G4Media.ro

O companie din Ungaria a scos pe piață pavajul solar realizat din…

O companie din Ungaria a scos pe piață pavajul solar realizat din PET-uri: Acoperișurile nu sunt singurele suprafețe care pot fi utilizate pentru producerea de energie

Cu toții am văzut, sau cel puțin am auzit de panourile solare. Acele structuri montate pe acoperișul caselor și clădirilor, care produc energie electrică regenerabilă într-un mod nepoluant, dar o companie din Ungaria a venit cu o alternativă, sau mai bine spus, o completare pentru acest mod de producere a energiei, și anume pavajul solar.

„Acoperișurile nu sunt singurele suprafețe care pot fi utilizate pentru producerea de energie solară”, a declarat Imre Sziszák, cofondatorul Platio. „Zonele pavate absorb radiațiile solare toată ziua. Panourile solare ale Platio pot de asemenea utiliza această sursă de energie curată. „, a declarat Imre Sziszák, cofondatorul Platio pentru inhabitat.com

Însă nu doar energia produsă de aceste pavaje este una nepoluantă, ci și ele însele, baza lor fiind produsă din plastic 100% reciclat, iar partea superioară fiind din sticlă reciclată, dar acest lucru nu afectează rezistența pavelelor, conform companiei. Pentru a produce o singură unitate sunt reciclate 400 de PET-uri.

Sursa: platiosolar.com

Platio susține că o suprafață de 20 mp din acest pavaj poate produce suficientă energie electrică pentru a acoperi consumul anual de energie al unei gospodării obișnuite.

Principiul de funcționare a acestui pavaj este similar cu procesul de funcționare al panourilor solare.

Sursa: inhabitat.com

Sursa foto sus: platiosolar.com

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. nice, dar ti le poti permite ?

    • Si Mercedes s600 este nice dat nu iti permiti….
      Ai o abordare gresita.

      Orice tehnologie noua este scumpa la inceput. Probabil ca in 5, poate 10 ani va fi foarte accesibila. Energia solara nu costa, asta ar trebui sa fie viitorul.

      Bravo lor!

      Intre timp in ro avem copia proasta a lui orban:)))

  2. Nu este menționat cel mai important indicator: puterea generată de un metru pătrat (în condiții standard radiație solară 1000 W/m2).
    Trăim într-o lume techologică în care evităm cu religiozitate detalii tehnice esențiale. Ce paradox!

    • poate in visele cele mai frumoase, de fapt e 200W /metru patrat maxim

    • daca tot folosesc materiale reciclate foarte probabil vor merge cu celule policristaline pentru ca sunt mai ieftine. Deci luand o eficienta de 19% (maximul disponibil comercial in prezent, nu mostre de laborator) inseamna 190W/m2. Dar, fiind vorba de un trotuar, sticla de la suprafata trebuie sa fie mai groasa (transparenta redusa), de asemenea sunt sanse mari ca suprafata sa se zgarie sau ca celulele sa se fisureze si sa-i scada mai mult eficienta. Daca se merge pe celule flexibile thin film sau monocristalin vor avea eficienta mult mai mica, respectiv pret mai mare. Trotuarele nu pot fi construite cu panta 60 grade, nici macar 45, asa cum este recomandat sa fie montate panourile fixe, deci vor absorbi mai putina putere. Montarea la o inaltime apropiata de sol creste sansele ca suprafata sa fie umbrita intr-un moment al zilei.
      Faptul ca sunt foarte aproape de pamant face obligatorie folosirea de invertoare cu izolare galvanica pentru a preveni problemele de inpamantare, deci instalatia in ansamblu va fi mai scumpa. Din acelasi motiv nu se pot folosi micro-grid-tie inverters, asa cum ar fi de dorit, pentru a face sistemul modular, usor de intretinut.
      Comparat cu panourile, pavajul este mai greu de inlocuit atunci cand celulele se scurtcircuiteaza, intrerup sau pierd eficienta .
      E destul de clar ca acest pavaj e o idee proasta. Foarte probabil cineva incearca sa creeze noi aplicatii pentru celulele PV care nu se mai vand foarte bine in ultima vreme (si nu din cauza crizei).
      Daca furnizorul de celule PV al Platio este din China ( si nu Taiwan), as zice ca este doar o modalitate de a scapa de supra-productie. E tipic chinezesc sa inunde planeta cu junk-uri.

  3. Prostia asta a mai fost incercata de zeci de ori, si rezultatul a fost predictibil: nu renteaza. Nici pe departe. Nu iti recuperezi costurile din curentul produs cu pavaje electrice nici in 100 de ani.

    Evident locul panourilor solare este pe acoperisuri, intr-un unghi optim, sau chiar cu un mecanism pentru a urmari soarele pe parcursul zilei, nu pe jos.

    Cu cele pentru acoperis poti recupera investitia dupa cativa ani. Atat pentru ca panourile pentru acoperis sunt mult mai ieftine, atat ca produs in sine cat si ca instalare, cat si pentru ca eficienta lor este mult mai mare.

    Nu mai vorbim ca deteriorarea si uzura pe acoperis sunt aproape inexistente si pot functiona lejer zeci de ani, iar cele de pavaj rezista maxim cativa ani.

    • „nu se rentează”

      Dacă tot știi (sper!) puterea generată și prețul, scrie-le aici, să gândim și noi cum stă treaba, înainte să te credem pe cuvânt.