G4Media.ro

NYT: Prizonierii de război ruși din Makiivka ar fi putut fi uciși…

captura twitter

NYT: Prizonierii de război ruși din Makiivka ar fi putut fi uciși de la mică distanță

Ediția americană a cotidianului New York Times a confirmat autenticitatea înregistrărilor video filmate în satul ucrainean Makiivka, în regiunea Lugansk, în care soldați ruși sunt capturați de armata ucraineană. În timpul operațiunii, un soldat rus îmbrăcat în negru apare cu o armă de foc și deschide focul, după care cel puțin 11 soldați ruși sunt uciși, transmite BBC.

Săptămâna trecută, videoclipul a stârnit o avalanșă de indignare pe rețelele de socializare, Ucraina și Rusia acuzându-se reciproc, iar ONU afirmând că episodul ar trebui investigat.

The New York Times a analizat toate înregistrările video de la Makiivka și a oferit propria versiune a evenimentelor. Iată principalele concluzii ale investigației publicației:

 • Înainte de apariția bărbatului în negru în curtea unei case rurale, sunt patru soldați ucraineni: unul stă cu mitraliera la pământ și țintește spre hambar, de unde ies soldați ruși neînarmați și se așează cu fața în jos în curte (cel puțin 6 persoane sunt la pământ, toți soldații sunt în viață); al doilea soldat ucrainean stă în spatele mitraliorului, al treilea se plimbă prin curte cu o pușcă în mâini, al patrulea stă întins pe jos și examinează cadavrul -. probabil un soldat rus mort.
 • Soldatul rus în negru, care a tras în ucraineni, a fost probabil ucis pe loc, el este întins pe aceeași parte de unde a deschis focul. Zidul de cărămidă albă din care a ieșit este deteriorat, probabil de focul de ripostă al forțelor ucrainene.
 • Consilierul medical Dr. Rohini Haar de la Physicians for Human Rights consideră că majoritatea militarilor ruși au fost împușcați în cap în timp ce zăceau neînarmați, cu brațele întinse sau cu mâinile la ceafă.
 • Este dificil să se tragă concluzii doar pe baza dovezilor video disponibile, spune Iva Vukusic, expert în urmărirea penală a crimelor de război la Universitatea din Utrecht. Potrivit acesteia, dacă militarii ruși au fost împușcați în timpul unui schimb de focuri, acest lucru nu reprezintă neapărat o crimă. Dar dacă un soldat rus îmbrăcat în negru a simulat capitularea și i-a înșelat pe militarii ucraineni, acest lucru poate fi clasificat, de asemenea, ca o crimă de război și urmărit penal în conformitate cu Convențiile de la Geneva.

Săptămâna trecută, videoclipurile de la Makiivka au stârnit indignarea corespondenților militari pro-ruși și a presei de stat ruse. Consiliul rus pentru drepturile omului a anunțat că va trimite înregistrările video organizațiilor internaționale, iar Comitetul de anchetă a deschis un dosar penal.

Ucraina a promis că va efectua propria anchetă.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

15 comentarii

 1. Nu prea mă interesează „prizonierii de război” ruși. Când intri pe teritoriul unei alte țări cu arma în mână, ai renunțat la drepturi.

  • Bai turmentatule,tu când îți mai revii din prostie? Tu n ai pic de creier dar s-o insiști sa ne arăți asta! Ca votezi cu aur ,se vede din Moscova,dar nu te mai baga ma pe aici! Respiri aerul european civilizat fără drept…. dobim5ocule!

  • Ăia nu erau prizonieri de război. Prizonier ești după ce te predai. Probabil au vrut să se predea dar între timp rușii au deschis focul deci a fost o predare falsă.

 2. Sa fim seriosi, este razboi, nu sah sau scrabble. In razboi, oamenii devin fiare si tot ceea ce este mai rau in noi, iese la suprafata. Nici rusii nici ucrainienii nu sunt ingeri. Sunt simpli oameni cu frustrari imense.
  Asasinarea deliberata a prizonierilor neinarmati, a existat, exista si va exista. Cu atat mai mult ca acest razboi se poarta in Est, intre armate abia iesite din lunga perioada salbateca, cea sovietica.
  Bineinteles ca ucrainienii i-au asasinat, exact cu rusii au asasinat prizonieri ucrainieni.

  Unica solutie este inceperea negocierilor si revenirea pacii.

 3. Niste gunoaie de oameni – si unii si ceilalți.

  • Corect! Niște gunoaie si unii si ceilalți. Adică și rușii morți și rușii încă vii! Deschiderea focului după ce ai simulat predarea este crimă de război iar ceilalți sunt pur și simplu complici. Rușii nu au onoare! Sunt animale!

 4. Numai ca unele gunoaie se apara,avand mame,sotii ,bunici si copii ucisi sau rapiti si expatriati!tu i-ai pupa?

 5. Asa e, ucrainenii ar putea sa fie vinovati de ce s-a intamplat acolo, sa raspunda daca sunt vinovati. Sa raspuna si Rusia pentru toate crimele facute pe teritoriul Ucrainei. Diferenta intre Ucraina si Rusia este ca „Ucraina a promis că va efectua propria anchetă”! Ati auzit la rusi aceasta declaratie de cand a inceput razboiul acolo? Eu nu!

 6. Soldatul rus în negru, care a tras în ucraineni, a fost probabil ucis pe loc, el este întins pe aceeași parte de unde a deschis focul. Zidul de cărămidă albă din care a ieșit este deteriorat, probabil de focul de ripostă al forțelor ucrainene.
  Soldatul mort de la sfarsit este cel ucrainean.. 🙁 si-au meritat-o rusii

 7. Nu sint prizonieri de RAZBOI, sint prizonieri de OPERATIUNE SPECIALA si nu sint acoperiti sau protejati de nici o conventie internationala.

 8. Un scenariu posibil ar fi ca soldatul rus in negru avea propriile ordine pe care nu le-a dezvaluit camarazilor care se predau.
  Probabil ca facea parte din trupele alea speciale (comisari ai poporului care vegheaza „vitejia”) care au gija ca soldatii sa aleaga sa moara eroic in lupta, indiferent din ce parte vine glontul, in loc sa se predea…

 9. De ce sunt considerați prizonieri de război, când Rusia nu consideră operațiunea lor ca fiind război? Nu e război = nu se aplică Convenția de la Geneva. Punct!

 10. Soldati dezarmati nu se impusaca.Daca s.a trezit vreun Rus ca nu vrea sa se predea si a tras sau a ucis soldati ukrainieni care nu au vrut sa.i impuste ,atunci nu.i de mirare ca acestia au reactionat sa se razbune si cu cei care nu aveau amestec.

 11. Oricum ar fi prizonierul care se preda trebuie crutat ,pentru ca nu mai este o amenintare.Cand luciditatea ,coerenta si umanitatea se pierd,nu mai exista decat,instinctul animal si moartea