G4Media.ro

Noi proteste la Cugir. Angajații Uzinei Mecanice care produce arme și muniție…

Imagini din timpul protestelor de la UM Cugir

Noi proteste la Cugir. Angajații Uzinei Mecanice care produce arme și muniție de calibru NATO au întrerupt lucrul și au ieșit în fața fabricii din cauza salariilor mici și a condițiilor de lucru

Început de săptămână cu noi proteste la Cugir (județul Alba), după ce vineri, muncitorii celor două fabrici de armament și muniție au întrerupt lucrul timp de câteva ore.

Angajați de la Uzina Mecanică, cunoscută drept ”Fabrica de Sus” au ieșit din nou în fața întreprinderii din cauza salariilor de mizerie și a condițiilor de lucru.

Un muncitor de la Cugir, chiar și cu zeci de ani de muncă, câștigă mai puțin de 1.800 de lei pe lună, bani în mână. Există însă și salarii mici, de fapt majoritatea sunt plătiți cu minimul pe economie.

La Uzina Mecanică lucrează aproximativ 600 de oameni. Toți au familii de întreținut și facturi de plătit. De fapt, de la facturi a și plecat totul. Joi, oamenii și-au primit fluturașii de salarii și i-au comparat cu facturile la utilități.

Vineri, aceștia au vorbit între ei la fabrică și au ajuns la concluzia că nu mai pot continua să lucreze pe salariul minim.

De asemenea, muncitorii mai vorbesc și despre condițiile de muncă: frigul din secții și mizeria din toate spațiile de producție, șobolanii de la grupurile sanitare… toate dublate de riscul la care sunt supuși zilnic într-o fabrică de asemenea natură, uzată moral și fizic.

  • ”Tunelurile sunt pline de praf de pușcă. Este foarte riscant, condițiile sunt dezastru… Poți oricând să sari în aer. În secții e frig, dimineața e înghețat, iar la sfârșitul lunii, când să numeri banii, nu ai ce. 13 milioane și 3 milioane avans? Facturile 5 milioane, restul pe mâncare” spune unul dintre protestatari

Aceștia scandează împotriva conducerii, după ce au făcut același lucru și vineri. Oamenii acuză și politizarea excesivă a firmei de stat. În ultimii ani, la conducerea ei s-au perindat directori susținuți pe rând de PSD, sau de PNL.

Uzina Mecanică din Cugir, dispune de o linie de producție a muniției de diferite calibre NATO, produce mitraliere, armament de infanterie și pistoale. În Cugir mai funcționează și Fabrica de Arme, care are aproximativ 1.000 de angajați. Și aceștia au protestat vineri.

Compania Națională Romarm este cea care gestionează aceste companii. Potrivit siteului propriu, Romarm este principalul producător şi exportator direct de produse militare din România.

Compania Naţională ROMARM S.A. a fost înfiinţată în anul 2000 prin fuziunea celor mai importante fabrici ale industriei româneşti de Apărare și are în prezent o structura tip holding, cu un capital 100% românesc, sub autoritatea Ministerului Economiei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Corect era: „produce cu calibru NATO” dar nimeni nu spune nimic despre calitatea produsului rezultat. Ca doar nu ne faultam „noi pe noi”.

    Sa dau un exemplu: am luat produse samsung fabricate in romania sau ungaria… foarte suspecte materialele. Nefinisate. Comparativ cu cele din china/korea/japonia.

    Toti stim ce fel de piese auto se produc in europa de est comparativ cu europa de vest. Nu-i pasa nimanui daca consumabilele nu sunt conforme pentru ca pe hârtie sunt. Autoritatile verifica doar hartiile, se stie. Nimeni nu isi asuma nimic. Doar Judecatorul inbinstanța, poate.

    Asa ne mai dam noi mari „ca producem ceva”!
    Producem daca mergem sa lucram in tara la ei.
    Aici calitatea muncii noastre e de doi lei si suntem platiti cu 2 bani. Pe minut.
    Exceptie fac ITistii si vor face tot posibilul sa plece ca nu e nevoie de ei.

    • Arabetii ar fi mai in masura sa zica care e treaba cu armamentul romanesc. Tu de pe canapea ne poti zice ce mouse e mai bun.

    • Vorbesti ce nu stii, sa te afli in treaba. Dar no, tot prostul e dator cu o opinie…

    • Sa spuna ce, ca-l folosesc pe post de materie primă?…

    • @dragosbete,
      În Vest nu prea se mai produce. IT-iștii nu sunt deloc excepția, sunt la fel cu cei care fac producție, să știi.
      Și mai este un lucru pe care tu, ca un mândru trotinetist parțial eclozat, nu ai de unde să-l știi: oamenii produc exact după cum sunt plătiți. Românul de aceia face lucru bun în străinezia și prost la noi: salariul.

    • @radu, o idee nu ai si tu de expus.
      Sunt atâți de multi oameni care beneficiaza de niste posturi călduțe si delegații prin insule exotice de pe urma faptului ca producem armament încât e posibil ca eu sa fi exagerat referitor la calitatea armamentului.
      Dar pe noi ne intereseaza cealalta calitate.
      Pe oamenii ăia nu-i intreaba o firma externa, independenta, de HR daca au tot ce le trebuie la locul de munca?
      Nimeni nu vrea sa lucreze 8 ore pe zi intr-o inchisoare decât daca are niste beneficii.

  2. Votati pzd sau ppnl….. tot o delicatesa turceasca!

  3. Astia chiar lucreaza in conditii mizerabile pt salariul minim pe economie dar Romania sufera doar pt soferii RATB care iau 6-7000 lei ca sa se invarta ca titirezul pe aceeasi ruta in fiecare zi

  4. Dacă muncești statul îți ia jumătate din muncă prin impozite pe salariu….. Apoi vin :TVA, accize, carburanți și constați ca din cât câștigi doar statul ia 80% sub diferite forme…… Dacă te angajezi la SRI. Te pensionezi la 40 de ani și ai 2500 Euro pensie (cam cât 8 amărâți de la Cugir)…. Intr-un an un fost ofițer SRI are pensie cât nu vor lua toți pensionarii de la Cugir împreună în toată viața lor (mulți nu vor trăi să ajungă pensia)…. SRI are buget cu 30%mai mare decât serviciul secret german…. Doar FBI – ul ne depășește ce sa vorbim de sărăntoci de italieni, polonezi, francezi sau spaniol, serviciile lor secrete nu au cumulat în toate tarile la un loc cât SRI (ADICĂ FOSTA SECURITATE)