G4Media.ro

O „listă negră” cu angajații din Administrația Trump, creată de democrați, stârnește…

O „listă negră” cu angajații din Administrația Trump, creată de democrați, stârnește critici: Metode staliniste de epurare a opozanților

Republicanii americani au criticat vehement „tacticile staliniste,” „fascismul” și „terorismul” la care au recurs democrații după apariția unei liste negre ce conține numele aliaților și personalului Administrației Trump. Lista promovată de un fost purtător de cuvânt al campaniei prezidențiale a lui Barack Obama este, suțin conservatorii, contrară tradiției de la Washington în ceea ce privește atitudinea echipei președintelui nou ales și, de asemenea, se bate cap în cap cu declarațiile recente ale lui Joe Biden, care a vorbit de unitate și a promis că va fi președintele tuturor americanilor.

Hari Sevugan, care a fost secretarul național de presă al Democratic National Committee și, la începutul acestui an, director adjunct al campaniei prezidențiale a democratului Pete Buttigieg, a postat zilele trecute un link către Trump Accountability Project.

„@kaitlancollins (n.red. ziaristă de la CNN) tocmai a relatat că personalul Casei Albe începe să-și caute de muncă. Angajatorii care îi iau în vedere ar trebui să știe că sunt consecințe pentru angajarea oricărei persoane care l-a ajutat pe Trump să atace valorile americane,” a scris Sevugan pe pagina sa de Twitter, unde are peste 14.000 de urmăritori. „Aflați cum la Trump Accountability Project.”

Pagina promovată de Sevugan prezintă o fotografie a președintelui Donald Trump și a personalului de la Casa Albă, peste care este suprapus mesajul „Amintiți-vă ce au făcut.”

„Nu trebuie să-i uităm niciodată pe cei care au promovat agenda Trump,” susține site-ul. „Ar trebui să-i salutăm pe colegii noștri americani cu care avem diferențe politice. Dar cei care au luat un salariu de la Administrația Trump nu ar trebui să profite de eforturile lor de a ne distruge democrația.”

Trump Accountability Project îi identifică drept ținte pe „Cei care l-au ales” (aici sunt incluse „persoanele care au lucrat pentru campania prezidențială a lui Trump, Comitetul Național Republican și organizațiile afiliate, și au contribuit cu acuzații nefondate la subminarea încrederii în procesul electoral american și în obiectivitatea unui jurnalism echitabil”), „Cei care au lucrat în guvernul său” (descriși ca „indivizi care au lucrat ca numiți politic în Administrația Trump și au contribuit la politicile sale, inclusiv separarea familiei, folosirea Departamentului Justiției pentru a submina un scrutin liber și echitabil și împiedicând poporul american să audă adevărul despre amenințarea COVID-19”) și „Cei care l-au finanțat” („indivizi care și-au folosit averea personală uriașă și influența pentru a strânge bani pentru Trump”).

Site-ul nu clarifică cine se află în spatele acestui efort anti-Trump, iar Sevugnan a negat că are vreo legătură cu proiectul, deși într-un mesaj ulterior el a afirmat că „îi tragem la răspundere” pentru „ceea ce au făcut” pe cei din Administrația Trump. 

Trump Accountability Project include un document Google Sheets care enumeră persoanele pe care proiectul le consideră necesar să fie împiedicate de a profita de experiența lor acumulată lucrând în Administrația Trump. Categoriile separate din document se referă la „Campaign Staff,” „Administration,” „Appointees,” „Donors,” „Law Firms,” „Endorsers” și „Denouncers.” De exemplu, fișierul „Administration” conține nume de consilieri superiori în Casa Albă până la poziția de „Chief Calligrapher.”

De asemenea, una dintre paginile de internet la care face referire noua inițiativă este cea a proiectului „Trump World,” o bază de date realizată de organizația de știri non-profit ProPublica și de Columbia Journalism Investigations, în care sunt listați angajați, lobbiști și diferite alte persoane care au legătură cu Administrația Trump. Până miercuri la prânz, baza de date număra 3.858 de angajați politic, 281 actuali și foști lobbiști, 150 angajați de la organizațiile conservatoare de tip think-tank și 263 de persoane care au lucrat pentru grupurile de campanie ale lui Trump.

Postul de televiziune FoxNews, considerat apropiat de actuala administrație republicană, a notat că Alexandria Ocasio-Cortez, membră democrată a Camerei Reprezentanților, s-a numărat printre cei care au încurajat crearea unei liste negrea celor care l-au ajutat pe președintele Trump în timpul mandatului său. „Îi arhivează cineva pe acești lingăi ai lui Trump atunci când încearcă să-și minimizeze sau să-și nege complicitatea în viitor?” a întrebat vineri politiciana considerată membră a aripii radicale a Partidului Democrat. „Prevăd o probabilitate decentă de multe mesaje tweet, scrieri, fotografii șterse în viitor.”

Răspunzând valului de critici care au urmat mesajului său, Ocasio-Cortez a scris: „Lol partidului responsabilității personale care e supărat la ideea de a fi responsabil pentru comportamentul lor din ultimii patru ani.”

De asemenea, jurnalista Jennifer Rubin de la publicația de stânga Washington Post pare că a susținut ideea listei anti-Trump, scriind pe Twitter că republicanilor ar trebui să li se interzică societatea „politicoasă” dacă vor contesta alegerile în diferite moduri. „Orice (republican) care promovează acum respingerea alegerilor sau care solicită să nu se respecte voința alegătorilor sau să facă acuzații nefondate de fraudă nu ar trebui să se afle niciodată într-o funcție (publică), să se alăture unui consiliu corporativ, să primească o funcție într-o facultate sau să fie acceptat în societatea politicoasă. Avem o listă,” a postat ea într-un mesaj pe Twitter.

Contul de Twitter al proiectului a făcut publicitate listei angajaților lui Trump, cerând ajutor inginerilor de software pentru „arhivarea unui număr mai mare de mesaje tweet ale personalului campaniei / administrației Trump.”

La scurt timp după ce proiectul a început să fie criticat pe Twitter, administratorii contului au început să-și șteargă mesajele tweet și să aducă modificări paginii Trump Accountability Project.

Critici vehemente

Conservatorii americani s-au grăbit să critice ceea ce au numit „lista neagră” a angajaților din Administrația Trump creată de democrați, despre care au spus că amintește de „metodele staliniste de epurare” a opozanților politici. De altfel, mesajele prin care Hari Sevugan a promovat pagina Trump Accountability Project au fost însoțite de comentarii ale celor care au acuzat proiectul de „fascism” și „terorism,” precum și de intimidarea adversarilor politici.

Criticii au subliniat faptul că apariția listei angajaților Administrației Trump este contrară tradiției neoficiale existente pe scena politică de la Washington, unde membrii fostei administrații sunt feriți de astfel de șicanări și hărțuiri venite din partea câștigătorilor alegerilor. În plus, blogul „Washingtonian” a notat că nici măcar cei care au trecut prin experiențe controversate în timp ce lucrau pentru o administrație prezidențială nu au fost împiedicați să obțină după aceea poziții importante, fiind dați ca exemplu Robert McNamara, care a fost secretar al apărării în perioada războiului din Vietnam și care a fost numit ulterior președinte al Băncii Mondiale, sau Paul Wolfowitz, unul dintre principalii promotori ai războiului din Irak în timpul președinției lui George W. Bush. 

În plus, „lista neagră” contrazice declarațiile făcute recent de către președintele ales, Joe Biden, care a promis că va uni țara și că va fi liderul tuturor americanilor, inclusiv al celor aproape 72.000.000 de americani care au votat cu Trump.

„Mă angajez să fiu un președinte care nu încearcă să dividă, ci să unifice. Pentru toți cei care ați votat pentru președintele Trump, vă înțeleg dezamăgirea din această seară. Și eu am pierdut de câteva ori. Dar acum, să ne oferim reciproc o șansă. Este timpul să renunțăm la retorica aspră, să scădem temperatura, să ne vedem din nou, să ne ascultăm din nou. Ei nu sunt dușmanii noștri. Sunt americani… Sunt un democrat mândru, dar voi guverna ca american. Voi lucra la fel de mult pentru cei care nu m-au votat, ca și pentru cei care au votat pentru mine,” a spus Biden în discursul ținut sâmbătă seara în Wilmington, în statul Delaware.

Nu doar republicanii au condamnat inițiativa Trump Accountability Project. Jake Tapper, prezentator al postului de televiziune CNN – considerat un canal în general nefavorabil actualei administrații republicane -, a scris pe Twitter: „O încercare organizată de foști oficiali democrați de a ostraciza angajarea oricărei persoane care a lucrat pentru guvernul SUA în timpul administrației Trump pare exact opusul apelurilor de unitate și vindecare pe care le-am auzit de la președintele ales Biden.” Ulterior, jurnalistul a precizat că inițiativa vizează „o listă destul de lungă de americani.”  

La rândul său, congresmanul democrat Ro Khanna, care reprezintă California, a afirmat pe Twitter: „Sunt de acord cu @jaketapper. Acest lucru este exagerat și nu ne va ajuta să construim o democrație pluralistă. Am lucrat cu oameni precum Matt Lira (angajat al Office of American Innovation) de la Casa Albă, care s-a bazat pe eforturile Administrației Obama de modernizare a agențiilor federale. Ar fi absurd să-i boicotăm pe funcționari publici ca el.”

Surse: FoxNews, Washington Post, Washingtonian, The Federalist, Politico, New York Post, Wall Street Journal, Twitter

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Aceeasi incercarce mizerabila ca in anul 2012 oprisecaru/yahoo din 14 februarie UMFCarolDavilla.

  2. Acest ”proiect” ar trebui aruncat repede la gunoi ! Sper că președintele ales își dă seama, ce daune cauzează intenției sale declarate de unificare a nației și în ce lumină l-ar pune, dacă se dă curs acestei vânători de vrăjitoare.

  3. Mi se pare normal, nici Romania n-ar trebui sa uite ca PNL si PSD au format USL si au jefuit tara, USL care continua si acum, pe sub masa.

  4. La pușcărie!

  5. Gata cu existentialism de budoar al Simonei si al patriarhului Sartre. Cum oare sa iti analizezi propriile percepti prin fagasul meterorilor lui Michael Futo

    https://m.soundcloud.com/pauloakenfold/paul-oakenfold-radio-1-22