G4Media.ro

Moldova: Igor Dodon, ținut în șah de Curtea Constituțională, care a stopat…

Foto: Igor Dodon / Facebook

Moldova: Igor Dodon, ținut în șah de Curtea Constituțională, care a stopat temporar acordul de împrumut cu Rusia

Curtea Constituțională de Republica Moldova a suspendat joi seară legea votată tot joi prin care majoritatea parlamentară pro-rusă (PSRM și PD) a ratificat acordul de împrumut pentru 200 de milioane de euro semnat de guvernul Ion Chicu cu guvernul Federației Ruse, transmite Europa Liberă.

Suspendarea acordului a venit după ce judecătorii CCR l-au demis din funcția de președinte al Curții pe Vladimir Țurcan, considerat un loial al președintelui pro-rus Igor Dodon, și l-au înlocuit cu Domnica Manole, fostă deputată a platformei DA, condusă de Maia Sandu și Andrei Năstase.

Curtea Constituțională a anunțat într-un comunicat că suspendarea efectelor legii se face până la pronunțarea unei decizii pe fond. Sesizarea CCR a veint din partea unei facțiuni desprinse din PD, numită Pro-Moldova și condusă de Andrian Candu.

Context. Igor Dodon, președintele pro-rus al Republicii Moldova, a încheiat cu Federația Rusă un acord de împrumut cu condiții fără precedent, potrivit presei moldovene. Astfel, un punct al acordului juridic din împrumutul de 200 de milioane de euro prevede că „orice datorie restantă a oricărei entități din Republica Moldova către Guvernul rus sau instituții ale Guvernului rus, unde există acordul părții moldovenești, devine automat parte a acestui contract”.

Mai precis: datoria restantă a oricărei firme sau instituții înregistrată în Moldova față de statul rus este preluată automat de guvernul Republicii Moldova pe durata de zece ani a acordului. De unde vine pericolul? Din faptul că economia Moldovei este profund ”rusificată”, mii de companii moldovene având capital rusesc și datorii (inclusiv restanțe) către bănci, instituții de stat din Rusia. Or, preluarea tuturor acestor datorii private ale unor companii de către guvernul Republicii Moldova ar putea duce la preluarea de facto a economiei moldovene de Rusia.

Moldova a mai trăit un asemenea moment în trecut, după cum explică pentru Deutsche Welle deputatul de opoziție Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA: „Ultima dată când Rusia a oferit un credit Republicii Moldova (pentru achitarea penalităților la datorii), Chișinăul a pierdut controlul statului asupra rețelei interne de gaze naturale. S-a întâmplat în anii 1994-96. Atunci, Rusia a preluat, în contul datoriilor create, pachetul de control (51% plus un alt pachet transmis administrației separatiste de la Tiraspol) la compania MoldovaGaz”.

Foto: Igor Dodon / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Rusul Igor Dodon protejeaza interesele Rusiei.
    Ceva normal.
    Cu 200 de milioane sau nu Moldova tot in faliment este.

  2. Rușii impun limite în utlizarea acestor bani, întrucât cunosc foarte bine nivelul de corupție în țară. Acești noi veniți la putere de dreapta si destânga vor încerca să-și deschidă afaceri cu bani publici si să pună dominație pe economie.
    Nu e zis că este doar un joc al socialiștilor impreuna cu Pas Da ca să nu cedeze aceste afaceri cetățenilor,ci să și le rezerve pentru ei.