G4Media.ro

Munca de acasă transformă afacerile și biroul. Mai este necesar ca echipa…

Sursa foto: pexels.com

Munca de acasă transformă afacerile și biroul. Mai este necesar ca echipa să se afle în aceeași țară? Startup-ul israelian cu profesori angajați din toată lumea și compania de software care preferă programatori din România

Unul dintre cele mai interesante efecte ale pandemiei de coronavirus a fost creșterea volumului de muncă la distanță. Cu birouri închise săptămâni și luni la rând, companiile nu au avut de ales, trebuind să treacă la modele de muncă de acasă – și de multe ori au fost plăcut surprinse de rezultate, scrie The Jerusalem Post, citată de Rador.

Dar descentralizarea birourilor aduce o nouă întrebare: mai este necesar ca echipa să se afle în aceeași țară?

„Pot ține doi programatori buni în străinătate, uneori trei, la același cost ca pentru un programator bun în Israel”, a susținut Yariv Binnun, CEO al eTeacher, într-un interviu telefonic.

„Ne externalizăm o mulțime de locuri de muncă și acum, când lucrăm de la distanță pentru orice, înțelegem că locația, pur și simplu, nu mai este la fel de importantă.”

eTeacher, o companie online din Ramat Gan, care predă cursuri online pentru mai mult de 30.000 de elevi pe an, a contractat anul trecut 16 noi angajați în întreaga lume: în Europa, America de Sud și Africa, și are echipe în India și Ucraina. Personalul didactic al companiei include mai mult de 350 de profesori aflați în SUA, Brazilia, la Seoul, în Europa și în alte părți.

„Am constatat că este cel mai bine să menținem o echipă mică la nivel local și să ne extindem în străinătate”, a spus Binnun. „Externalizăm aproape orice – servicii pentru clienți, marketing, resurse umane, cercetare și dezvoltare și multe altele.”

Binnun este unul dintre mai mulți CEO cu care am vorbit, care a spus că angajarea în străinătate oferă o serie de avantaje pentru directori. Costul salariilor este un avantaj, deoarece salariile israeliene sunt mai mari decât cele din multe țări din apropiere. Disponibilitatea de talente este un alt avantaj.

„Israelul este cunoscut drept națiunea start-up-urilor, dar companiile care doresc să angajeze programatori în Israel știu că nu există suficienți programatori de bună calitate în jur”, a declarat Ido Niv, CEO AppNiv, un furnizor de servicii de dezvoltare de software personalizat.

„Sunt disponibili o mulțime de programatori mai puțin talentați, dar piața talentelor de înaltă calitate este foarte limitată.” Binnun a fost de acord. „Talentele pe care le avem în Israel sunt grozave și am mult respect pentru ele, dar este foarte costisitor și există o lipsă de talent care face foarte dificilă angajarea. Aceasta este o mare problemă pentru economia israeliană.”

Odată cu creșterea numărului de start-up-uri israeliene care strâng bani de la investitori în 2021, este din ce în ce mai greu pentru o companie să formeze o echipă de dezvoltare, a remarcat Alexey Chalimov, CEO Eastern Peak, care construiește și administrează echipe de lucru pentru companii.

„De obicei, o companie israeliană are nevoie de aproximativ trei luni pentru a găsi un ocupant pentru o funcție de programare superioară. Putem construi o echipă de 5-10 programatori în Ucraina în aproximativ o lună, la aproximativ jumătate din preț”, a spus el. „Locația nu mai face diferența și, în acest moment, 40-60% dintre companiile israeliene utilizează externalizarea într-un fel.”

Salariile pot fi semnificativ mai mici în țările din apropiere, cu o plajă mai mare de ocupare. Programatorii ucraineni costă aproximativ jumătate din prețul talentelor israeliene comparabile, a spus Chalimov, în timp ce Niv a spus că un programator din România are aproximativ 60% din costul unui israelian. Întărirea șekelului din ultimele luni a făcut salariile și mai ieftine datorită cursurilor valutare internaționale, a adăugat Binnun.

Niv face majoritatea angajărilor companiei sale în România, țară în care călătorește frecvent de mai bine de 10 ani. „Consider că România este piața cea mai apropiată din punct de vedere cultural de Israel și de Europa. Republica Cehă are o cultură similară, dar este mai scumpă decât România”, a spus el.

„Ucraina, Bulgaria și Polonia sunt locuri populare de angajări, iar Ucraina are mai mulți programatori disponibili, dar consider că există o cultură diferită de modul de gândire occidental și este greu să construiești comunicarea cu personalul de acolo”, a apua Niv. Pentru Niv, principala provocare a construirii unei echipe la distanță este stabilirea comunicării și a încrederii adecvate.

„În acest tip de mediu, „abilitățile soft”, cum ar fi buna comunicare, sunt și mai importante. Înainte, acea parte a procesului de cercetare și dezvoltare se făcea pe hol sau lângă aparatul de cafea, în procesul spontan al interacțiunilor la locul de muncă. Acum, totul se face folosind instrumente de productivitate precum Slack și Asana.

„Dacă vrei ca o echipă să fie productivă, ea trebuie să fie întreținută în mod activ și trebuie să ai oameni care sunt dedicați produsului tău și care lucrează bine împreună”, a spus el. „Dar diferitele culturi au abordări diferite ale lucrurilor subtile, cum ar fi transparența, iar acestea trebuie înțelese și gestionate.”

Din aceste motive și din altele, regiunile mai îndepărtate, precum Orientul Îndepărtat, sunt mai puțin atrăgătoare pentru companiile israeliene care doresc să angajeze personal. „Majoritatea israelienilor preferă să rămână la unul sau două fusuri orare, ceea ce este, de asemenea, important pentru colaborare”, a spus Niv. Există dezavantaje ale muncii la distanță, în special pierderea mediului social pe care îl oferă un birou, a menționat Binnun.

„Trebuie să te aștepți la o cifră de afaceri mai mare atunci când alegi angajarea de echipe la distanță”, a spus el. „Dar avantajele compensează pe deplin pierderile.”

Sursa: The Jerusalem Post/ Rador/ Sursa Foto: Pexels.com/ Ilustrație generică

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. _Există dezavantaje ale muncii la distanță, în special pierderea mediului social pe care îl oferă un birou, a menționat Binnun._

  O mare vrajeală din partea unora obsedați de micro-management.

  Dacă poți economisești timpul care erai obligat să te deplasezi la închisoare (scuzați, birou), garantat vei avea timp mai mult pentru cei cu adevărat importanți ție – familia.

  Dacă ai vreun șef sau coleg care consideră că munca la birou e mai bună ca munca de acasă, atunci simplu înțelege că ai un anti-familist obsedat să muncești ca un sclav și care dacă tu vei pune prioritate pe copiii tăi în fața companiei, îți va face zile amare până când părăsești compania pentru că stresul te va face să cedezi.

  Lucrez de acasă, am lucrat și la birou, nu am avut probleme cu socializarea.

  Când lucrez, mă concentrez. Sunt programator senior, cu peste 11 ani de experiență în aplicații și servicii web și câțiva ani de rețelistică. Am fost mai bun vreodată la birou? Nu, pentru că la birou erau prea mulți care mă deranjau în momentele de concentrare.

  Și ce fac în momentele de concentrare? Livrez cele mai bune și stabile soluții companiei pentru care lucrez. La birou erau prea mulți „manageri” care vroiau să discute și să rediscute ce avem de făcut. Pentru ei asta era productiv. Pentru mine nu, pentru că eu gândesc implementare și o și fac, și pentru asta am nevoie de liniște să mă concentrez.

  E vrăjeală de micro-manageri obsedați că munca la birou e productivă. Problema lor e că nu au pe cine stresa să își justifice ei timpul pierdut.

  Am un manager de proiect în echipa în care lucrez. I-am dat eu de lucru să nu ne mai streseze pe toți din oră în oră cu ce face fiecare, că de când a început pandemia, săracul era foarte stresat. A învățat destule de multe despre cloud, despre cum ar putea implementa singur mici idei ce le încercăm în firmă. Astăzi, consumând servicii cloud de la AWS, Azure și alții, sunt multe lucruri ce le poate face și un manager, și nu e obligatoriu de un programator.

  Așa că, managerilor amatori de sclavagism în birou – apucați-vă de învățat cum să folosiți unelte în cloud că firmele deja au început să afle că sunt soluții care le puteți folosi chiar voi să demostrați ceva, și de nu sunteți în stare, o să vă căutați loc de muncă ca ambalator la conserve în 2-3 ani.

  • Acesta e comentariul unui om care nu a lucrat într-o echipă cu adevărat bună. Când ai o echipă care chiar e interesată de dezvoltarea produsului și unde oamenii se înțeleg bine, timpul petrecut la birou e mult mai productiv decât lucrul de acasă. Și este cu atât mai productiv cu cât e mai puțin micro-management.

   Dar asta presupune ca echipa să fie formată din oameni pentru care cel mai important subiect de interes la birou să fie produsul pe care îl dezvoltă, și pentru care poziționarea personală în echipă, politica, timpul liber, banii și promovarea să fie subiecte secundare. Culmea e că o echipă bună chiar așa arată, dar nu sunt foarte multe echipe așa. Când ai, însă, un astfel de mediu, lucrurile merg mult mai bine la birou, pentru că informația circulă fără ca cineva să trebuiască să scrie un email, discuțiile în pauza de masă și pe lângă ceai și gustări sunt tot despre produs și oamenii se ridică singuri să se ducă undeva să facă white-boarding sau proiectare fără nicio programare prealabilă. Nu poți face asta bine decât dacă vezi fețele colegilor și-ți dai seama când pot fi întrerupți și când nu. În plus, o astfel de echipă nu se preocupă de limitarea muncii pe care o prestează în orele de program, dar nici nu prea face overtime. Deci 8 ore îți vezi de lucruri legate de muncă și nu te ocupi de altceva, iar la sfârșitul zilei ieși pe ușă și nu faci concurs de stat ore în plus. Știu că echipele nu arată de obicei așa și mai ales nu în outsourcing, dar asta nu înseamnă că animalul ăsta nu există ca să-ți bați joc de el fără să știi despre ce vorbești.

   Bineînțeles că nu-ți dă nimeni înapoi timpul petrecut mergând la birou și înapoi, dar dacă locul de muncă e bun, poți să-ți cumperi timpul înapoi, plătind pentru servicii care să facă latrina pe care nu vrei s-o mai faci tu în casă, și atunci timpul petrecut cu familia se recuperează. Până la urmă echilibrul între muncă și timpul propriu e ceva ce îți negociezi singur. Există joburi part-time bine plătite, există joburi care au fost proiectate din start să fie făcute la distanță, există joburi de birou 9 to 5 și există și locuri de muncă unde te duci pentru că asta vrei să faci cu timpul tău și unde ai, poate, parte din firmă.

  • Daca aveti timp sa scrieti comentarii kilometrice si sa pierdeti timpul online in timp ce „lucrati” de acasa, atunci e clar ce eficienta mare aveti.

  • Nu Tudor, te asigur, am lucrat în echipe și mari și mici grozave, și sunt zeci de oameni de care îmi e dor, și cu majoritatea din ei am reușit succese foarte mari lucrând dominant de acasă. Tu dovedești că nu ai avut șansa în a face parte dintr-o echipă echilibrată în care oamenii pot alege de unde să lucreze. Și în prezent lucrez cu o companie mare, multinațională, am echipa mea proprie, și putem lucra alegând cum vrem, la oricare din birourile începând din orașele mari, până la cele de pe plajele însorite (da, noi avem așa ceva). Eu lucrez de acasă, 80% din timp, și merg și la birou pentru acea mică socializare pentru că acel birou de pe plajă, îmi este la câțiva km de mers pe bicicletă (deci am și un comute superb pe faleză). Este așa pentru că toți ca și echipă am dovedit că se poate obține succes și prin flexibilitate. Și rămân la concluzia, firmele ce își țin oamenii strict la birou sunt conduse de micro-manageri obsedați de ai ține pe oameni sub control.

  • @Madalin, nu e vorba de lipsă absurdă de flexibilitate. Înainte de pandemie am avut un birou care funcționa foarte bine. Acum nu îl mai putem folosi. Suntem aceiași oameni și acum. Se vede cu ochiul liber că sunt anumite tipuri de colaborare spontană care au scăzut din cauza lucrului la distanță. Aveam și înainte posibilitatea de a lucra de acasă atunci când avem nevoie sau când avem chef, dar majoritatea alegeam biroul. De ce? Nu pot răspunde pentru toți, dar pentru mine sunt câteva lucruri pe care lucrul de acasă nu poate să le bată. Unul e colaborarea informală, off the cuff, care e îngreunată de comunicarea electronică. E vorba de execițiile de gândit împreună în doi, trei sau patru oameni, care într-un meeting room cu whiteboard devin stream of consciousness colectiv, dar prin Zoom sau Meets nu merg la fel. Al doilea motiv e mediul protejat în care nu sună telefonul, e liniște, nu te bâzâie stimuli care n-au legătură cu ce ai de făcut. Telefoanele stau pe silent și asta e o convenție socială acceptată. Dacă ai ceva de rezolvat cu exteriorul, suni înapoi sau ieși în parc și îți rezolvi convorbirile, fără să te bată nimeni la cap. Dar când ești în birou știi că nu poți fi întrerupt de stimuli pe care e greu să-i refuzi (familie, animale de companie, prieteni din exterior) iar asta favorizează concentrarea și reduce întreruperile. În loc să-ți faci mâncare, să pui masa și să cureți după tine, mergi undeva unde ești servit. Toate astea sunt avantaje clare ale biroului în afară de cazul în care preferi să lucrezi fragmentat și să ai segmentare clară între ce faci tu și ce fac colegii tăi. Sincer, nu văd substitut pentru interacțiunea directă cu alți oameni. Nu e vorba că nu poți lucra bine sau eficient de acasă, ci că sunt lucruri pe care le pierzi nefiind față în față. Din momentul în care trebuie să programezi un meeting ca să verifici o idee, deja începi să pierzi.

 2. Acum vreo 4 ani, cei mai buni medici israelieni recoltau ovulele romancelor de la distanta, plata pe card, www, faze si scheme. Erau foarte futuristi.