G4Media.ro

NATO a avertizat Rusia să renunțe la politica sa externă agresivă și…

Sursa foto: NATO.int

NATO a avertizat Rusia să renunțe la politica sa externă agresivă și să coopereze cu Occidentul sau să se confrunte cu o alianță militară pregătită pentru conflict – Financial Times

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat cotidianului Financial Times că alianța condusă de Statele Unite este pregătită pentru „un nou conflict armat în Europa” în cazul în care negocierile eșuează, în timp ce oficialii occidentali s-au pregătit pentru potențiale discuții cu Moscova privind reducerea dimensiunii exercițiilor militare, controlul armamentelor și un angajament de a nu amplasa rachete americane în Ucraina.

„Sunt la curent cu istoria Rusiei. De secole au trecut prin conflicte cu vecinii”, a declarat el pentru Financial Times. „[Dar] Rusia are o alternativă: să coopereze, să lucreze cu NATO”.

Rusia a amplasat aproximativ 100.000 de militari în vecinătatea frontierei cu Ucraina în ultimele luni, stârnind temeri că plănuiește un nou atac asupra unei țări pe care a invadat-o în 2014, odată cu anexarea Crimeei. Președintele Vladimir Putin a negat orice plan de invazie, dar a avertizat despre o posibilă acțiune militară dacă SUA și NATO ar ignora cererile Moscovei de acorduri de apărare care ar reduce drastic capacitățile SUA și NATO în Europa. Rusia susține că aceste capacități reprezintă o amenințare pentru granițele sale.

„Este posibil să găsim împreună o cale, o cale politică înainte și, de asemenea, să abordăm îngrijorările Rusiei”. . . Dar un risc de conflict continuă să existe”, a spus Stoltenberg într-un interviu cu FT. „Descurajarea NATO este credibilă și puternică”. . . Trebuie să sperăm și să muncim din greu pentru ce este mai bun, dar să fim pregătiți pentru ce e mai rău.”

Avertismentul lui Stoltenberg survine înaintea discuțiilor dintre oficialii ruși și americani de la Geneva, luni, urmate de o întâlnire a alianței NATO formată din 30 de membri și a delegației ruse miercuri. O a treia întâlnire găzduită de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) este programată pentru joi.

Duminică seara, negociatorul principal al Rusiei și ministru adjunct de externe Serghei Ryabkov s-a întâlnit cu omologul său american Wendy Sherman, secretar de stat adjunct. El a spus că conversația lor de la cina la Geneva „a fost dificilă, dar de afaceri”. „Am aprofundat chestiunea relațiilor viitoare. Cred că mâine nu vom pierde timpul”, a spus el în comentariile relatate de agenția de știri de stat rusă Ria. „Nu îmi pierd niciodată optimismul, sunt întotdeauna ghidat de el.”

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că Sherman „a subliniat angajamentul Statelor Unite față de principiile internaționale de suveranitate, integritate teritorială și libertatea națiunilor suverane de a-și alege propriile alianțe” și „a afirmat că Statele Unite vor saluta progresul real prin intermediul diplomaţiei”. Price a adăugat că Sherman a „subliniat că discuția asupra anumitor subiecte” legate de securitatea europeană va fi rezervată pentru discuțiile multilaterale care implică NATO săptămâna aceasta.

Cererile Rusiei includ interzicerea aderării Ucrainei și altor țări la NATO și un veto al Kremlinului asupra activităților de alianță în statele membre care au aderat după prăbușirea Uniunii Sovietice. Stoltenberg a spus că ambele condiții sunt inacceptabile, deoarece încălcă „principiile de bază” ale NATO de a oferi tuturor calitatea de membru și de a apăra aliații în mod egal. În schimb, Stoltenberg a spus că SUA și NATO sunt pregătite să discute cu Rusia despre posibile măsuri de reducere a riscurilor, cum ar fi „controlul armamentelor, eforturile de a oferi mai multă transparență în ceea ce privește activitatea militară, exerciții și, de asemenea, liniile de comunicații”.

Excluderea amplasării de rachete americane în Ucraina și discutarea unor reguli mai largi privind sistemele de rachete în Europa au fost două domenii în care Washington a întrevăzut un posibil de acord, a declarat un înalt oficial al administrației Biden înaintea discuțiilor, adăugând că aceasta va depinde de dacă „Rusia este dispusă de a oferi un angajament reciproc”.

SUA au fost, de asemenea, „dispuse să exploreze posibilitatea unor restricții reciproce privind dimensiunea și sfera exercițiilor [militare], inclusiv bombardiere strategice apropiate de teritoriul celuilalt, cât și exerciții la sol”, a spus oficialul.

Washingtonul a negat ferm informațiile din presă conform cărora ar putea oferi retragerea unor trupe staționate în Europa de Est, în schimbul ca Rusia să își reducă trupele de la granița cu Ucraina. În schimb, oficialii au spus că SUA și alți aliați NATO sunt gata să-și sporească prezența dacă Putin întreprinde vreo acțiune militară. SUA, UE și alți parteneri occidentali au avertizat că vor impune sancțiuni financiare Rusiei în cazul unei escalade militare. Oficialii au declarat ieri că SUA sunt pregătite să „impună imediat costuri severe și copleșitoare economiei Rusiei”.

SUA pregătesc, de asemenea, potențiale restricții comerciale pentru Rusia și au discutat despre posibilitatea unei game de controale la export cu aliații și partenerii din Europa și Asia, potrivit unor persoane familiare cu gândirea Casei Albe.

În timp ce Kremlinul și-a exprimat speranța pentru soluții rapide în urma discuțiilor, Stoltenberg a spus că se așteaptă că va fi nevoie de „o serie de întâlniri” pentru a găsi rezultate reciproc acceptabile. „Suntem pregătiți să luptăm pentru o relație mai bună”, a spus fostul prim-ministru norvegian. „Am dovedit înainte că suntem capabili să facem compromisuri și să găsim soluții cu Rusia.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Probabil singurul argument pe care il inteleg muscalii este ca altii sunt mai smecheri ca ei si nu vor ceda.

  2. Cam asa era si atitudinea intre Antanta si Tripla Alianta inainte de Primul Razboi Mondial. Elitele lumii vor sa dea de lucru maselor si un razboi mondial pica bine ca sa ascunda problemele sociale si economice.

    • nu știu dacă ai aflat dar peste tot exista o mare criza a forței de munca asa ca încearcă alta gargara.

  3. Treceti de la vorbe la fapte , ca lucrurile sa se transeze ,

  4. E inacceptabil sa cedezi santajului din parte Rusiei cu invazia tarilor slabe. Trebuie sa te gandesti ce urmeaza: Moldova, Georgia, Finlanda? Tari pentru care Occidentul „n-ar interveni”… O speculatie riscanta din partea unei Rusii tot mai agresive si impredictibile. Dialogul nu se face cu arma.

  5. Rusia sa se duca dra-cului in Siberia… Au ditamai tara si nu le mai ajunge.

  6. Ei, lasati, ca orice sut in dos este un pas inainte. Trebuia sa iesim odata din melancolia asta occidentala. Marile schimbari au loc in urma unor esecuri.

  7. Este, intr-un anume fel ,momentul sa ne definim ceea ce vrem sa fim .Suntem aliati in viitor si permitem tehnologiilor Occidentale si firmelor puternice din UE si SUA sa modernizeze nu numai Rusia dar intreaga zona ce se afla sub influenta rusa sau riscam sa ne confruntam cu un conflict cu Occidentul moment in care granitele Rusiei vor fi imediat atacate si de altii ce abia asteapta asa ceva spre as extinde granitele actuale.China chiar are numarul necesar de cetateni spre a se extinde spre deosebire de Rusia care nici nu poate sa se extinda avind o populatie foarte mica si nici nu are un sprijin al populatiilor din zona lor de influenta . Va imaginati o China beneficiara a unui razboi Rusia -Occident . Ar fi Armaghedonul absolut . O Rusie beneficiara unui parteneriat semnat si parafat cu UE si SUA se poate orienta si ea o vreme spre ASIA.

  8. F bine așa !
    Prostii ăștia ,că altfel nu le pot zice celor de la decizie in Statul rus (de la al din vârf si până la parlamentari,strategi,analiști,KGBisti,generali de armate ,etc) că în felul cum pun ei problema a-și limitează singuri opțiunile (deci clar nu se pricep la șah,cum erau odată faimoși).Adica ori forțează mana occidentului și lumii civilizate cu șantaj mizerabil deci vor fi ăștia nevoiti să-și retragă investițiile,sa-i izoleze economic și financiar(au existat aluzii chiar legate de scoaterea din sistemul IBAN deci cum mai fac ei tranzacții fie și pe o piata paralela ,fie și cu cele câteva state care-i mai accepta,cu camionul de cash ?) fie răzbel adevărat !Prea multă încredere în bombițele lor au !!Sigur nu vor ieși nici ei prea bine din asta și dacă lumea dezvoltata va fi înfrântă cu cine mai fac ei comerț ?Că sclavi nu vor putea să-i faca…A mai incercat un alt frustrat din Germania și n-a sfârșit bine nici el și nici poporul (au avut însă mare noroc cu SUA atunci,omenosi).Cui mai vând ei ,puținul lor care-l au de vânzare ca sa nu moara însuși poporul lor de foame și sa nu intre chiar statul lor în faliment ?Unde-si mai fac concediile oligarhii lor (foștii nomenclaturiști și securiști ai lor care după modelul FSNist/PSDist au pus mâna pe economie ,pe țară și țin poporul ăla prizonier).Ce dracu ne prefacem că există legi și ordine când știm cum sunt desființate presa și alte organisme imparțiale,cum cad oamenii de la etaj și cum sunt urmăriți și asasinați toți cei care vor o Rusie moderna ?Votanților de PSD și AUR din Romania le place oare acest viitor,acest model unde doar din vorbe și formal se clamează democratia și securitatea internă dar unde de fapt o șleahtă e stăpână pe destinele tuturor și vor să facă pe teroristul mondial pt că altfel nu știu să supraviețuiesca la putere (decât luandu-si o bata mare și spărgând dinții tuturor) ?

  9. Da. Pregatiti.va. Ma simteam prea bine in pace si vreau la razboi. Hai la război ca e prea liniste fara sunet de bombe deasupra capului.

  10. Cris, important e ca noi să nu cedam nici unui șantaj din partea rușilor. E dreptul nostru SUVERAN de a ne alege aliații și de a alege pe cine invităm în țară. Doar sa nu avem „cozi de topor” care să înceapă cu „yankee go home”. Rusia nu are nici un drept sa ceară altor state sa îi scoată pe americani de pe teritoriul acestora. Fără prezența lor vom fi pradă sigură. Istoria a demonstrat acest lucru. America nu fură teritorii și dacă vine pe aici vine și cu ceva tehnologie și civilizatie. E de preferat oricind unei ocupații rusești!