G4Media.ro

Noi proteste în Israel împotriva reformei judiciare înaintea unei scadenţe-cheie

Sursa foto: captură video

Noi proteste în Israel împotriva reformei judiciare înaintea unei scadenţe-cheie

Mii de persoane au manifestat sâmbătă seară la Tel Aviv şi în alte oraşe israeliene împotriva unui controversat proiect de reformă a justiţiei, cu câteva zile înainte de un termen considerat crucial pentru restul procesului, au constatat jurnalişti ai agenţiei France Presse, scrie Agerpres.

Anunţul proiectului guvernamental la începutul lui ianuarie a dat naştere uneia dintre cele mai importante mişcări de protest pe care le-a cunoscut ţara de la crearea sa în 1948.

Tabăra oponenţilor reformei manifestează în fiecare sâmbătă seară, în principal la Tel Aviv, dar şi în multe oraşe din ţară.

„O democraţie nu poate exista fără Curtea Supremă. Democraţie! Democraţie!”, au scandat manifestanţii la Tel Aviv.

Manifestaţia a avut loc cu câteva zile înaintea unei audieri la Curtea Supremă pentru examinarea recursurilor formulate împotriva unuia dintre punctele cheie ale reformei, adoptată de Parlament în iulie şi care vizează tocmai limitarea competenţelor Curţii Supreme pe care dreapta şi partidele religioase evreieşti o consideră politizată.

„Curtea Supremă este supremă”, se putea citi pe un banner la miting.

„Marţi, Curtea Supremă va avea o discuţie pentru a şti dacă legea aprobată de guvern este legală”, a declarat pentru AFP un protestatar de 21 de ani, Yuval Inbar.

„Venim aici pentru că ne temem că guvernul nu va respecta Curtea Supremă”, a spus el.

Benjamin „Netanyahu a fost luat ostatic de coloniştii mesianici care încearcă să facă revoluţie”, a declarat pentru AFP un alt demonstrant, Josh Drill, referindu-se la premierul israelian, în fruntea unui guvern dintre cele mai de dreapta din istoria Israelului.

„Ei încearcă să (…) transforme sistemul de guvernare într-o autocraţie”, a acuzat el.

Câteva mii de israelieni au manifestat joi seara la Ierusalim în sprijinul proiectului de reformă. Potrivit guvernului, reforma vizează, printre altele, reechilibrarea puterilor, prin reducerea prerogativelor Curţii Supreme în favoarea parlamentului.

Oponenţii reformei se tem, la rândul lor, că modificările propuse, prin aruncarea în aer a garanţiilor la acţiunea puterilor legislative şi executive, vor înclina democraţia israeliană către un sistem iliberal.

Ei îl acuză pe Netanyahu, în proces pentru mai multe cazuri de corupţie, de conflict de interese şi că îşi doreşte ca această reformă a scăpa de problemele sale judiciare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...