
Noul bloc pro-rus din Republica Moldova e o piesă pe tabla de șah a influenței Kremlinului – expert
Analiză a publicației INFO-PRIM NEO, via Rador:
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Își zic „bloc patriotic”, dar în spate e altceva: o construcție politică făcută să predea controlul de facto al țării către Kremlin.” Andrei Curăraru, expert în politici publice la WatchDog.MD, spune că cele patru formațiuni politice care au anunțat marți crearea unui bloc în vederea participării la alegerile parlamentare din 28 septembrie sunt „exact partidele care vor să scoată Moldova de pe drumul european și s-o readucă în brațele Kremlinului”, transmite IPN.
Cele patru formațiuni sunt: Partidul Socialiștilor, Partidul Comuniștilor, Inima Moldovei și Viitorul Moldovei.
Într-un comentariu, expertul menționează că blocul apare după luni de sincronizare între liderii implicați. În iulie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev s-au aflat la Moscova, unde s-au întâlnit cu vicepremierul rus, Alexandr Novak, pentru a discuta despre livrări directe de gaze rusești și posibile acorduri post-electorale. Câteva zile mai târziu, Dodon a fost primit oficial la Minsk de președintele Aleksandr Lukașenko, care i-a transmis susținere și disponibilitatea de a ajuta Moldova să refacă legăturile pierdute cu Estul.
Potrivit lui Curăraru, deși aceste vizite au fost prezentate drept deschideri economice, neoficial ele fac parte dintr-o strategie de repoziționare politică. Iar ideea livrărilor directe de gaze din Rusia – promovată de Dodon ca soluție salvatoare – este nerealistă din punct de vedere tehnic și logistic.
„Moldova nu are conexiuni directe funcționale cu Gazprom, iar Ucraina nu va permite un tranzit necontrolat în actualul context de război. E o diversiune electorală. Un pretext pentru a justifica reapropierea de Moscova, nu o soluție reală pentru cetățeni”, a explicat expertul.
Andrei Curăraru susține că această alianță nu e doar o înțelegere între partide. „Este o piesă nouă pe tabla de joc a influenței ruse. Dacă ar fi să folosim o metaforă de șah: Kirienko, omul de la Kremlin care gestionează aceste operațiuni, e regele. Ilan Șor – regina: mobil, imprevizibil, cu atacuri rapide și haotice. Șor controlează atât partide oficiale, cât și unele paravan – unele sunt pioni de sacrificiu, altele se comportă ca nebuni: imprevizibile și periculoase”, a afirmat expertul WatchDog.MD.
Prin prisma alegerilor din toamnă, Curăraru subliniază că blocul controlează o parte importantă din votul nostalgic, mai ales în nordul și sudul țării. „Are primari activi, rețele de influență rămase din perioada lui Dodon și oameni care știu cum se face mobilizarea.” Potrivit expertului, întrebarea care planează este dacă blocul va primi și „voturile cumpărate de rețeaua lui Ilan Șor”.
O altă întrebare de fond, spune expertul, este „ce se va întâmpla acum, când Vlad Plahotniuc – fostul partener de sistem al lui Igor Dodon – a fost reținut în Grecia și ar putea coopera cu autoritățile”.
Despre crearea blocului, liderii celor patru partide au anunțat într-un briefing de presă. Potrivit lor, noua alianță își propune să ofere o alternativă viabilă la actuala guvernare, obținând majoritatea în viitorul Parlament. Liderii blocului spun că Moldova nu ar trebui să adere la Uniunea Europeană. În loc, propun o „neutralitate” care, potrivit lui Andrei Curăraru, în practică înseamnă blocaj – „adică nici cu UE, nici cu NATO, nici cu Ucraina”.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.