G4Media.ro

Investigație ”Să fie lumină”: Un american a fondat la Cluj o sectă…

Investigație ”Să fie lumină”: Un american a fondat la Cluj o sectă ai cărei adepți i-au dat orbește ascultare vreme de zece ani. Pastorul le spunea când să-și dea demisia de la slujbă sau le interzicea să meargă la școală

Un american din Texas, Dennis Pence, a fondat în urmă cu zece ani la Cluj-Napoca o sectă în care era privit ca un profet, controlând practic în detaliu viețile adepților: el le spunea dacă să se căsătorească sau dacă să-și schimbe slujba, îi obliga să rupă orice legătură cu prietenii și membrii de familie care nu vin la biserica sa, pretindea că are puteri vindecătoare, le interzicea să meargă la școală ”pentru a nu dobândi o inutilă înțelepciune lumească” sau îi forța să plătească sectei, adică lui, minimum 10% din câștigul brut al fiecăruia, fără ca el să dea vreodată socoteală despre cum cheltuia banii.

La începutul acestui an, pastorul a fugit din România după ce un tânăr de la casa de copii l-a acuzat că l-a abuzat sexual într-o noapte chiar în casa care le ținea loc de lăcaș de cult.

Investigația a fost realizată de jurnaliștii Vlad Stoicescu și Andrei Crăciun și publicată pe platforma ”Să fie lumină”.

Sumarul investigației jurnalistice:

Texanul Dennis Pence a ajuns în România în urmă cu un deceniu și jumătate, cu un plan măreț: să transforme spiritual țara. Printr-un concurs de circumstanțe, totul a început la Cluj. Pence și-a făcut aici o biserică a lui (Covenant Christian Center – Biserica Creștină Cluj), fiind urmat inițial de sute de oameni. Cu anii au devenit tot mai puțini. Un nucleu dur de credincioși, asupra cărora pastorul exercita o influență extraordinară.

Cei care au ieșit din biserica lui Pence spun că ajunseseră să-și încredințeze întreaga viață în mâinile lui. Dennis le spunea dacă să se căsătorească sau dacă să-și schimbe slujba, și tot el îi orienta să facă lucrurile – toate lucrurile – conform planului pe care Dumnezeu îl avea (Pence vorbea cu nesfârșită convingere despre un viitor în care 1% din populația Clujului îi dădea ascultare).

Când venea timpul să dea zeciuiala la biserică (zece la sută din ce câștigă), pastorul le punea în vedere – printr-o pildă biblică (pentru tot ce își dorea găsea câte un verset biblic) – că ar fi mai bine să calculeze din venitul brut, nu din venitul net. Pence nu dădea vreodată socoteală pentru bani – iar adepții profetului nu întrebau la rândul lor niciodată, pentru că cel mai rău era să pui sub semnul întrebării autoritatea pastorului. Ani de zile, Pence a locuit într-o casă splendidă din centrul Clujului, unde plătea o chirie de peste 1500 de euro în fiecare lună.

Cei care au părăsit biserica spun că, aflați sub influența lui Pence, au fost obligați să rupă legăturile cu familia lor – apoi, părăsind biserica, și-au părăsit și singurii prieteni, fiindcă viața credincioșilor se desfășura aproape în exclusivitate între granițele cultului. Nu exista nimic în afară de cuvântul lui Dumnezeu – și de interpretarea dată acestuia de pastorul Pence.

Adepții bisericii credeau că americanul are puteri vindecătoare și că Dumnezeu îi vorbește, orânduind astfel viața de cult. Reporterii Să fie lumină au adunat multiple mărturii de la foști membri care descriu cum era viața în secta lui Pence.

Nu am vorbit cu oameni simpli, fără școală sau ușor de prostit. Și totuși, oamenii aceștia cu educație și venituri peste medie, cu acces la informație, s-au lăsat purtați – în numele lui Dumnezeu – spre o utopie creștină care a căpătat accente delirante, chiar periculoase.

Pentru că pastorul le-a cerut (după ce a avut un vis în care i s-au arătat patru stele), adepții s-au rugat zi și noapte ca un patron de hotel să le dea lor un hotel de patru stele, să-l transforme în lăcaș de cult. Când Dumnezeu nu le-a răspuns rugăciunilor, creștinii lui Pence au trecut la acțiuni concrete: au bătut țăruși în colțurile clădirii, instalându-și astfel, biblic, „cortul”, și l-au hărțuit luni de zile pe patronul de hotel (care le-a zis că nu crede în Dumnezeu și nu le-a dat nimic).

În primăvara acestui an, bula s-a spart: pastorul american a lăsat baltă totul și a plecat din România, după ce un tânăr de la casa de copii l-a acuzat că l-a abuzat sexual într-o noapte chiar în casa care le ținea loc de lăcaș de cult. Puținii adepți ai sectei care au mai rămas sunt hotărâți acum să șteargă totul cu buretele, să schimbe numele bisericii și să o ia de la zero. Fără Dennis Pence.

Citiți articolul integral pe site-ul ”Să fie lumină”.

Foto: Pastorul Dennis Pence / Sursa: safielumina.ro.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Xenomania este o nebunie, iar xenomanii sunt oameni bolnavi.

 2. Doar la cluj putea sa fie posibil asa ceva…ardelenii sunt cei mai natangi dintre natangi.

  • Morjan, pe ce se bazeaza verdictul tau? Nu-i asa ca situatia seamana cu a lui Dragnea si a poporului pesedist? Te recunosti printre credinciosi?

  • Tu ești ieșit din coapsa lui Dragnea teleormaneanul, nu? Numai genii pe acolo… o știi pe veorica?

 3. Morjane, Dragnea al tau seamana leit cu americanu’ asta. Nu te apropia de casele de copii, stii ca Livache face prostii pe acolo. Pana acum le-a luat banii, cine stie ce urmeaza? Sa nu fi tu primul abuzat, bre.

 4. A trebuit sa vina un american ca sa le arate cat de prosti sunt, de parca clasa conducatoare din Romania nu era deajuns.

 5. DPDV social, crearea unor comunitati religioase, artistice, culturale, sportive, etc sunt foarte benefice intregii societati. Este pacat ca astfel de cazuri arunca noroi pe alte comunitati care chiar fac lucruri importante societatii.
  De obicei, comunitatile care nu respecta institutiile statului si legile tarii, sunt toxice si extrem de periculoase.