G4Media.ro

Nuclearelectrica și NuScale anunță un prim pas spre autorizarea centralei nucleare din…

Foto: Proiectul centralei Doicești / Nuclearelectrica

Nuclearelectrica și NuScale anunță un prim pas spre autorizarea centralei nucleare din Dâmbovița: Documentul Bază de Autorizare

Companiile Nuclearelectrica SA (controlată de statul român) și NuScale Power (din SUA) au anunțat vineri într-un comunicat aprobarea de către Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a Documentului Bază de Autorizare pentru proiectul noii centrale nucleare de la Doicești, județul Dâmbovița.

Documentul Bază de Autorizare (Licensing Basis Document – LBD) este practic prima etapă din procedura legală de autorizare pentru centrala cu reactoare modulare mici, o tehnologie americană care urmează să fie implementată și în SUA.

Documentul Bază de Autorizare stabilește cerințele de autorizare pentru proiectul centralei cu șase module: care sunt documentele de reglementare, care sunt codurile și standardele aplicabile (naționale și internaționale), precum și caracteristicile proiectului care asigură îndeplinirea cerințelor și criteriilor de securitate nucleară.

Centrala nuclearoelectrică NuScale dotată cu reactoare modulare mici (SMR) e proiectată cu o putere brută instalată de 462 MWe (6 module, fiecare cu o capacitate instalată de 77 MWe per modul).

CNCAN a emis scrisoarea oficială de aprobare în luna august 2023, care atestă conformitatea Documentului Bază de Autorizare cu cerințele naționale de reglementare, potrivit comunicatului citat.

Documentul Bază de Autorizare trasează și corespondența dintre baza de autorizare a proiectului de referință din Certificatul de proiectare emis de Comisia de reglementare nucleară din SUA (NRC – Nuclear Regulatory Commision) pentru proiectul standard de centrală (Standard Plant Design – SPD) al NuScale și cerințele de autorizare și reglementările de securitate nucleară din România, emise de CNCAN, în vederea stabilirii cadrului de autorizare pentru toate etapele de dezvoltare a proiectului.

În plus, Documentul Bază de Autorizare permite tranziția către următoarele etape ale proiectului, deoarece stabilește bazele pentru inițierea celei de-a doua faze a studiului de proiectare și inginerie (FEED). Aprobarea Documentului Bază de Autorizare de către CNCAN oferă un plan de autorizare pentru îndeplinirea etapelor critice ale proiectului – amplasarea, construcția, punerea în funcțiune și exploatarea.

În prezent, RoPower și NuScale derulează faza 1 a studiului FEED, care constă într-o serie de activități și studii de inginerie și proiectare, analiza tehnică a amplasamentului candidat preferat, care este fosta termocentrală de la Doicești, estimarea calendarului și a costurilor. Pe parcursul derularii studiului FEED se aplică și recomandările Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), în urma misiunii AIEA Site and External Events Design (SEED), desfășurată în august 2022, la solicitarea Nuclearelectrica.

România, prin intermediul companiei de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas (parte a grupului E-Infra), este prima țară din Europa și a doua din lume, după Statele Unite, care face primii pași spre implementarea tehnologiei SMR a NuScale, cu o centrală cu 6 module și o capacitate instalată de 462 MWe în acest deceniu.

Nuclearelectrica SA funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea la bursă în 2013.

Nuclearelectrica exploatează prin centrala nucleară Cernavoda două unități nucleare CANDU și operează o fabrică de combustibil nuclear la Pitești. Compania dispune de un ciclu integrat de combustibil prin linia de procesare a concentratului de uraniu (Fabrica de Procesare a Concentratului de Uraniu Feldioara), achiziționată recent.

Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% la producția totală de energie din România și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează