G4Media.ro

Nu contați pe vară să stopeze epidemia de Covid-19, avertizează cercetătorii de…

sursa foto: Pexels

Nu contați pe vară să stopeze epidemia de Covid-19, avertizează cercetătorii de la Princeton

Încălzirea vremii în perioada estivală nu va salva emisfera nordică de pandemia de Covid-19, este concluzia cercetătorilor de la universitatea americană Princeton. Oamenii de știință spun că există o legătură între virus și climă, însă acest factor este neglijabil pentru moment, deoarece slaba imunitate de masă favorizează răspândirea rapidă a Sars-Cov-2, indiferent de vreme, într-un studiu publicat luni în revista „Science”, relatează AFP.

Studii statistice realizate în ultimele luni au stabilit o ușoară corelație între climă și epidemie: cu cât est mai cald și umiditatea mai mare, cu atât mai puțin se va răspândi virusului. Însă aceste calcule sunt preliminare și este ignorată legătura biologică între climă și Sars-Cov-2, visurul care provoacă boala Covid-19.

Modelele publicate în revista „Science” nu contrazic această corelație, însă o consideră neglijabilă pentru moment.

„Prevedem că clima mai caldă și umedă nu va încetini virusul în stadiile inițiale ale pandemiei”, explică principala autoare a studiului, Rachel Baker, cercetător post-doctoral la Princeton, într-un comunicat al universității.

Conform cercetătorilor, clima, în special umiditatea, joacă un rol în răspândirea altor coronavirusuri și a gripei, însă acest factor ar trebui limitat în raport cu un altul, mult mai important în pandemia actuală: slaba imunitate colectivă împotriva Sars-Cov-2. Acest lucru înseamnă că rezerva de oameni care pot fi infectați rămâne suficient de mare pentru a asigura o răspândire rapidă.

„Virusul se va răspândi rapid, oricare ar fi condițiile climatice”, a adăugat cercetătoarea. În absența măsurilor de control sau a unui vaccin, coronavirusul va contamina progresiv o parte mai mare a populației, precizează ceilalți autori ai studiului. Abia apoi va putea deveni sezonier, la fel ca rudele sale.

„Alte coronavirusuri umane, cum ar fi cele care provoacă gripă, sunt foarte dependente de factorii sezonieri, atingând vârful în timpul iernii în afara tropicelor”, spune profesorul Bryan Grenfell. „Dacă, după cum este probabil, noul coronavirus este de asemenea sezonier, se poate aștepta să se transforme într-un virus de iarnă, deoarece devine endemic în populație”.

Echipa de cercetători a modelat mai multe scenarii pentru Sars-Cov-2, bazându-se pe observațiile virusurilor gripale și a celor două coronavirusuri cunoscute, care cauzează gripă, prin simularea a ceea ce s-ar întâmpla în mai multe regiuni de pa glob, la diferite temperaturi și niveluri de umiditate.

„Rezultatele noastre arată că regiunile tropicale și temperate trebuie să se pregătească de epidemii severe și că temperaturile estivale nu vor limita răspândirea infecțiilor”, concluzionează oamenii de știință.

Sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Ati uitat de valul 2, si 3 si plus infinit!

  2. Astai sunt fratii americani ai lui Musta. Orice s-ar intampla, vara, iarna, epidemie, program prost la televizor, ei au o opinie. Nu, nu au o prezicere, dar ce tabelase frumoase

  3. Ramine de vazut cum va fi. Nu de alta, dar alt studiu concluziona ca ultravioletele (cele obisnuite, dintr-o zi de vara) injumatatesc cantitatea de virus din aer in 1,5 minute (un minut si jumatate adica) ingreunind transmisibilitatea .
    Existenta cazurilor in zonele tropicale ar duce, aparent, catre concluzia din articol, dar daca ne uitam la cifre, din India pina-n Africa, reiese ca vremea calda lucreaza destul de bine impotriva virusului. Cazurile exista numai ca sint (mult) mai putine.

    • Corect, acum cu venirea verii sunt disperati ca nu mai pot raporta decese prea multe ca sa ne ingrozesca. Meretzi bay la furate, mai bine ne spunetzi ca de cand cu carcaletele au scazut numarul deceselor de gripa normala, infarcturi, pneumonii etc. Dar oamenii nu trebuie linistiti, ci stresati de tot felul de indivizi si presa vanduta. Partea buna ca oamenii incep sa inteleaga mizeria creata.

    • Amice, am un amic care a trait mare parte din viata in Africa, in capitala unei tari, povestea ca intr-o zi a crezut ca, aiurit, si-a pus un papuc pe Tv – pe vremea aia era cu tub deci puteai sa-ti lasi si papucii pe tv. Dar nu, ce sa vezi, era un sarpe.
      In India, o stire anul trecut arata, cu poze, un sat vesel ca isi cumparasera un frigider, un sat intreg … Ce baze de date crezi ca au amaratii din India si Africa si daca au cred ca nici liderii dar nici omul de rand nu vrea sa stie cum sta treaba.
      Dar Brazilia ce are, e frig la soare in perioada asta de mor atatia brazilieni? De ce sa nu recunoastem ca momentan, dupa realitati, nu prea putem spune mare lucru. Rabdare si tutun!

    • Amice fifu, ai fost tu in Brazilia, in Italia sau in Spania la spitalele covarsite de numarul de bolnavi de carcalete?
      Ai fost si la Suceava unde sunt nume/prenume si liste de oameni, dar fara CNP? Dar tu vrei sa te vaccinezi si sa completezi adverinta de mers la sala de sport, nu i asa?
      Da te un pic in spate, uita te la balantele comerciale in raport cu taitzelarii si, surpriza, toate tarile imbolnavite sunt pe minus (USA – 150 miliarde, Spania, Italia cate -20-30 miliarde etc). Nemtzii, islandezii si finlandezii sunt pe plus, si ce sa vezi: astia plus tarile nordice isi relaxeaza conditiile, au descis terasele, copii au inceput scolile, danezii nici nu au bagat masca pe mecla. De ce? Pentru ca atunci cand nu esti dator, nu trebe sa dansezi pe orice muzica. Intelegi? Sau sa ti fac un desen? Dar lasa ca la Crtsian Tudor Popescu si alti comunisti vor sa ne mai tzina in comunism, e cand in tarile cu apa calda oamenii incep sa protesteze.

    • Amice Er, sa le ia necuratu’ de sali de sport si de terase … parerea mea e ca ambele dauneaza grav sanatatii – sportul e in aer liber iar bericioaica, vinul si cafeaua sunt mai bune acasa, si mai ieftine, si nu pune nimeni apa in ele! Si mai ales pe terase sa le pieptene ca numai de ele auzi la tv.
      Da’ nu spunea Darabana ca nu ne face rau starea de urgenta la niste investitii, nu era un articol tot pe aici care spunea ca in starea asta am descoperit si noi ca asteptam asfalt parca din Polonia, nu tot acum isi dau astia seama ca nu avem echipamente stategice- masti, etc.- la indemana, mai autohtone?
      Eu am descoperit pe pielea mea, in lunile asta, ca daca vreau sa comand niste legume proaspete, un patrunjel, o ridiche, o salata, si imi asum si costul transportului, nu-l gasesc nici pe necuratu’ sa-mi livreze. Niste amarati din Arges livrau dovlecei Polonia. Unde sunt faimosii si plangaciosii producatori locali?
      Eu zic ca nu e rau sa mai stam in starea asta ca poate asa ne dam si noi seama pe unde ne aflam si, apropos de terase, poate ni se ridica mahmureala.

    • Perfect de acord, dar noi suntem in starea asta de vreo 30 de ani, si bine ar fi sa ne rupem de dependete macar la mancare, dar nu cred ca putem, din cauza de la „ADN” defect!