G4Media.ro

NASA a restabilit contactul cu elicopterul său de pe Marte

Sursa foto: Mars.nasa.gov

NASA a restabilit contactul cu elicopterul său de pe Marte

NASA a restabilit contactul cu micul său elicopter Ingenuity de pe Marte, a anunțat sâmbătă agenția spațială, după o defecțiune neașteptată care a dus la temeri privind sfârșitul aparatului, transmite agenția AFP.

Elicopterul, care seamănă cu o dronă de mari dimensiuni, a devenit prima aeronavă motorizată care a zburat pe o altă planetă în 2021.

El a ajuns pe Marte împreună cu roverul Perseverance, care acționează ca un releu pentru a transmite date între elicopter și Pământ și a cărui misiune este de a căuta urme de viață antică pe Marte.

Comunicațiile dintre elicopter și rover au fost brusc întrerupte joi, în timpul celui de-al 72-lea zbor al Ingenuity.

„Vești bune astăzi”, a scris sâmbătă seara târziu pe X (ex-Twitter), pe X (ex-Twitter), Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA, care conduce acest proiect.

Agenția a precizat că, în cele din urmă, contactul a fost stabilit cu elicopterul, ordonând Perseverance „să efectueze sesiuni de ascultare pe termen lung pentru a capta semnalul Ingenuity”.

Echipa care se ocupă de elicopter „examinează noile date pentru a înțelege mai bine întreruperea neașteptată a comunicațiilor în timpul zborului 72”, a adăugat JPL.

NASA explicase anterior că zborul de joi a avut ca scop „verificarea sistemelor elicopterului după ce a aterizat mai devreme decât era prevăzut în timpul zborului precedent”.

Ingenuity ajunsese la o altitudine de 12 metri, a explicat NASA în acest mesaj publicat vineri seară, dar „în timpul coborârii sale, comunicațiile dintre elicopter și rover s-au încheiat mai devreme, înainte de aterizare”.

Pe X, JPL a anunțat vineri că roverul Perseverance nu a putut vedea Ingenuity, dar că echipele sale „ar putea lua în considerare posibilitatea de a deplasa (roverul) mai aproape pentru o inspecție vizuală”.

NASA a mai pierdut contactul cu elicopterul în trecut, în special pentru o perioadă prelungită de aproximativ două luni anul trecut.

Ingenuity, care cântărește doar 1,8 kg, a fost programat inițial să decoleze doar de cinci ori, dar misiunea a depășit toate așteptările.

În total, elicopterul a parcurs aproximativ 17 kilometri, zburând la o altitudine de 24 de metri.

Longevitatea sa este remarcabilă, mai ales având în vedere că trebuie să supraviețuiască nopților înghețate marțiene, păstrându-și energia cu ajutorul panourilor solare pentru a-și încărca bateriile în timpul zilei.

În colaborare cu Persévérance, el a acționat ca un cercetaș aerian pentru a-l ajuta pe partenerul său pe roți să caute posibile semne de viață microbiană străveche.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...