G4Media.ro

Nuclearelectrica anunță că o misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a…

Foto: Proiectul centralei Doicești / Nuclearelectrica

Nuclearelectrica anunță că o misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a validat procesul de selecției a localității Doicești de lângă Târgoviște pentru amplasarea viitoarelor reactoare nucleare mici

Compania cu capital majoritar de stat Nuclearelectrica a anunțat marți că o misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a concluzionat că procesul de selecție a amplasamentului de la Doicești (județul Dâmbovița, lângă Târgoviște) pentru construirea reactoarelor nucleare modulare mici (SMR) în România este în conformitate cu standardele de securitate ale AIEA. Amplasamentul este pe malul râului Ialomița.

SN Nuclearelectrica SA și RoPower Nuclear, compania de proiect SMR, anunta încheierea cu succes a Misiunii de follow-up IAEA SEED (Site and External Events Design), axată pe selecția amplasamentului de la Doicești.

Programul SEED asistă statele membre ale AIEA în diferite etape ale dezvoltării unui program de energie nucleară, inclusiv în ceea ce privește evaluarea selecției amplasamentului, evaluarea amplasamentului și proiectarea structurilor, sistemelor și componentelor, luând în considerare potențialele evenimente externe și interne specifice amplasamentului.

Misiunea SEED a fost solicitată de SN Nuclearelectrica pentru a evalua în mod independent procesul de selectie a amplasamentului în conformitate cu standardele de siguranta ale AIEA și, în consecință, pentru a începe următoarea etapă de evaluare a amplasamentului, preliminară solicitarii de licentiere a amplasamentului pentru un proiect SMR în România.

„Echipa AIEA a salutat efortul depus de SNN pentru a desfășura un proces de selecție a amplasamentului din România obiectiv, fezabil și sigur, considerat un cadru robust pentru dezvoltarea proiectului SMR. Solicitarea unei continuări a misiunii SEED desfășurata în 2022 pentru a evalua procesul de selecție a amplasamentului, este cea mai bună dovadă a angajamentului SNN față de securitate și a deciziei sale ferme de a minimiza riscul ca problemele de securitate descoperite într-o etapă ulterioară să pună în discuție implementarea în condiții de securitate a proiectului. Experiența în curs de dezvoltare în România poate fi de mare valoare pentru comunitatea nucleară.” a declarat Paolo Contri, șeful echipei de evaluare și șeful Secției de securitate a evenimentelor externe din cadrul Departamentului de Securitate și Siguranță Nucleară al AIEA.

Echipa științifică românească a furnizat ”date și dovezi științifice solide pentru a susține decizia de a selecta amplasamentul de la Doicești pentru prima dezvoltare SMR din România”, potrivit comunicatului Nuclearelectrica.

”Echipele interne de experți reputați au efectuat investigații, calcule și studii detaliate care au demonstrat că selecția finală a site-ului Doicești este sustenabilă și în deplină conformitate cu abordarea recomandată de AIEA pentru selecția site-ului. În plus, toate aceste lucrări susțin un proces decizional solid”, se mai arată în comunicat.

Compania națională „Nuclearelectrica” SA este compania națională de energie electrică, termică și combustibil nuclear din România, care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Sper sa fie in planuri un proiect si in Vestul Romaniei.
    Tara are nevoie de energie nucleara ca de aer.