G4Media.ro

Moldovagaz, subsidiara Gazprom din Republica Moldova, caută soluții la bănci sau din…

Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Moldovagaz, subsidiara Gazprom din Republica Moldova, caută soluții la bănci sau din buzunarul statului să-și plătească facturile către compania-mamă de la Moscova

Compania energetică Moldovagaz, subsidiara Gazprom în Republica Moldova, a anunțat că este în căutarea unor soluții, inclusiv contractarea unor credite de bănci, pentru a plăti facturile la zi către compania-mamă din Rusia, în condițiile în care fluctuțiile prețului de achiziție a gazelor din Rusia cauzează grave perturbări de plată către gigantul rus.

De altfel, Gazprom amenință constant Republica Moldova că, în cazul în care Moldovagaz nu va plăti la zi facturile pentru livrări, precum și un avans pentru luna în curs până la 20 ale lunii, va sista aprovizionarea cu gaz în plină iarnă pentru Republica Moldova.

Pentru luna ianuarie 2022, Republica Moldova va avea de plătit 646 de dolari americani pentru mia de metri cubi de gaz, cel mai mare preț de la începutul crizei enegetice din această toamnă, după ce în octombrie a plătit 450 de dolari, iar în decembrie 550 de dolari. 

Experții reproșează Guvernului că Republica Moldova a cerut greșit legarea formulei de calcul la prețul gazelor din Rusia de piața Spot, în condițiile în care Gazprom poate influența această piață, fiind principalul jucător pe piața gazelor din Europa.

Negocierile privind acordarea unui împrumut comercial pe termen scurt pentru plata unei părți din consumul curent în luna ianuarie către SAP „Gazprom” sunt în curs de desfășurare cu instituții bancare cheie din țară”, anunță Moldovagaz.

Cu toate acestea, subsidiara Gazprom din Republica Moldova se plânge că dificultățile existente în acordarea unui astfel de credit de la bănci sunt de natură tehnică, fiind determinate de situația financiară actuală Moldovagaz, inclusiv o datorie istorică mare față de Gazprom.

Mai precis este este vorba de o datorie de peste 400 de milioane de dolari care urmează a fi auditată pe parcursul acestui an, Gazprom invocând de fapt o datorie cu tot cu restanțe de 709 milioane de dolari americani.

Într-adevăr există riscul întreruperii aprovizionării cu gaze naturale, iar Moldovagaz, împreună cu Guvernul, lucrează pentru a preveni o astfel de situație”, a mai precizat Moldovagaz.

Experții vin cu soluții

La semnarea prelungii contractului din 2007 dintre Moldovagaz și Gazprom, Guvernul Republicii Moldova și-a angajamentul pe 30 octombrie să intervină financiar și să acorde în numele Moldovagaz lipsa de lichidități a companiei controlate în proporție de circa 64% de către Gazprom.

Experții energetici din Republica Moldova, au afirmat însă pentru G4Media că lipsa de „cash flow” (lichidități) a Moldovagaz ar trebui să fie rezolvată chiar de companie și să nu necesite intervenția statului care este astfel golit de resurse.

Moldovagaz are acționari (Gazprom este majoritar cu un pachet de control total de circa 64% -n.red.), dar nu merge să contracteze credite sau nici nu modifică condițiile de plată. Acest lucru trebuie pus pe ordinea de zi a Consiliului de Observatori al Moldogaz. Guvernul poate face presiuni asupra șefului Moldovagaz, Vadim Ceban (pus de fostul președinte prorus Igor Dodon -n.red.)”, a spus declarat pentru G4Media expertul pe energie și fostul consilier prezidențial, Sergiu Tofilat.

Expertul a mai afirmat că Guvernul are în Consiliul de Observatori ai Moldogaz doar doi membri și nu poate pune pe ordinea de zi acest subiect, dar problema este că șeful companiei, Vadim Ceban, joacă un rol de „tehnician” care pasează responsabilitatea către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Iar apoi iese ministrul Spînu și spune poate aceste știri negative și astfel se sparg în capul lui toate aceste probleme. Eu mă întreb de ce ministrul Spînu nu-l scoate în fața pe Vadim Ceban și să-l lase să spună că Moldovagaz are deficit de „cash flow” și să spună de ce Moldovagaz nu a luat până acum credite să achite facturile la Gazprom sau să fie modificat contractul. Dacă nu poate face acest lucru, să spună Ceban că Gazpromul (ca acționar majoritar -n.red.) s-a împotrivit și că astfel nu avem varianta decât să ne adresăm pentru ajutor Guvernului.

De asemenea, expertul pe energetică, Victor Parlicov, a declarat că statului trebuie să accelereze procesul de creare a unei alternative la Moldovagaz, respectiv să caute să achiziționeze gaz prin intermediul companiei de stat EnergoCom și să reducă depedendeța 100% de gazele din Rusia.

Energocom trebuie să se apuce să caute gaz în altă parte și trebuie să înceapă să creeze o alternativă pentru S.A. „Moldovagaz”. Aceasta este soluția… Deși avem alternativă și putem aduce gaz din altă parte, noi, această alternativă, nu o valorificăm. Ce folos că avem țeve? Ce folos că avem interconexiuni, dacă nimeni nu se ocupă să aducă alt gaz?”, a precizat el, aducând exemplul gazoductului Iași-Chișinău și reversul prin gazoductul transbalcanic: „Unde sunt demersurile? Cu ce s-a ocupat Energocom? Cu cine a vorbit? Ce oferte o colectat?”, a declarat Parlicov pentru portalul Deschide.md.

El a mai afirmat că în alternativa la aceste creșteri exagerate a prețurilor la gaze rusești, Republica Moldova trebuie să regândească trecerea la arderea păcurii în cazul termo-centralelor, care ar mai diminua din volumul gazelor cumpărate de la ruși.

Jonglerii financiare

De altfel, Moldovagaz a anunțat, miercuri seară, că la începutul săptămânii viitoare va avea loc o ședință a Consiliului de observatori al întreprinderii, care va analiza problema plăților curente pentru livrările de gaze naturale cu adoptarea deciziilor corespunzătoare.

Moldovagaz a venit cu un set de propuneri, inclusiv rambursarea TVA și alte instrumente financiare, iar adoptarea acestor măsuri va contribui în mod semnificativ la depășirea situației create”, a scris compania. Cu alte cuvinte, Moldovagaz vrea scutiri de taxe la stat pentru a putea plăti Gazprom, astfel că din nou Guvernul este bun de plată către Gazprom, doar că va lua din alt buzunar pentru a acoperi datoria.

Vice-premierul Andrei Spînu a declarat la începutul săptămânii că există un deficit de circa 25 de milioane de dolari pentru următoarea plată pentru Gazprom legat de gazele livrate în Moldova și că autoritățile caută soluții pentru a plăti suma integrală pentru a nu riscă sistarea livrărilor de gaze din Rusia în plină iarnă.

 

De asemenea, Spînu a declarat că a discutat cu directorului executiv al Gaprom, Alexei Miller, pentru o eventuală amânare a plății curente, dar este greu de crezut că Moscova va accepta propunere din cauza politicilor de erodare a guvenrării pro-europene pe care o practică agresiv în raport cu Chișinăul în ultimele luni.

Foto-simbol cu o conductă degze. Sursa foto: Nord Stream 2/Igor Kuznecov

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cat de penibili sunt rusii. Adica ceri un pret astronomic la gaz, ceri si plata in avans, iar compania care face importul e practic tot Gazprom (ca e actionar majoritar), dar vaaaaaaai, Gazprom nu are bani sa-si plateasca factura lui insusi. Si cere penalitati, taie gazul.
    Mai e cineva aici care nu e de parere ca Rusia e un raket, un camatar care te stoarce de bani pana te lasa fara casa?