G4Media.ro

Mizele luptei pentru Mediterana. SUA şi Grecia au încheiat un acord militar,…

Sursa: Thegreekobserver.com

Mizele luptei pentru Mediterana. SUA şi Grecia au încheiat un acord militar, care are legătură și cu România/ Apropierea între cele două țări, motivată și de competiția pentru energie

Statele Unite şi Grecia au semnat un acord revizuit de cooperare reciprocă în domeniul apărării despre care analiştii spun că va spori valoarea strategică a Atenei şi va conduce la investiţii americane la bazele militare greceşti. „Acesta este un punct esenţial pentru relaţiile greco-americane”, a declarat, sâmbătă, secretarul de stat american, Mike Pompeo, după o ceremonie de semnare în capitala Greciei, transmite postul de televiziune Al Jazeera, citat de Rador.

„Relaţia greco-americană nu a fost literalmente niciodată mai puternică”. Pentru prima dată, Grecia este de acord cu un acord pe termen nedeterminat, care nu trebuie reînnoit în fiecare an.

În schimb, forţele armate americane trebuie să extindă baza Flotei a 6-a pe insula sudică Creta şi să creeze baze de drone şi facilităţi permanente de antrenament de elicopter în Grecia centrală.

Cel mai important dintre toate, poate, SUA urmează să înfiinţeze o nouă bază navală şi a forţelor aeriene în oraşul grecesc Alexandroupoli, din nord-estul Greciei, pentru a aproviziona aliaţii NATO Bulgaria şi România. Acest traseu ocoleşte ruta actuală prin Bosfor, controlată de Turcia.

„Alexandroupoli este un atu strategic datorită portului, care este foarte aproape de Balcani şi, dacă este nevoie, poate susţine operaţiuni către Balcani mult mai repede decât alte porturi”, a spus Efthymios Tsiliopoulos, analist pentru site-ul elen de ştiri militare Defense-point. gr.

Alexandroupoli capătă, de asemenea, importanţă ca hub energetic. Grecia construieşte instalaţii de stocare în larg a gazelor naturale şi va începe în curând construirea unei conducte de gaz de la Alexandroupoli în Bulgaria. Acest lucru va permite livrărilor de gaze naturale lichefiate din SUA să aprovizioneze Balcanii, deranjând un monopol rusesc.

Relaţii deteriorate SUA-Turcia

Aspectele militare şi energetice ale relaţiei intensificate dintre SUA şi Grecia evidenţiază relaţia deteriorată dintre SUA şi Turcia. Această relaţie a luat recent o turnură dramatică în rău, atunci când Turcia a trimis nave de foraj deţinute de stat, pentru a explora petrolul şi gazele în apele revendicate de Cipru, stat membru al Uniunii Europene.

„Am spus clar că operaţiunile în apele internaţionale sunt guvernate de un set de reguli”, a spus Pompeo. „Le-am spus turcilor că forajul ilegal este inacceptabil”. Între timp, ministrul grec de Externe, Nikos Dendias, a numit acordul semnat sâmbătă drept „un factor de stabilitate în regiune”.

„Ca atare nu este menit împotriva nimănui, ci acţionează ca un mesaj pentru oricine din regiune care crede că poate opera în afara normelor dreptului internaţional şi a dreptului maritim”, a spus Dendias. Descoperirea de petrol şi gaze în estul Mediteranei a început cu seriozitate în 2009.

De atunci, Israelul şi Egiptul au devenit exportatori independenţi de energie şi gaze naturale. Cipru urmează să le urmeze exemplul în următorii ani, iar Grecia, Cipru şi Israelul au început să formeze o alianţă politică şi energetică în ultimii ani.

Acest lucru a înfuriat Turcia, care doreşte ca Ciprul să fie de acord cu privire la modul în care să-şi împartă bogăţia de hidrocarburi cu minorităţile ciprioţilor turci, înainte de începerea extracţiei. Sâmbătă, Pompeo a lămurit că SUA a ales de partea cui să fie.

„În martie anul trecut m-am întâlnit cu liderii Ciprului, Greciei şi Israelului, la Ierusalim”, a spus el. „Noi, ţările libere cu pieţe libere, dorim să realizăm împreună securitatea energetică. Vrem să ne asigurăm că regulile guvernează explorarea internaţională a resurselor energetice ale Mării Mediterane şi că nicio ţară nu poate ţine Europa ostatică”, a spus Pompeo.

Tensiunea greco-turcă şi SUA-Turcia în regiune a ajuns într-un moment sensibil pentru forţele armate greceşti. Bugetul de apărare al Greciei a fost redus practic la jumătate în timpul crizei financiare de opt ani a ţării, iar investiţiile americane este de aşteptat să creeze facilităţi mai bune, pe care forţele armate greceşti le vor folosi şi ele.

Analiştii spun că există, de asemenea, un plan de rezervă pentru stabilirea de forţe americane în Orientul Mijlociu. „Înseamnă că [SUA] pot retrage activele din zonele [de război] şi le pot păstra în regim de aşteptare… ele trebuie să fie în zonă, în regiune, astfel încât să poată fi uşor de desfăşurat”, a spus Tsiliopoulos.

Între timp, Grecia a solicitat o mai mare implicare a UE şi a NATO în patrularea strâmtorilor navale între insulele sale din estul Mării Egee şi Turcia. Aceste strâmtori au fost unul dintre principalele puncte de trecere pentru refugiaţii din Turcia pe teritoriul UE.

Rata sosirii de refugiaţi în Grecia venind din Turcia s-a dublat în ultima lună, însoţită de ameninţările turce de a da drumul unui potop de refugiaţi în Europa.

Sursa: Al Jazeera/ Rador

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Excelent news! Turcia este dominata de o cultura de santajisti orientali anti-democratici, cu intelect ingust si ambitii fara margini si fara logica. Occidentul trebuie sa stranga randurile sa nu mai permita sa fie luat la misto de acesti clovni. Si o face, mai ales prin leadership-ul American.

  2. Prostia asta cu inarmarea face ca la buget sa nu mai existe bani pentru spitale scoli autostrazi oricare ar fi guvernul.
    Sunt curios ce ar face USR la guvernare daca ar fi fortata sa cumpere armament NATO de 10 miliarde de dolari.

    • Aliona, trol rus, nici Russia nu are bani pentru spitale, scoli sau autostrăzi, atunci de ce dezvoltă rasPutinul vostru arme nucleare și de distrugere in masă? Ce căutați voi in Georgia, Ucraina, Siria și Moldova? Rusnacii știu numai de frică. Țările cu armate puternice, justiție funcțională și democrație solidă nu vor cădea niciodată pradă Russiei. Mai bine vedeți de sărăcia voastră.

  3. Pompeo : „Am spus clar că operaţiunile în apele internaţionale sunt guvernate de un set de REGULI”, a spus Pompeo. „Le-am spus turcilor că forajul ILEGAL este inacceptabil”

    La asemenea afirmatii Pompeo nu are ce mai cauta pe teritoriul Turciei.
    Adica ii face hoti pe turci ? Care ,,Lege”? ,,Legea Curului” grecilor ?
    Grecii din Ciprul de Sud nu au Legal nici un centimetru patrat de ,,Platou Continental Exclusiv” fara un Tratat de Pace cu Ciprul de Nord.
    Unde mai pui ca Ciprul de Sud nu e decat un cuib corupt de spalat bani furati din toata Uniunea Europeana. Grecii cei mai hoti in Cipru ii gasesti.

  4. Ciprul nu e o tara. Ciprul e o insula. De unde o gramada de greci au plecat in ultii 500 de ani America pentru ca e mai avantajos comercial acolo.
    Ii gasesti pe greci (in comunitati mari) din Halifax -Canada si pana in Buenos Aires -Argentina, in toate porturile la Atlantic. Ca grecii nu au facut State Independente in America este din cauza ca nu le-a pasat.
    Si Onassis acelasi parcurs l-a facut. Deci, lasa-ma cu ,,jumatea de tara ocupata „!

  5. Bati campii cu 1974. ,,Republica Cipru” din 1960 nu era atunci un Stat Independent .
    avea Garantori Legali Anglia si Turcia, cu drept de Interventie pentru a Restabilii Ordinea. Ceea ce turcii au si facut in 1874.
    Turcii au fost baieti generosi si le-a lasat si grecilor o parte din insula. Daca stiau dinainte turcii cate magarii financiare o sa faca grecii din Ciprul de Sud (dupa intrea in Euro) atunci turcii n-ar fi oprit tancurile pana nu-i arunca pe militarii greci in mare.
    Turcii au ocupat Ciprul pe la 1570, adica cu vreo 40 de ani inainte ca englezi sa ocupe primele suprafete din Canada si SUA (dupa 1600). Deci turcii au stapanit insula dinainte ca europenii sa stapaneasca SUA si Canada. Fi tu sigur ca e mai usor sa plece englezii de bunavoie din SUA si Canada decat turcii din Cipru.

  6. Pentru greci ca tine toti ceilalti sunt hoti , nebuni si handicapati. Numai in oglinda nu esti in stare sa te uiti. Grecii (micenienii) a fondat primul oras (Kourion) in insula Ciprul cam in jurul lui 1200 i.e.n. ca o baza de tranzit intre coasta Asiriei si Grecia. Grecii nu erau hoti atunci ?. Ciprul apartinea inainte populatiilor minoice (cu centrul in Creta) de dinaintea micenienilor si care minoici nu erau de etnie greaca.

  7. Ba nu, populatia din Cipru cand au venit micenienii (vreo 2300 de ani si nu 3000 cat minti tu) a fost exterminata de greci, ca si populatia minoica din Creta de altfel.
    Vulcanul Santorini este absolut dovedit ca nu a pus capat Civilizatiei Minoice, dar a slabit-o suficient de mult ca sa fie distrusa de debarcarile grecesti. (Vulcanul Santorini a fost un Vulcan, nu un Super Vulcan si este la vreo 130 de km de coasta Cretei. In 1815 in Indonezia (Tambora) a fost o eruptie chiar mai mare).
    Aproape sigur esti grec. Numai grecii jignesc pe altii prin modul lor de a fi.
    Daca grecii ca tine jignesc pe altii se considera ,,destepti” si ,,filosofi”. In realitate sunteti niste prosti gramada (cu putine exceptii). Cea mai buna dovada este Tariceanu care s-a inhaitat ca prostu cu Dragnea in 2016. Bine ca i-a venit mintea de pe urma si s-a desprins de Dragnea la timp ca sa nu cada cu tot cu Dragnea in prapastie.
    Sper ca tu, la fel ca si Tariceanu sa-ti vina la cap ,,mintea de pe urma”. Sa stii ca sunt optimist in privinta ta. Pari mult mai tanar decat Tariceanu.