G4Media.ro

Numărul internărilor în spitale în continuare mult mai mic decât înaintea pandemiei,…

sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Numărul internărilor în spitale în continuare mult mai mic decât înaintea pandemiei, deși infectările cu COVID sunt la un nivel foarte scăzut / Șeful CNAS anunță schimbarea radicală a modului de finanțare a spitalelor care tratează COVID

Preşedintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adrian Gheorghe, a tras un semnal de alarmă, marți, într-o conferință de presă, în legătură că numărul redus de internări în spitale față de perioada dinaintea pandemiei și a anunțat că una dintre pârghiile pentru ca spitalele să revină la tratarea pacienților non-COVID este finanțarea pe număr de bolnavi cu COVID tratați.

CNAS lucrează la stabilirea mecanismului de finanțare, care va stabili un cost per pacient cu COVID, în funcție de care spitalele vor primi bani.

Serviciile de spitalizare pot fi accesate în condiții de siguranță. Monitorizăm permanent numărul de internări în spitale și ne aflăm la niveluri mult mai scăzute de accesare a spitalelor față de 2019, înainte de debutul pandemiei”, a precizat Adrian Gheorghe.

Astfel, în anul 2019 au fost 3,3 milioane de internări în secțiile de acuți, în timp ce în anul 2020 au fost doar 2,3 milioane de internări, adică doar 61% față de 2019.

În trimestrul I din 2021 au fost 525 de mii de internări față de 941 de mii în 2019, adică mai puțin cu 45%.

„Direcția asumată de politică de sănătate este inversarea piramidei serviciilor și tratarea cât mai mult în asistența de pre-spital și scăderea internărilor evitabile. Însă această scădere semnificativă ridică întrebarea dacă accesul pacienților la servicii spitalicești nu este limitat”, a precizat șeful CNAS.

„Tragem acest semnal și împreună cu Ministerul Sănătății am gândit o serie de măsuri care să dea semnalul la întoarcerea treptată la ceea ce înseamnă normalitate. A fost o perioadă foarte dificilă, mă refer la ultimul an și jumătate, în care spitalele implicate în tratarea pacienților COVID au fost finanțate la nivelul a ceea ce s-a numit cheltuiala efectivă, pentru a ne asigura că toate resursele sunt puse la dispoziția tratării pacienților COVID în condiții de flexibilitate. În contextul intenției de revenire graduală la normalitate, inclusiv în finanțare, intenția e de a reveni la modalitățile uzuale de plată pentru activitățile de internare acuți pentru cazurile non-COVID, iar pentru cazurile COVID avem o formulă care va fi bazată pe finanțare pe fiecare caz covid. (…) Partea de COVID va fi finanțată principial pe baza numărului de cazuri COVID înmulțit cu un tarif”, a anunțat Adrian Gheorghe.

Acesta a subliniat că modificarea nu se va produce peste noapte, ci gradual.

„Vom fi flexibili și vom ajusta când va fi nevoie. Detaliile tehnice pentru mecanismul de finanțare sunt în lucru. Vorbim de luni calendaristice, în interiorul acestui an”, a subliniat șeful CNAS.

La rândul său, Magdalena Ciobanu, director general Direcţia Generală Asistenţă Medicală, Medicină de Urgență și Programe de Sănătate Publică din Ministerul Sănătății, a precizat că din primăvara acestui an spitalele au fost încurajate să revină la tratarea pacienților non-COVID.

Însă, „managerii trebuie ca, odată cu cererea de revenire la tratarea pacienților non-COVID, să depună și planul în caz de recrudescență a pandemiei”, a precizat Magdalena Ciobanu.

Aceasta a anunțat că luni a fost eliminată și obligației ca în saloane paturile să fie distanțate la 2 metri, măsură adoptată la cererea managerilor de spitale, ceea ce ar permite spitalelor să facă mai multe internări.

Potrivit Magdalenei Ciobanu, din 243 de spitale care au tratat COVID, 178 au solicitat să îngrijească și pacienți non-COVID.

sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Putini romani isi permit spaga de intrare in spitale precum la Foisor.

  2. Cred ca este primul articol scris de Ioana Campean care reflecta realitatea si este scris echidistant, vizavi de ‘pandemia’ covid.

    Apasa normalitatea?

  3. Medicii de familie au primit ordin pe unitate sa mareasca numarul de trimiteri la specialisti, ca sa bage inapoi lumea in spitale. S-a invatat romanul sa moara acasa si ies prost raportarile.