G4Media.ro

Nouă state membre lansează o iniţiativă de reformare a procesului decizional al…

Sursa foto: Consiliul European

Nouă state membre lansează o iniţiativă de reformare a procesului decizional al UE: majoritatea calificată în locul unanimității la vot pentru deciziile de politică externă și de securitate

Nouă state membre ale Uniunii Europene au lansat joi o iniţiativă vizând reformarea procesului decizional al UE în materie de apărare şi de politică externă, un subiect care divizează de mult vreme blocul comunitar, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Reunite într-un „grup de prieteni”, cele nouă state – Belgia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Slovenia, Spania şi Regatul Ţărilor de Jos – pledează pentru introducerea votului cu majoritate calificată în domeniul politicii externe şi de securitate comune a UE, în locul votului în unanimitate în vigoare în prezent.

Într-un comunicat emis la Berlin, cele nouă state declară că propunerea vizează să ‘amelioreze eficacitatea şi viteza procesului de decizie’ al diplomaţiei europene.

„În contextul războiului de agresiune rus în Ucraina şi al provocărilor în creştere la nivel internaţional, membrii grupului de prieteni sunt convinşi că procedura decizională trebuie ajustată”, afirmă semnatarii.

Tentative similare au mai fost lansate în trecut, fără succes.

Statele mici din Uniune, în special, se tem că vocea lor nu va mai fi conta dacă vor pierde opţiunea de veto.

Aceste state consideră că ar putea fi perdante dacă toate deciziile ar fi luate cu majoritate calificată, mod utilizat în prezent pentru majoritatea afacerilor UE, cu excepţia anumitor domenii precum politica externă şi de securitate.

Acest tip de vot necesită acordul a 15 state din 27, cu condiţia ca ele să reprezinte peste 65% din cele 450 milioane de locuitori din Uniune.

El favorizează, aşadar, Franţa şi Germania, ţările cele mai populate din UE.

Dacă o majoritate simplă de ţări (14 din 27) se va pronunţa pentru lansarea unui proces de modificare a tratatului, vor putea începe negocierile.

Cu toate acestea, unanimitatea este necesară pentru ratificarea unei modificări a tratatului, iar anumite state ar putea de asemenea să organizeze un referendum, ceea ce ar constitui un obstacol suplimentar.

În 2005, alegătorii francezi şi cei olandezi au respins prin referendum un tratat care ar fi instituit o Constituţie pentru Europa.

Statele partizane ale unei reforme au declarat că vor să îşi coordoneze acţiunea cu cea a instituţiilor europene şi să lucreze în strânsă colaborare cu toate ţările membre, invitând şi altele să li se alăture demersului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Era si timpul pentru o asemenea masura.