G4Media.ro

O amprentă umană antică sugerează că neanderthalienii făceau artă

Sursa foto: Pixabay

O amprentă umană antică sugerează că neanderthalienii făceau artă

Oameni de știință din Spania susțin că au descoperit cea mai veche amprentă umană completă după ce au scos la iveală o rocă despre care spun că seamănă cu o față umană și sugerează că neanderthalienii ar fi putut crea artă, transmite BBC.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Se crede că un bărbat neanderthalian și-a înmuiat degetul în pigment roșu pentru a picta un nas pe o pietricică acum aproximativ 43.000 de ani. Roca a fost descoperită în adăpostul de stâncă San Lázaro din Segovia, Spania.

Poziția strategică a punctului i-a determinat pe oamenii de știință să o considere o dovadă a „comportamentului simbolic” al neanderthalienilor, sugerând că aveau capacitatea de a gândi în mod abstract.

Descoperirile contribuie la dezbaterea în curs privind capacitatea neanderthalienilor de a face artă, a declarat co-autoarea studiului, María de Andrés-Herrero.

Într-un interviu pentru Newsday de la BBC, Prof. de Andrés-Herrero de la Universitatea Complutense din Madrid a declarat că săpăturile la adăpost au început acum cinci ani și în 2022 au găsit piatra sub 1,5 metri de sedimente din grupuri neanderthaliene.

„La început nu ne venea să credem ce vedeam, pentru că era o piatră mai mare în comparație cu alte pietre care au apărut în acest sit, cu un punct roșu chiar în mijloc care semăna cu o față umană.”

Nu era clar dacă punctul fusese făcut cu ocru, un pigment natural de argilă. Odată ce grupul de cercetare a putut confirma că era un pigment, Prof. de Andrés-Herrero a spus că au contactat poliția științifică a Spaniei pentru a le sprijini eforturile.

Această echipă a reușit să efectueze cercetări aprofundate folosind analiza multi-spectrum și au identificat o amprentă.

Analiza pietricelei a sugerat, de asemenea, că amprenta aparținea unui bărbat adult, conform investigațiilor echipei.

Însă arheologul David Álvarez Alonso, co-autor al studiului, a declarat că, deoarece nu existau alte referințe neanderthaliene pentru a compara amprentele, era dificil de spus cu certitudine.

Vorbind la o conferință de presă care informa publicul despre dezvoltarea științifică, oficialul spaniol Gonzalo Santonja a declarat că pietricica a fost cel mai vechi obiect portabil pictat pe continentul european și „singurul obiect de artă portabilă pictat de neanderthalieni”.

sursa: BBC

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.