G4Media.ro

O fostă secretară care a lucrat pentru comandantul unui lagăr de concentrare…

sursa foto: Facebook

O fostă secretară care a lucrat pentru comandantul unui lagăr de concentrare nazist, condamnată pentru complicitate la uciderea a 10.505 persoane

O fostă secretară care a lucrat pentru comandantul unui lagăr de concentrare nazist a fost condamnată pentru complicitate la uciderea a 10.505 persoane, relatează BBC.

Irmgard Furchner, în vârstă de 97 de ani, a fost angajată ca dactilografă adolescentă la Stutthof și a lucrat acolo între 1943 și 1945.

Furchner, una dintre puținele femei judecate pentru crime naziste în ultimele decenii, a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare.

Deși era un lucrător civil, judecătorul a fost de acord că aceasta era pe deplin conștientă de ceea ce se întâmpla în lagăr.

Se crede că aproximativ 65.000 de persoane au murit în condițiile îngrozitoare de la Stutthof, inclusiv prizonieri evrei, polonezi și soldați sovietici capturați.

Stutthof, situat în apropiere de orașul polonez de astăzi Gdansk, a folosit o varietate de metode pentru a-și ucide deținuții, iar mii de oameni au murit în camerele de gazare de acolo începând cu iunie 1944.

Instanța de la Itzenhoe, în nordul Germaniei, a audiat supraviețuitori ai lagărului, dintre care unii au murit în timpul procesului.

Când a început procesul, în septembrie 2021, Irmgard Furchner a fugit de la azilul său de bătrâni și a fost găsită în cele din urmă de poliție pe o stradă din Hamburg.

Comandantul de la Stutthof, Paul-Werner Hoppe, a fost închis în 1955 pentru complicitate la crimă și a fost eliberat cinci ani mai târziu.

O serie de procese au avut loc în Germania începând din 2011, după ce condamnarea fostului gardian al lagărului de exterminare nazist John Demjanjuk a creat un precedent conform căruia calitatea de gardian era o dovadă suficientă pentru a dovedi complicitatea.

Această hotărâre a însemnat, de asemenea, că lucrătoarea civilă Furchner ar putea fi judecată, deoarece lucra direct pentru comandantul lagărului, ocupându-se de corespondența legată de deținuții de la Stutthof.

A fost nevoie de 40 de zile pentru ca ea să rupă tăcerea în timpul procesului, când a declarat în fața instanței: „Îmi pare rău pentru tot ceea ce s-a întâmplat”.

Deoarece la acea vreme avea mai puțin de 21 de ani, procesul a avut loc într-un tribunal special pentru minori. „Regret că am fost la Stutthof în acel moment – asta este tot ce pot spune”, a spus ea.

Avocații apărării sale au susținut că ar trebui să fie achitată din cauza îndoielilor legate de ceea ce știa, deoarece era una dintre mai multe dactilografe în biroul lui Hoppe.

Cu toate acestea, istoricul Stefan Hördler a jucat un rol cheie în proces, însoțind doi judecători într-o vizită la locul lagărului. În urma vizitei a devenit clar că Furchner a putut vedea unele dintre cele mai rele condiții din lagăr din biroul comandantului.

Istoricul a povestit la proces că 27 de transporturi cu 48.000 de persoane au ajuns la Stutthof între iunie și octombrie 1944, după ce naziștii au decis să extindă lagărul și să accelereze crimele în masă cu ajutorul gazului Zyklon B.

Hördler a descris biroul lui Hoppe ca fiind „centrul nervos” pentru tot ceea ce se întâmpla la Stutthof.

Vinovat de crime naziste din 2011

  • John Demjanjuk – întemnițat în 2011 pentru cinci ani de închisoare pentru participarea sa la uciderea a peste 28.000 de evrei în lagărul de exterminare Sobibor, dar eliberat în așteptarea apelului și decedat în anul următor la vârsta de 91 de ani.
  • Oskar Gröning – „Contabilul de la Auschwitz”, condamnat în 2015 ca complice la uciderea a 300.000 de evrei. Nu a ajuns niciodată la închisoare, murind în 2018 la vârsta de 96 de ani în timpul procesului de apel.
  • Reinhold Hanning – fost gardian SS la Auschwitz, condamnat pentru complicitate la comiterea unei crime în masă în iunie 2016, dar a murit un an mai târziu, la vârsta de 95 de ani, apelurile fiind încă în curs de soluționare.
  • Friedrich Karl Berger – fost gardian la lagărul de concentrare Neuengamme, deportat în Germania din SUA în februarie 2021, la vârsta de 95 de ani. Procurorii germani au renunțat la acuzațiile împotriva sa, iar soarta sa actuală este necunoscută.
  • Josef S – încarcerat pentru cinci ani în iunie 2022 pentru că a ajutat la uciderea a peste 3.500 de prizonieri în lagărul de concentrare Sachsenhausen. În vârstă de 101 ani, este cea mai în vârstă persoană condamnată pentru crime de război din epoca nazistă în Germania, dar din cauza vârstei și a sănătății precare este puțin probabil să petreacă mai mult timp în închisoare.

Procesul lui Furchner ar putea fi ultimul care va avea loc în Germania în ceea ce privește crimele din epoca nazistă, deși câteva cazuri sunt încă în curs de investigare.

Alte două cazuri au ajuns în instanță în ultimii ani pentru crime naziste comise la Stutthof.

Anul trecut, un fost gardian al lagărului a fost declarat inapt pentru a fi judecat, deși instanța a declarat că există un „grad ridicat de probabilitate” ca acesta să fie vinovat de complicitate.

În 2020, un alt gardian SS al lagărului, Bruno Dey, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru complicitate la uciderea a mai mult de prizonieri.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Bine ca macar nu e condamnare postmortem ca trebuia sa faca puscarie pentru sicrie.

  2. dactilografa a comis fapte penale/reprobabile? Asta-i vînătoare de vrăjitoare!

  3. Secretarele si soferii sant de vina.?