bunici( daca ai, eu nu am) ca sa le dea lor
      4.Sugi acadeaua daca esti mamica tanara si buna poate te angajeaza la stat cineva?
      5. faci videochat caci ai net bun in Romania, dar tb sa vb engleza, sa arati ok si sa ai sange de pocnitoare , coloana vertebrala de molusca ala PNL, etc?
      Alte idei aveti???

  25. ai copii ??!! dute cu ei o luna de zile in concediu prin bucovina ,ce conteaza maine sau poimaine cand poti acum ???!!

  26. Uau,aruncati cu vorbe si va dati cu parerea despre un subiect sensibil, care afecteaza multe categorii (profesori,angajați,parinti).
    Nu vorbesc de Oana Moraru,de afacerea ei, sincer nici nu ma intereseaza parerea ei personala,insa…
    Cei care lucrează la privat(profesori si personal auxiliar)cu ce vor fi plătiți după 15 mai,cand se iese din starea de urgență și nu se mai plătește somajul tehnic?
    Oare toate instituțiile private sunt dispuse să plătească 3-4 luni personalul ,din bani proprii,daca taxele vor fi reduse si multi copii se vor retrage?Sau probabil este ok ca multi oameni,care poate nu au norocul sa lucreze la stat,sa se trezeasca fara locuri de munca într-o perioadă atât de dificilă prin care trece România?Este usor sa fii profesor/angajat la stat,sa stai 3 luni acasa,statul sa te plătească si la toamnă sa ai siguranta unui loc de munca.
    Ar trebui sa fim uniti,nu sa ne intereseze cat castiga sau pierde o afacere.

  27. CHINA a iesit repede din molima pedepsind guristii care se cred mai destepti ca STATUL.
    CIOCUL MIC sacali turbati.

  28. MARII OAMENI ai ROMANIEI, azi inca in viata, actori, matematicieni, arhitecti.,comstructori, medici au facur SCOALA la STAT.

    SCOAL;A la privat e fudulie pt, oameni care castiga bani nemeritati.