G4Media.ro

Nikki Haley și Ron DeSantis, cei doi rivali republicani ai lui Trump,…

Sursa foto: Jim WATSON / AFP

Nikki Haley și Ron DeSantis, cei doi rivali republicani ai lui Trump, s-au confruntat într-o dezbatere la CNN, fără a-l critica pe fostul președinte

Doi republicani au încercat să se prezinte drept cea mai bună alternativă la Donald Trump pentru alegerile prezidenţiale din SUA, însă în confruntarea lor televizată de miercuri seara l-au cruţat pe fostul lider de la Casa Albă, cu mai puţin de o săptămână înainte de începerea alegerilor primare, relatează AFP, citată de Agerpres.

Nikki Haley şi Ron DeSantis, devansaţi mult de Donald Trump în sondajele pentru nominalizarea republicană, au părut a juca la dublu sau nimic în această ultimă dezbatere înainte ca electorii din Iowa, un stat mic în care miza este mare, să înceapă să voteze.

Dar curând a devenit clar că ei concurau în cea mai mare parte pentru a fi potenţialul succesor al fostului preşedinte şi nu pentru a-l învinge. Astfel, au evitat ocaziile de a-l critica.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, un conservator dur, a dat tonul de la început, numind-o pe Nikki Haley un „politician nesincer care îţi spune doar ceea ce crede că vrei să auzi”.

„Donald Trump candidează pentru a-şi apăra ideile. Nikki Haley candidează pentru a apăra interesele donatorilor ei. Eu candidez pentru a apăra interesele voastre şi ale familiei voastre şi pentru a pune această ţară înapoi pe picioare”, a continuat el, repetând una dintre frazele sale preferate de campanie.

Haley, fostă guvernatoare a Carolinei de Sud, a denunţat cheltuielile de campanie ale lui DeSantis şi a trimis în mod repetat telespectatorii către un site dedicat enumerării tuturor „minciunilor” adversarului său.

Cei doi candidaţi au petrecut o mare parte din dezbatere alternând monologuri şi atacând cu înverşunare bilanţul şi politicile derulate în statele lor.

Cu trei ore înainte de deschiderea dezbaterii, singurul candidat care l-a criticat fără menajamente pe Donald Trump, Chris Christie, a anunţat că renunţă. El a fost atât de jos în sondaje încât nu a îndeplinit criteriile stabilite de partid pentru a participa la dezbaterea de miercuri.

„Cu siguranţă, în această seară nu există nicio cale pentru mine de a câştiga nominalizarea” Partidului Republican pentru Casa Albă, „aşa că în această seară îmi suspend campania pentru preşedinţia Statelor Unite”, le-a spus Christie susţinătorilor din Windham, New Hampshire.

În vârstă de 61 de ani, fost guvernator al statului New Jersey, el a fost cândva un susţinător al lui Donald Trump, dar de atunci l-a portretizat pe miliardar ca fiind egocentric şi necinstit.

Donald Trump a ales din nou să evite dezbaterea, considerând că are un avans prea mare şi că nu are nimic de câştigat expunându-se unui posibil tir de critici.

Dar el a avut din nou grijă să organizeze un eveniment de campanie în acelaşi oraş, difuzat de canalul conservator Fox News, în timp ce cei doi rivali ai săi dezbăteau la CNN.

Fostul preşedinte a spus că DeSantis „ar lucra la o pizzerie sau poate la o firmă de avocatură” fără ajutorul său în carieră.

El a încercat, de asemenea, să atenueze temerile că va abandona statul de drept dacă se va întoarce la Casa Albă, spunând că „nu va fi un dictator”. „Voi conduce aşa cum noi am făcut-o”, a adăugat el. „Am avut atât de mult succes încât ţara s-a unit”, a mai spus Trump.

Conform agregatorului de sondaje RealClearPolitics, Trump conduce în Iowa, cu 52,3% din voturi, cu mult înaintea lui Nikki Haley şi Ron DeSantis, fiecare cu aproximativ 16%.

La nivel naţional, omul de afaceri este creditat cu 51,5%.

Avansul său nu scade, în ciuda procedurilor judiciare împotriva sa, al căror calendar este aproape sincronizat cu desfăşurarea alegerilor primare. Dimpotrivă, magnatul a integrat inculpările şi procesele în strategia sa de campanie, folosindu-şi chiar fotografia judiciară pe căni şi tricouri.

Marţi, el a apărut în faţa Curţii Federale de Apel din Washington, care examinează cererea sa de imunitate faţă de urmărirea penală în calitate de fost preşedinte. Iar joi, el se va întoarce la tribunalul din New York, unde este judecat într-un caz civil sub suspiciunea de fraudă în conducerea Organizaţiei Trump.

Prezentat cândva ca o ameninţare serioasă la adresa lui Donald Trump, Ron DeSantis nu a reuşit niciodată să se facă remarcat.

Atât de mult încât acum încearcă să rămână aproape de Nikki Haley, rivala lui Donald Trump cu cea mai puternică ascensiune, iar viitorul său depinde aproape obligatoriu de un rezultat foarte solid în Iowa.

Pentru Nikki Haley, o prestaţie bună în Iowa ar fi o rampă de lansare ideală pentru scrutinul următor, pe 23 ianuarie în New Hampshire, unde electorii independenţi pot vota în alegerile primare republicane. Aceştia i-ar putea oferi susţinerea lor, mai mult decât lui Donald Trump, ceea ce ar putea duce la o cursă mai strânsă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...