G4Media.ro

O lege controversată propusă în Tennessee le oferă taților biologici dreptul de…

sursa foto: Pixabay.com

O lege controversată propusă în Tennessee le oferă taților biologici dreptul de veto asupra avortului

Într-un efort de a restricționa și mai mult avortul în Tennessee, doi membri ai Congresului din acest stat american au introdus un proiect de lege care ar permite unui tată să refuze avortul fără să ceară consimțământul femeii însărcinate.

Legea propusă de republicanii Mark Pody și Jerry Sexton este a șasea introdusă în acest an vizând restrângerea dreptului de avort în Tennessee, care are deja unele din cele mai restrictive legi vizând avortul din America. Noua inițiativă legislativă a fost criticată intens de grupurile pentru apărarea dreptului la avort al femeilor, în condițiile în care documentul nu oferă excepții pentru viol sau incest.

Proiectul de lege SB494/HB1079, sponsorizat de senatorul Mark Pody și de congresmanul Jerry Sexton, ambii membri republicani în legislativul din Tennessee, îi dă unui bărbat care lasă însărcinată o femeie dreptul de veto în ceea ce privește avortul. Legea propusă prevede ca tatăl biologic să poată depune o petiție în instanță ca să obțină o ordonanță judecătorească împotriva procedurii.

Pody a declarat că a introdus proiectul de lege după ce un locuitor din Tennessee și-a exprimat îngrijorarea că, în conformitate cu legea actuală, tații nu au niciun cuvânt de spus cu privire la avort. Senatorul republican a spus că inițiativa sa legislativă va asigura dreptul taților de a lua o decizie cu privire la un copil nenăscut.

„Cred că un tată ar trebui să aibă dreptul să spună ce se va întâmpla cu acel copil,” a declarat Pody. „Și dacă cineva ar ucide acel copil, el ar trebui să poată spune: Nu, nu vreau ca acel copil să fie ucis. Vreau să pot crește acel copil și să-l iubesc.”

Potrivit proiectului de lege, un judecător ar putea admite petiția depusă dacă petiționarul dovedește că este tatăl biologic al unui copil nenăscut și există „o posibilitate rezonabilă” ca femeia să solicite avortul. Dacă femeia recunoaște că petiționarul este tatăl biologic nu vor mai fi necesare dovezi ADN, a afirmat Pody.

Senatorul republican a declarat că va rămâne la competența judecătorului să decidă dacă există suficiente dovezi pentru a stabili paternitatea unei persoane.

Pentru cuplurile necăsătorite, tatăl ar trebui să își stabilească voluntar paternitatea, dar poate face acest lucru fără consimțământul femeii. Odată stabilită paternitatea, tatăl ar avea dreptul de a respinge avortul.

Un bărbat care își stabilește în mod voluntar paternitatea ar trebui să fie responsabil pentru întreținerea copilului și să îndeplinească celelalte obligații părintești, a precizat Pody. În plus, el nu ar putea ulterior să anuleze sau să conteste recunoașterea paternității. „Indiferent de situație, el nu va putea să-și schimbe părerea și să spună: M-am înșelat, copilul nu este al meu.”

Ordonanța împotriva avortului ar putea fi acordată chiar și fără ca ambele părți să fie prezente la audieri. Dacă femeia încalcă hotărărea judecătorească de suspendare a procedurii de avort, ea va fi sancționată de către instanță. Pedeapsa rămâne la latitudinea magistratului.

Proiectul de lege a fost aprobat la a doua citire în camera superioară a legislativului, el fiind trimis Comitetului judiciar al Senatului. În Camera Reprezentanților, documentul a trecut de prima examinare în urmă cu câteva zile. Dacă va fi adoptat, actul va intra în vigoare la 1 iulie.

Critici intense

Prevederile proiectului de lege depus în Congresul din Tennessee au provocat însă criticile vehemente din partea grupurilor pentru drepturile avortului, cum ar fi filialele locale ale American Civil Liberties Union (ACLU) și Planned Parenthood.

„Această legislație neconstituțională demonstrează mentalitatea condescendentă care stă la baza proiectului de lege: că bărbații ar trebui să controleze corpurile femeilor,” a declarat directoarea executivă a ACLU din Tennessee, Hedy Weinberg. „Femeile nu sunt bunuri personale și acest proiect de lege trebuie oprit în fașă.”

Francie Hunt, director executiv al organizației Tennessee Advocates for Planned Parenthood, a numit proiectul de lege „jignitor.” Ea a criticat prioritățile legislative ale membrilor Congresului ca fiind „în dezacord cu nevoile uriașe” ale locuitorilor din Tennessee în contextul pandemiei de coronavirus.

„O persoană însărcinată trebuie să dețină controlul final asupra corpului și asupra sarcinii,” a declarat ea într-un comunicat. „Congresul trebuie să înceteze să încerce să distragă atenția publicului de la eșecurile sale de conducere, cu restricții din ce în ce mai stigmatizante ale procedurii de avort.”

Proiectul de lege a fost criticat vehement și din cauza faptului că nu face excepție pentru viol sau incest. Hedy Weinberg a spus că legislația ar putea duce la consecințe „periculoase,” adăugând: „Această lege extremă și periculoasă ar permite chiar și violatorului să-și oprească victima să nu mai pună capăt unei sarcini.”

Opinia directoarei executive a ACLU din Tennessee a fost împărtășită de Francie Hunt, care a afirmat: „Nimeni nu ar trebui să aibă puterea de a lua decizii de îngrijire a sănătății pentru altcineva – nu un judecător, un partener și cu siguranță nu un violator, indiferent de paternitate.”

Senatorul Pody a respins însă criticile celor două reprezentante ale grupurilor pentru apărarea dreptului la avort, afirmând că nu crede că violatorii vor merge în mod voluntar în fața instanței și își vor recunoaște paternitatea pentru a opri avortul. „Dacă vine cineva și spune: Da, am violat-o și eu sunt tatăl, el ar trebui să meargă imediat la închisoare. Pur și simplu nu cred că va veni cineva și va spune: Am comis această crimă, sunt vinovat de această crimă. Puneți-mă în închisoare.”

Legi restrictive

Legiuitorii din Tennessee au adoptat deja anul trecut una dintre cele mai restrictive legi din America în ceea ce privește avortul.  Multe dintre prevederile acestei legi au fost contestate însă în instanță de avocații grupurilor pentru apărarea dreptului la avort, iar bătăliile din tribunale se pot întinde pe luni de zile, dacă nu chiar ani.

USA Today a precizat că, în ciuda perspectivelor privind declanșarea unor procese potențiale, legiuitorii din Tennessee par a fi determinați să promoveze legi mai stricte privind avortul în această sesiune legislativă. Dacă se ia în calcul proiectul de lege propus de Pody și Sexton, anul acesta au fost depuse deja șase inițiative legislative pentru a restricționa și mai mult procedura de avort.

Publicația a scris că femeilor din acest stat care solicită avorturi li se permite în continuare să facă acest lucru în conformitate cu legea actuală, deoarece provocările legale din tribunale au oprit aplicarea multor restricții.

Legea adoptată vara trecută, considerată una dintre cele mai restrictive din SUA, ar interzice avorturile după detectarea bătăilor inimii fătului, care poate avea loc încă din a șasea săptămână. Documentul include o excepție pentru femeile a căror viață este în pericol, dar nu face excepție pentru viol sau incest. Un doctor care efectuează un avort în aceste cazuri ar putea fi acuzat de o infracțiune din așa-numita clasa C, pasibilă de pedepse cu închisoare între un an și 10 ani sau, în cazul unei recidive, de la 2 la 20 de ani și o amendă care ar putea ajunge la 250.000 de dolari.

O parte a interdicției, care a supraviețuit unei contestații judecătorești în luna noiembrie a anului trecut, interzice și avorturile legate de sexul sau rasa copilului, precum și în cazul diagnosticului cu sindromul Down al copilului.

Conform legii, medicilor li se cere, de asemenea, să arate femeii imagini ale fătului, să îi permită să asculte bătăile inimii acestuia și să îi ofere anumite informații despre făt, inclusiv vârsta gestațională, localizarea în uter, dimensiunile, părțile corpului și organe.

CNN a scris că proiectul de lege propus de cei doi legiuitori din Tennessee a fost introdus în timp ce Statele Unite continuă să fie martorele unei intensificări a legislațiilor anti-avort în ultimii ani, cu un val de interdicții în statele majoritar republicane. Oficialii din aceste state au încercat să profite de majoritatea conservatoare de la Curtea Supremă și de sprijinul Administrației Trump pentru impunerea de restricții dreptului la avort.

O numărătoare realizată de Planned Parenthood Action Fund și citată de Huffington Post  a indicat că numărul proiectelor de lege anti-avort care se află în atenția legislativelor din diferite state americane a depășit 200 săptămâna trecută, în condițiile în care congresmenii și senatorii conservatori, bazându-se pe o Curte Supremă conservatoare, „urmăresc adoptarea unor legi extreme care să limiteze sănătatea reproductivă a femeilor.” Din cele 200 de inițiative legislative, aproximativ jumătate încearcă „să pună limite dure” procedurii de avort în 30 de state americane.

Surse: USA Today, Tennessean, CNN, Huffington Post

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. O lege normala

  2. Dar după exercitarea acestui drept de veto, sa aiba și femeia drept de veto dacă vrea sa crească ea copilul sau sa i-l dea tatălui biologic sa îl crească. Și tatăl sa nu aibă posibilitatea de a refuza creșterea lui. Sa vad eu căți bărbați s-ar baga sa facă asa ceva. Oricum majoritatea fug de responsabilități ca dracul de tămâie iar creșterea unui copil este o foarte mare responsabilitate.