G4Media.ro

Monica Macovei îi îndeamnă pe procurori să se înscrie în cursa pentru…

Monica Macovei îi îndeamnă pe procurori să se înscrie în cursa pentru șefia DNA: Planul lui Toader de a sabota concursul trebuie dejucat

Fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, îi îndeamnă pe procurori să se înscrie în număr cât mai mare la concursul pentru șefia DNA, explicând că un număr mare de candidați va pune bețe în roate planului lui Tudorel Toader de a alege o marionetă în fruntea Direcției Anticorupție.

”Dacă Toader are un plan de a sabota acest concurs prin descurajarea procurorilor cu experiență si rezultate din DNA, aceștia să se înscrie la concurs. Dejucarea planului său este singura soluție, nu numai pentru DNA, ci și pentru țară. Cu cât sunt mai mulți procurori independenți și profesioniști înscriși la concurs, cu atât îi va fi mai greu lui Tudorel Toader să aleagă o marionetă. Iar dacă va alege o marionetă care va răspunde la telefonul lui Toader sau al vreunui partid, România riscă marginalizarea și irelevanța în Uniunea Europeană, clădită pe principiile statului de drept și independenței justiției”, arată Macovei.

Fostul ministru al Justiției îl acuză pe Toader de faptul că a încălcat principiile democratice ale transparenței decizionale și independenței procurorilor. ”La o asemenea respingere în bloc, Toader trebuia să motiveze de ce niciunul nu îndeplinește criteriile de management, experiență în investigarea corupției, integritate, eficiență, independență și rezistență la presiuni politice sau de orice natură. Or, cel puțin cei 3 candidați din DNA au experiența din interior, știu cum funcționează instituția și, cu siguranță, pot identifica unde sunt probleme și unde trebuie îmbunătățită activitatea DNA”, afirmă Monica Macovei.   

Ea dă exemplul personal de selecție a șefului DNA, Daniel Morar, amintind că în comisia de evaluare de la Ministerul Justiției este obligatoriu să existe persoane care vor ca scopul DNA, de identificare și anchetare a marii corupții, să fie atins, precum și un psiholog independent care să evalueze profesionist integritatea, independența, curajul, rezistența la presiuni.

”Dar cu un ministru care a arătat că servește coaliția toxică de guvernare care modifică codurile penale pentru a opri anchetele pentru corupție și pentru alte fapte grave, însoțit numai de doi secretari de stat apropiați PSD, potrivit presei, și care pot pune întrebări numai prin intermediul ministrului, cum să faci o selecție obiectivă și de bună credință pentru a asigura continuarea luptei anticorupție? Toader a mimat transparenta decizională, nespunând, de fapt, nimic în comunicatul de presă prin care a anunțat respingerea în bloc a candidaților, inclusiv a celor trei procurori cu funcții de conducere în DNA”, îl mai acuză fostul ministru al Justiției pe Tudorel Toader.

”Planul lui Toader trebuie dejucat. Unde nu este justiție independentă, nimic nu este!”, conchide Monica Macovei.

Tudorel Toader a refuzat toate cele patru candidaturi la șefia DNA, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției și va relua procedura de selecție pentru un procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție. Ca rezultat, Anca Jurma rămâne șef interimar al instituției. O nouă selecție va fi organizată de Ministerul Justiției în perioada 6 august – 6 septembrie.

Motivul invocat de ministrul Justiției pentru refuzul de a-l nominaliza pe vreunul dintre cei patru candidați este faptul că ”nici un candidat nu a prezentat suficiente elemente de plan fundamentate pe o analiză a situației actuale care să permită, ulterior, un proces obiectiv şi transparent de evaluare a performanțelor manageriale”.

Cei patru candidați la șefia Direcției Naționale Anticorupție au fost Florentina Mirică – procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, Cristian Lazăr – procuror şef adjunct la Secţia urmărire penală din cadrul Parchetului General, Marius Iacob – procuror şef adjunct al DNA şi Elena Grecu – procuror şef serviciu în structura centrală a DNA.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Nu cred că există în rândul procurorilor vreo asemenea japita de om să accepte să fie marioneta unui ministru corupt. Fmmtt este o lichea infecta care D-zeu știe cum a ajuns judecător. Așa ceva trebuie eradicat după fața pământului. Amin.

 2. psiholog independent?
  Ii scotea pe toti psihopati: „nici voi nici noi nu stim”

 3. Foarte corect rationamentul !

  PS. Se aseamana intr-un fel cu prezenta la vot la alegeri. Cu cat mai multi voteaza, cu atat mai putine sanse de a fi alese lichele. 😉

 4. Oare de la trascau sau de la misa i se trage?!?

  • În mod cert de la cantitățile enorme de posirca pe care le ingereaza când nu baleste la portretul lui Soros!

 5. Se vede treaba ca iar a crescut pretul la pufoaika дядя Iura, la colt pe Savushkina, la fiecare al 3-lea comment, faceti ce faceti si aduceti vorba de bautura…!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.