
O ciupercă care te poate „mânca din interior” s-ar putea răspândi pe măsură ce planeta se încălzește
Ciupercile infecțioase care provoacă milioane de decese anual se vor răspândi semnificativ în regiuni noi pe măsură ce planeta se încălzește, arată un nou studiu, citat de CNN.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Ciupercile sunt peste tot. Acest vast regn de organisme, de la mucegaiuri la ciupercile comestibile, se dezvoltă în sol, compost sau apă. Ele joacă un rol important în ecosisteme, dar pot avea un impact devastator asupra sănătății umane: infecțiile fungice provoacă în jur de 2,5 milioane de decese anual, iar lipsa datelor face ca acest număr să fie probabil mult mai mare.
Totuși, în continuare știm foarte puțin despre ele, mai ales despre cum vor reacționa aceste organisme extrem de adaptabile la o climă în schimbare.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Manchester a folosit simulări pe calculator și prognoze climatice pentru a cartografia posibila răspândire viitoare a Aspergillus, un grup comun de ciuperci răspândit la nivel global, care poate cauza aspergiloza – o boală gravă care afectează în special plămânii.
Aceștia au descoperit că anumite specii de Aspergillus își vor extinde aria pe măsură ce criza climatică se intensifică, ajungând în zone noi din America de Nord, Europa, China și Rusia. Studiul, publicat luna aceasta, se află în prezent în proces de evaluare inter pares.
„Ciupercile sunt relativ puțin studiate în comparație cu virusurile și paraziții, dar aceste hărți arată că agenții patogeni fungici vor afecta, probabil, cea mai mare parte a lumii în viitor”, a declarat Norman van Rijn, unul dintre autorii studiului și cercetător în schimbări climatice și boli infecțioase la Universitatea din Manchester.
Domeniul a primit mai multă atenție datorită serialului popular HBO „The Last of Us”, care urmărește supraviețuitori într-o lume în care o ciupercă mutantă a transformat populația în zombie. (HBO și CNN aparțin aceleiași companii-mamă, Warner Bros. Discovery.)
Este ficțiune, spune van Rijn, dar speră că va atrage atenția asupra infecțiilor fungice reale care ucid milioane de oameni.
Ciupercile Aspergillus cresc sub formă de filamente fine în soluri din întreaga lume. La fel ca majoritatea ciupercilor, ele eliberează un număr uriaș de spori minusculi care se răspândesc prin aer.
Oamenii inhalează acești spori zilnic, dar majoritatea nu au probleme de sănătate – sistemul imunitar îi elimină.
Este o poveste diferită pentru cei cu afecțiuni pulmonare precum astmul, fibroza chistică sau BPOC, dar și pentru cei cu sisteme imunitare slăbite, cum ar fi pacienții cu cancer, transplant sau cei care au avut gripă severă sau Covid-19.
Dacă sistemul imunitar nu reușește să elimine sporii, ciuperca „începe să se dezvolte și, ca să fiu foarte direct, practic începe să te mănânce din interior”, a explicat van Rijn.
Aspergiloza are o rată de mortalitate foarte ridicată, între 20% și 40%, spune el. Este de asemenea dificil de diagnosticat, deoarece nu este mereu suspectată de medici, iar simptomele – febră, tuse – sunt comune multor boli.
Agenții patogeni fungici devin, de asemenea, tot mai rezistenți la tratament, adaugă van Rijn. Există doar patru clase de medicamente antifungice disponibile.
Toate acestea sunt vești proaste, întrucât schimbările climatice vor permite Aspergillus să colonizeze regiuni noi.
Aspergillus flavus, o specie care preferă climatul cald și tropical, ar putea să-și extindă aria de răspândire cu 16% dacă oamenii continuă să ardă cantități mari de combustibili fosili, arată studiul. Această specie ar putea ajunge în părți din America de Nord, nordul Chinei și Rusia.
Această ciupercă poate cauza infecții severe la om, este rezistentă la multe tratamente antifungice și afectează mai multe culturi alimentare, punând în pericol siguranța alimentară. Organizația Mondială a Sănătății a adăugat Aspergillus flavus în grupul său critic de agenți patogeni fungici în 2022 din cauza impactului său asupra sănătății publice și riscului de rezistență.
Aspergillus fumigatus, care preferă climatul temperat, este de așteptat să se extindă spre nord, către Polul Nord, pe măsură ce temperaturile globale cresc. Răspândirea sa ar putea crește cu 77,5% până în 2100, expunând potențial 9 milioane de oameni în Europa.
Pe de altă parte, unele regiuni, inclusiv Africa subsahariană, ar putea deveni atât de fierbinți încât nu vor mai fi locuibile pentru ciupercile Aspergillus. Acest lucru ar putea crea alte probleme, deoarece ciupercile au un rol esențial în ecosisteme, inclusiv în sănătatea solului.
Pe lângă extinderea ariei lor, o lume tot mai caldă ar putea crește și toleranța la temperatură a ciupercilor, permițându-le să supraviețuiască mai ușor în interiorul corpului uman.
Evenimentele meteorologice extreme precum secetele, inundațiile sau valurile de căldură pot, de asemenea, influența ciupercile, contribuind la răspândirea sporilor pe distanțe mari. Au existat creșteri ale infecțiilor fungice după dezastre naturale, cum a fost epidemia de după tornada din 2011 din Joplin, Missouri.
Noul studiu despre Aspergillus „atrage pe bună dreptate atenția asupra pericolului reprezentat de ciupercile din mediu și cât de nepregătiți suntem în fața modificării răspândirii lor”, a spus Elaine Bignell, co-directoare a Centrului MRC pentru Micologie Medicală de la Universitatea din Exeter, care nu a fost implicată în cercetare.
Totuși, există încă multe necunoscute și este nevoie de cercetări extinse, a declarat ea pentru CNN.
În ciuda naturii letale a aspergilozei, există o lipsă reală de date privind prezența agentului patogen în mediu și asupra celor care se infectează, a declarat Justin Remais, profesor de științe ale sănătății mediului la UC Berkeley, care nu a fost implicat în studiu.
El conduce un proiect care a analizat peste 100 de milioane de pacienți din SUA și care a identificat peste 20.000 de cazuri de aspergiloză între 2013 și 2023. Numărul de cazuri crește cu aproximativ 5% pe an, a spus el.
„Agenții patogeni fungici sunt din ce în ce mai comuni și mai rezistenți la tratament, iar noi abia începem să înțelegem cum contribuie schimbările climatice”, a spus el pentru CNN.
Oamenii sunt obișnuiți să audă despre boli cauzate de bacterii, virusuri sau paraziți, dar mult mai puțin despre boli fungice, a spus Bignell. „Este o nevoie disperată de a schimba această tendință, având în vedere letalitatea”, a adăugat ea. „Oricare dintre noi ar putea fi afectați în viitor.”
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.