G4Media.ro

O cometă recent descoperită va fi vizibilă de pe Pământ în curând,…

sursa foto: Pexels

O cometă recent descoperită va fi vizibilă de pe Pământ în curând, o premieră în 50.000 de ani

Cometa „C/2022 E3 (ZTF)” a fost descoperită în martie anul trecut. În prezent se îndreaptă spre Soare şi va fi uşor de observat cu un binoclu bun şi poate chiar cu ochiul liber în weekendul 21-22 ianuarie, potrivit AFP, citată de News.ro.

Cometa „C/2022 E3 (ZTF)”, descoperită recent, va trece aproape de Soare în această săptămână şi ar putea fi vizibilă cu ochiul liber la sfârşitul lui ianuarie.

Corpul mic, stâncos şi îngheţat, estimat la aproximativ 1 kilometru în diametru, a fost descoperit în martie 2022 de Programul de cercetare astronomică a cerului Zwicky Transient Facility (ZTF), care operează Telescopul Samuel-Oschin de la Observatorul Palomar din California.

Detectată în timp ce trecea prin orbita lui Jupiter, cometa se îndreaptă în prezent spre Soare şi va atinge periheliul, sau punctul său cel mai apropiat de Soare, pe 12 ianuarie, conform calculelor astronomilor.

Obiectul ceresc va fi atunci „cu 10% mai departe” de Soare decât este Pământul (aproximativ 150 de milioane de kilometri), a declarat pentru AFP Nicolas Biver, de la Observatorul Paris-PSL.

Când o cometă se apropie de Soare, gheaţa conţinută în nucleul său lasă să iasă o dâră lungă de praf care reflectă lumina Soarelui.

Cometa va atinge apogeul luminozităţii sale „când este cel mai aproape de Pământ”, explică Thomas Prince, profesor de fizică la Institutul de Tehnologie din California, care lucrează pentru ZTF.

Fenomenul va fi însă mai puţin spectaculos decât în ​​timpul trecerii Hale-Bopp (1997) sau Neowise (2020), mult mai mari.

Astrul va fi observat cu uşurinţă cu un binoclu bun şi poate chiar cu ochiul liber în timpul unei părţi a nopţii, sub un cer fără prea multă Lună şi lipsit de poluare luminoasă.

Cea mai bună fereastră de vizualizare ar trebui să fie weekendul 21-22 ianuarie şi săptămâna următoare.

În această perioadă, cometa va trece între constelaţiile Ursa Mică şi Ursa Mare Înainte de a se scufunda în emisfera sudică şi de a se întoarce la limitele sistemului solar.

Vizita sa finală va fi o oportunitate pentru oamenii de ştiinţă de a înţelege mai multe despre compoziţia cometelor, în special datorită observaţiilor Telescopului spaţial James Webb.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Cometele astea apar numai cand e cer noros, programati-le si voi la alte date 🤣

  2. O premieră în 50.000 de ani? Daca îmi amintesc bine,pe 9 februarie 1986 ne uitam copii fiind ,pe cer….cometa Halley ne onora cu prezenta în toată splendoarea ei .Și dacă nu mă înșel,va reveni undeva prin 2060 sau 2061….

  3. Nici nu trebuie sa ne gandim la Halley. Autorul insusi mentioneaza doua comete din 1997 si 2020 care au fost chiar mai spectaculoase decat aceasta.
    Ce a ratat sa clarifice autorul articolului este ca de fapt cometa are o perioada de revolutie de 50.000 de ani, dar asta este un amanunt fara importanta…