G4Media.ro

O inimă a călătorit 1400 de km din Transilvania la Torino și…

Sursa foto: pbs.org

O inimă a călătorit 1400 de km din Transilvania la Torino și a salvat o viață / Pacientul, un italian de 41 de ani, a așteptat doar două ore pe lista pentru transplant

Un om a fost salvat cu ajutorul unei inimi care a sosit de la 1.400 de kilometri distanță. Mai exact, din Transilvania. S-a întâmplat zilele trecute la Centrul de Transplant Cardiac al spitalului Molinette din Torino, centru condus de profesorul Mauro Rinaldi, scrie La Stampa, citată de Rador.

Un mic amănunt: pacientul era ținut în viață printr-un dispozitiv de circulație extracorporeală (ECMO), iar transplantul a fost unul record, fiind efectuat la doar două ore după ce pacientul fusese trecut pe lista de așteptare.

Boala

Bărbatul – în vârstă de 41 de ani, care suferea de miocardiopatie fulminantă severă, afecţiune care a dat primele semne la începutul lunii august – a fost transferat în aceeași zi cu transplantul de la spitalul San Martino din Genova, unde îi fusese implantat un stimulator cardiac, care, din păcate, nu a permis recuperarea funcției cardiace.

Motiv pentru care personalul sanitar genovez a decis includerea pacientului pe lista pentru transplant urgent de inimă.

La mai puțin de două ore de la sosirea pacientului la Spitalul Molinette, a fost semnalată disponibilitatea inimii unui donator de 29 de ani, care a murit în Transilvania, România din cauza unei hemoragii cerebrale.

Graţie organizării perfecte a centrului pentru Coordonare Regională de Transplant din Piemont (condus de profesorul Antonio Amoroso) și a Centrului Național de Transplant din Roma (condus de doctorul Massimo Cardillo), o echipă de la Molinette Cardiac Surgery a plecat seara târziu cu un avion special pentru a preleva inima. La două dimineața, medicii au confirmat că organul era potrivit pentru transplant, iar pacientul a fost transferat imediat în sala de operație .

Intervenția

Transplantul a fost efectuat cu succes de profesorul Massimo Boffini, cu ajutorul dr. Erika Simonato și a anesteziştilor, dr. Carlo Burzio și Matteo Giunta și a durat mai mult de opt ore. Inima donată a început să bată din nou în noul torace după aproximativ patru ore și jumătate de la colectarea de la donator (timpul necesar pentru colectare, transport și implantarea noii inimi).

În prezent, pacientul este internat în Cardio-Reanimare Molinette cu o funcție cardiacă excelentă și în curând va putea fi transferat în secție. Este un caz fără precedent, fiind primul pacient care a aşteptat doar două ore pentru găsirea unei inimi şi căruia i s-a transplantat un organ sosit de atât de departe.

Sursa: La Stampa/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Ma intreb si eu, dar un pacient primitor compatibil nu era disponibil vreo undeva mai aproape, adica in Romania? Chestiunea asta ar trebui lamurita cat mai curand posibil.

    • Cum se scurge xenofobia din tine…
      Romania face parte dintr-un sistem european de transplant. Cand un organ e disponibil, se cauta CEA MAI BUNA potrivire genetica cu un pacient care are nevoie. totul pentru o rata de succes cat mai mare. Chiar daca pacientul e strain. Conditia pentru a face parte din program e sa donezi si tu, daca sistemul INDEPENDENT decide ca potrivirea e in strainatate. Si ca fapt divers, Romania are oricum o rata de donare voluntara mult sub UE. Adica trimitem MAI PUTIN decat primim. Ca sa preintampin aluziile de „exploatare din partea UE” care sigur ar urma.

    • Tu nu ai fi xenofob daca ai citi saptamanal despre inimi plecate din Romania, dar nu stii nicio poveste cu inima adusa de afara in Romania?

      Stalin, Hitler, Abdul Hamid nu au confiscat nicio inima din pieptul unui roman.

    • minti, sclavule! ce spui tu acolo NU exista. nu exista nicio institutie europeana de transplant. exista acorduri bilaterale si o fundatie in care sunt cateva tari inscrise, asa numitul eurotransplant. cate organe a primit romania din alte tari pentru transplant?! cel mai probabil zero, informatia nu exista pe internet!

    • @ jean valjean – Ba afla mataluta ca tiberius nu minte! Exista Comitetul european pentru transplantul de organe!. Si daca nu exista informatia pe net, asa cum spui tu (de fapt nu stii tu sa cauti informatia respectiva) de unde esti asa de sigur ca romania nu primeste pentru transplant din alte tari? Dar la voi probabil e valabila teoria aia cu otravitul fantanilor si dat foc la grane, nu? Ca sa ajunga organul respectiv la un roman trebuie sa existe si compatibilitatea. Dar mai bine ingropam mortul cu totul decat sa dam la straini, nu?

    • Și dacă există acest comitet presupun că există și o statistică a organelor care ies din țară versus cele care intră?
      În interesul totalei transparențe!

  2. Asta presupune comunicare, munca in echipa, legislație fără birocratie, un sistem sanitar in slujba cetățeanului si nu de multe ori ca la noi unde primează banii pentru astfel de cazuri.

  3. deci inima Brigittei Dachmann, 29 de ani, creatoarea de pălării, care a suferit un anervrism cerebral la zece zile dupa ce a participat vaccinata la electric castle a ajuns in italia. O sa aflam ca si italianul de 41 de ani era vaccinat si miocardiopatia fulminantă severă a aparut dupa vaccinare.
    qed

    • Brigitta asta vad ca a murit acum o luna.
      Iar la electric castle a baut doar apa plata si a dormit minim 8 ore pe noapte, asa am vazut pe IG stories.

    • Domnisoara Dachmann a decedat oficial pe 24 august, dupa doua saptamani in moarte cerebrala. La data aceea au fost prelevate organele pentru transplant, deci nu avea cum sa ajunga cordul dumneaei la cazul italianului, fiindca transplantul de inima se efectueaza in 4 h, doar la rinichi poate dura pana la 24 h.
      Ca fapt divers, encefalul (creierul) nu poate fi transplantat pana in prezent…

    • exact, vaxcinul e de vina, conspiratia, oculta, Soros, neo-marxistii, Bill Gates, Nostradamus si ultima dar nu ultima (!) baba Venga …

      Sa folosesti o drama a unei fete de 29 de ani si a familiei ei intr-un comentariu absurd despre asa zisele consecinte ale vaccinului, tu medic cu premiu nobel obtinut la carcotasele de la scara blocului …. pffff, nu ti-ar fi rusine.

      Nici nu gandesti cat de josnic poti fi.

    • @Rumburak – hai, mai, deficientule ca esti jenant!

  4. Mulțumim Vlad Voiculescu

  5. Cxact cum ma asteptam sa citesc in comentarii – rautate, nationalism si frustrare tipic romaneasca .

  6. stie cineva unde ma pot inscrie ca donator, cu conditia sa nu ajunga organele mele la Arsinel?
    intrebarea e serioasa

  7. Colonia e jupuita in toate modurile posibile. Acum ne iau și inima din piept.

    • Goguleeeee … ce logica tare de cocalar rusofon ai… Esti tare dottore.

      Imperialistii astia … au trecut vremurile bune cu

      „Davai ceas, davai palton
      Davai ceas, davai moşie
      Haraşo tovărăşie”

      Ce bine era cand eram calariti de „eliberatorii rusi”. Gropi comune, munca silnica la canal, realizari patriotice cu cantari mirifice pe stadioane …

  8. voi astia care comentati aiurea, oricum nu meritati sa fiti ajutati la necaz…mai bine ca a plecat afara, decat sa faca bisnita vreun dinozaur comunist