G4Media.ro

Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor: Pensia specială a magistraților este necesară, dar…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor: Pensia specială a magistraților este necesară, dar ea nu trebuie să fie mai mare decât salariul unui judecător sau procuror în funcție

Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” (AMASP) a transmis joi că pensia de serviciu (specială) a magistraților este necesară deoarece ea reflectă munca prestată și interdicțiile pe care aceștia le au în perioada activă, dar subliniază că această pensie nu trebuie să fie mai mare decât salariului unui judecător sau procuror aflat în funcție.

Potrivit legii, în prezent cuantumul pensiei speciale a magistraților este 80% din salariul brut al judecătorilor și procurorilor în funcție.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat luni mai multe măsuri bugetare despre care a spus că au fost convenite ”de principiu” în ședința CEX a PSD: limitarea călătoriilor gratuite cu trenul acordate studenților și impozitarea pensiilor speciale (detalii aici).

Comunicatul integral al AMASP: 

Nediscutând legalitatea sau constituționalitatea unor opinii și propuneri emise în spațiul public, de eliminare directă sau prin suprataxare a pensiei de serviciu (o metodă de eliminare de facto), AMASP consideră că pensia de serviciu trebuie să reflecte munca prestată și interdicțiile avute în perioada activă ca magistrat și că alegerea unei profesii în cadrul corpului magistraților ar trebui să fie întotdeauna un impediment pentru identificarea oricăror artificii care ar putea conduce la mărirea nejustificată a cuantumului acestei pensii.

De asemenea, raportat la colegii care își desfășoară activitatea în cadrul parchetelor și instanțelor la acest moment, AMASP consideră că o situație normală și echitabilă presupune ca pensia de serviciu să nu depășească cuantumul salariului unui magistrat activ. O astfel de situație este contrară principiului echității sistemului de pensii și în cazul magistraților poate constitui un motiv de a nu continua activitatea după momentul împlinirii stagiului de 25 de ani prevăzut de lege.

Considerând că se dorește identificarea, cu bună-credință, a unor soluții care să asigure independența justiției dar și să ducă la evitarea situațiilor de excepție, prezentate public, în care cuantumul pensiei este disproporționat, AMASP este de părere că, principial, o raportare a pensiei de serviciu la salariul net al magistratului, spre exemplu cel din ultimii 3 ani de activitate, fără posibilitatea de a lua în calcul sume suplimentare provenite din delegări, detașări, diurne sau drepturi salariale restante încasate în acest interval ar asigura o remunerație adecvată a magistratului pensionar și ar constitui un impediment pentru eventuale schimbări de carieră, cu titlu temporar, făcute doar pentru mărirea cuantumului pensiei de serviciu.

Magistrații – judecători și procurori – beneficiază de pensie de serviciu (”pensia specială”) în baza legii nr. 303/2004 ca o compensație a absenței unor drepturi fundamentale pe perioada exercitării funcției (drepturi exclusiv politice și drepturi social-economice) și a incompatibilităților și interdicțiilor stabilite la nivel constituțional și legal pe parcursul întregii cariere profesionale. Pensia de serviciu are o componentă contributivă și un supliment din partea statului aferent responsabilităților, riscurilor și restricțiilor impuse unei categorii profesionale.

Jurisprudența constantă a Curții Constituționale a statuat că ”pensiile speciale, nefiind un privilegiu, ci fiind instituite de către legiuitor în considerarea unui anumit statut special al categoriei profesionale respective, pot fi eliminate doar dacă există o raţiune suficient de puternică spre a duce în final la diminuarea prestaţiilor sociale ale statului sub forma pensiei.”

În ceea ce privește pensiile magistraților în Decizia nr. 873 din 25 iunie 2010 Curtea Constituțională a României a reținut că ”principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor, ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu.Atât în jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, cât şi în jurisprudenţa altor Curţi Constituţionale s-a statuat că stabilitatea financiară a magistraţilor reprezintă una dintre garanţiile independenţei justiţiei.”1

De altfel instrumentele internaționale impun statelor membre o obligație de asigurare a unui sistem de pensii corespunzător funcției judiciare, ca parte a principiului independenței justiției.

În acest sens în opinia CCJE (2010)3 ”Magna Carta Judecătorilor” se statuează că independența sistemului judiciar impune statului obligația să asigure resursele umane, materiale și financiare necesare pentru funcționarea optimă a sistemului de justiție și pentru a evita orice formă de influență nelegitimă trebuie să stabilească prin lege o remunerație și o schemă de pensii adecvate2

În aceeași manieră Principiile de bază ale independenței sistemului judiciar, adoptate de Organizația Națiunilor Unite la 6 septembrie 1985 prevăd consacrarea adecvată în temeiul legii a independenței, securității, remunerației adecvate, condițiilor de muncă, pensiei și vârstei de pensionare pentru sistemul judiciar.

Citește și: 

Dăncilă despre măsurile de austeritate: ”Nu putem mulţumi pe toată lumea”

Consiliul Superior al Magistraturii critică dur intenția PSD de a impozita pensiile speciale ale magistraților: Ar afecta independeța justiției. Vom sesiza organismele internaționale și vom ataca la CCR

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Pensiile speciale sunt neconstitutionale și trebuiesc desființate în regim de urgență. Cei care le-au propus și votat, arestați și averile confiscate. Pensia specială este încă o umilință aplicată cetățenilor care contribuie la sistemul de pensii,sistem din care se îmbuibă gruparea infracțională de la putere.

    • Magistratii au salarii foarte bune, in consecinta, respectand principiul contributivitatii, au oricum si pensii foarte bune.
      Faptul ca nu au voie sa desfasoare si alte activitati, nu justifica o pensie speciala.
      Daca vor sa desfasoare alte activitati, nu au decat sa renunte la magistratura si sa desfasoare alte activitati.
      S-a vazut ca salariile si pensiile foarte mari nu i-au impiedicat pe anumiti magistrati sa fie corupti.

  2. Bravo,nu va lasati cumparati de hoti!

  3. Poate dăm și vânzătorului de la ABC pensie specială, nu ne-ar mai ciupi la cântar și la rest.

  4. Cand cineva devine „special” prin lege, putem pune cruce la democratie. Pensiile speciale ar trebui desfiintate in totalitate, iar megistratii sa primeasca pensii pe masura contributiilor.

    • Corect! Ma simt demult minoritar intr-o tara plina de “speciali”… Eu de ce sa nu
      Primesc drept “pendie” salariul intreg? Si daca se poate si de la 45 de ani, nu accept asa usor, dar daca “statutul” ma obliga …

  5. Procurori lui peste prajit .dorim ca salarile voastre nemeritate sa fie la fel impozitate cu 90%

  6. Oamenii zic bine:
    „este necesară […], dar subliniază că această pensie nu trebuie să fie mai mare decât salariului unui judecător sau procuror aflat în funcție.”
    Cu alte cuvinte ei vor o pensie ca la orice alt pensionar, nu una speciala.

    Trebuie desfiintata ideea asta de pensie speciala, boala asta bolsevica de a dori vreun tratament special. Regimul de pensionare este unul diferit pentru anumite categorii profesionale (militari, politisti, pompieri samd) care nu pot profesa pana la 65 de ani, ei sunt fortati sa contribuie un numar mai mic de ani decat majoritatea categoriilor profesionale. DAR pensia in sine nu are voie sa fie un „speciala”, trebuie corelata la nivelul veniturilor. Asa ar fi corect si normal. Sau cum au zis baietii astia, nu poate fi mai mare decat salariile (principiul contributivitatii).

  7. Procurori lui peste prajit.dorim impzitarea salarilor voastre nesimtite si nemeritate sa fie impozitate cu 90%.ardeti gazul degeaba aveti numai achitari sa va fie rusine retardatilor in frunte cu Parlog si veverita

    • Liviu pop genunche,asa-i la voi la pesedisti,procurorii sunt prosti si trebuie impozitati ca fac dosare politicienilor,judecatorii vostri „destepti”,ei care va achita,hotilor,ei si numai ei merita salarii si pensii speciale!

  8. Ma procurorilor ce comercializati copiii romaniei pentru cativa dolari in plus, politia ii tine de mini sa nu cada iar voi le administrati palme si zgarieturi…