G4Media.ro

NASA a publicat o nouă imagine surprinzătoare cu Galaxia Fantomă, aflată la…

Sursa foto: esa.int

NASA a publicat o nouă imagine surprinzătoare cu Galaxia Fantomă, aflată la o distanță de 32 de milioane de ani-lumină de Pământ

Noi imagini uimitoare produse de telescopul Hubble și de telescopul James Webb prezintă Galaxia Fantomă, o spirală de sisteme solare aflată la 32 de milioane de ani-lumină de Pământ, relatează CNN.

Galaxia se află în constelația Pești, potrivit Agenției Spațiale Europene, care colaborează cu NASA atât la Telescopul Hubble, cât și la Telescopul James Webb.

Galaxia Fantomă, cunoscută în mod oficial sub numele de M74, este un tip de galaxie spirală cunoscută sub numele de „spirală de mare design”. Acest lucru înseamnă că are brațe spiralate bine definite, care se înfășoară vizibil din centru în imaginile publicate recent.

Imaginile au fost create folosind date provenite atât de la telescopul Hubble, cât și de la telescopul Webb. Webb a detectat „filamente delicate de gaz și praf” în brațele spiralate ale galaxiei, potrivit ESA. Imaginile oferă, de asemenea, o privire clară asupra roiului nuclear de stele din centrul galaxiei, neumbrită de gaz.

Telescopul Webb și-a folosit, de asemenea, instrumentul MIRI (Mid-InfraRed Instrument) pentru a examina galaxia fantomă, ca parte a unui proiect de înțelegere a primelor faze de formare a stelelor, a precizat ESA.

În timp ce Webb se pricepe cel mai bine la observarea lungimilor de undă ale luminii în infraroșu, Hubble are o viziune deosebit de clară la lungimile de undă ultraviolete și vizibile, potrivit agenției. Acest lucru i-a permis să dezvăluie zone deosebit de luminoase de formare a stelelor, cunoscute sub numele de regiuni HII, în imaginile galaxiei fantomă.

Combinația de date de la ambele telescoape a permis oamenilor de știință să obțină o înțelegere și mai profundă a Galaxiei Fantomă – și să creeze imagini spectaculoase ale cosmosului.

NASA a publicat primele imagini de înaltă rezoluție ale lui Webb cu doar câteva săptămâni în urmă, în luna iulie. Mai mare decât Hubble, telescopul este capabil să observe galaxii extrem de îndepărtate, permițând oamenilor de știință să învețe despre formarea timpurie a stelelor. Hubble orbitează în jurul Pământului, dar Webb orbitează în jurul Soarelui, la aproximativ 1 milion de mile distanță de Pământ.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. acolo se vor muta orcii dupa ce dau nucleara pe Pamant :-))) ll
    o sa ramana rasa pura sovietica :-)))

  2. Dacă vom vedea data viitoare un omuleț mic de tot să știți că EL este.