G4Media.ro

Motivarea instanței în cazul morții fostului dinamovist Patrick Ekeng. De ce a…

Motivarea instanței în cazul morții fostului dinamovist Patrick Ekeng. De ce a primit închisoare cu suspendare doctorița de pe ambulanță

Judecătoria Sectorului 2, care a decis la începutul lunii iunie, condamnarea cu suspendare a doctoriței de pe ambulanță acuzată că nu l-a resuscitat la timp pe fotbalist Patrick Ekeng, a publicat motivele acestei sentințe. În primul rând, magistrații consideră că este suficientă o pedeapsă cu suspendare pentru că, deși intervenția medicului a fost superficială, din cauza patologiilor preexistente ale dinamovistului, șansele de supraviețuire ale acestuia erau reduse.

  • ”În opinia instanței, reținerea circumstanței atenuante judiciare este justificată de starea de sănătate preexistentă a pacientului, având în vedere că Ekeng Patrick suferea de afecțiuni care impuneau interdicția practicării sportului de performanță, care au condus la o evoluție defavorabilă a stării acestuia într-un timp extrem de redus și de care nu se poate face abstracție la stabilirea lanțului cauzal care a condus la decesul victimei, alături de inacțiunea inculpatei. Deși din actele medico-legale efectuate în cauză nu rezultă că decesul victimei ar fi avut loc indiferent de intervenția unui medic, ceea ce atrage răspunderea penală a inculpatei, probatoriul administrat atestă existența unor șanse de supraviețuire reduse având în vedere patologiile cardiace preexistente, împrejurare pe care instanța o apreciază ca fiind de natură să diminueze gravitatea infracțiunii săvârșite de inculpată.”
  • ”Instanța are în vedere împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, sens în care reține că inculpata a săvârșit fapta pe fondul unui comportament profesional inferior unor standarde de competență și de cunoaștere specifice profesiei asumate în mod voluntar, aceea de medic specialist în medicina de urgență, față de un pacient asupra căruia plana un pericol vital, pe care avea obligația și pregătirea necesară pentru a-l identifica cel puțin în momentul obiectivării fibrilației ventriculare pe monitorul defibrilatorului, rămânând însă în pasivitate în pofida calității de debitor al unei obligații de mijloace, în virtutea căreia trebuia să depună toate diligențele necesare pentru a-i acorda pacientului o asistență medicală efectivă.”
  • ”Este de subliniat faptul că medicul nu are față de pacient obligația de rezultat, fiind evident că pot exista cazuri în care, cu toate manevrele terapeutice, posibilitățile de salvare a pacientului să fie reduse ori inexistente, însă având în vedere că în privința inculpatei nu se reține efectuarea unei acțiuni în sens material, aceasta nu poate fi exonerată de răspundere speculând asupra șanselor reale de supraviețuire pe care le avea sau nu victima. Cu toate acestea, instanța are în vedere la individualizarea pedepsei faptul că inculpata s-a aflat în situația de a interveni în regim de urgență pentru a trata un caz medical nedocumentat, pacientul fiind sportiv de performanță, ceea ce conducea la prezumția unei stări bune de sănătate, patologiile cardiace severe preexistente ale acestuia și care, în mod cert, au condus la o evoluție defavorabilă într-un timp extrem de redus, nefiind cunoscute de către inculpată.” se arată în documentul instanței.

Judecătorii au explicat și cum au stabilit daunele de 200.000 de euro pe care trebuie să le primească familia lui Ekenng.

Astfel, conform motivării: ”Modalitatea în care persoanele apropiate victimei resimt consecințele unui astfel de eveniment tragic, amploarea și persistența în timp a șocului emoțional produs și felul în care membrii familiei reușesc să asimileze schimbarea radicală intervenită în viața lor reprezintă elemente esențialmente subiective, indisolubil legate de viața interioară a fiecărui individ. Ele nu pot fi evaluate și cuantificate pe baza unor criterii fixe, iar sumele acordate pentru compensarea suferinței succesorilor au numai în mod simbolic un rol reparator, deoarece pierderea copilului, a soțului, a unui părinte ori a unui frate sunt de neînlocuit.”

Context. De origine cameruneză, Patrick Ekeng, în vârstă de 26 de ani, a decedat pe 6 mai 2016, în timpul meciului Dinamo – Viitorul (3-3). Fotbalistul care juca la Dinamo a intrat pe teren în minutul 70 și s-a prăbuşit pe gazon în preajma cercului de la centrul terenului după câteva minute, fără a avea un contact în prealabil cu vreun adversar. După intervenţia staff-ului medical al echipei Dinamo, s-a apelat la ambulanţă. Ekeng a primit îngrijiri pe gazon, iar apoi a fost transportat la spital, unde s-a constatat că a suferit un stop cardio-respirator. Ekeng fusese introdus pe gazon de doar şapte minute. Martorii oculari au relatat că medicul Mihaiela Duţă de pe ambulanţa Puls a intervenit foarte târziu.

Foto: Patrick Ekeng / Lausanne Sport

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează