G4Media.ro

Mișcare cu impact major pe piața deșeurilor: Consiliul Concurenței cere eliminarea monopolurilor…

Sursa foto: Pixabay

Mișcare cu impact major pe piața deșeurilor: Consiliul Concurenței cere eliminarea monopolurilor și deschiderea pieței de colectare a ambalajelor de la populație

Consiliul Concurenţei recomandă oficial Ministerului Mediului să schimbe legislația astfel încât colectarea deșeurilor de ambalaje de la populație să poată fi făcută de mai multe firme autorizate, nu doar de operatorii de salubritate, pentru a îmbunătăți concurența pe această piață, potrivit unui comunicat de presă.

Practic, Consiliul Concurenței vrea să spargă monopolurile locale ale firmelor de salubritate, cele care controlează total activitatea de colectare a ambalajelor reciclabile de la populație.

Ca urmare, CC recomandă Ministerului Mediului completarea atât a procedurii, cât și criteriilor de înregistrare a operatorilor economici colectori autorizaţi, care preiau, prin achiziţie, deşeuri de ambalaje de la populaţie de la locul de generare a acestora.

Consiliul Concurenței consideră că, în vederea înregistrării pentru preluarea prin achiziţie de deșeuri de ambalaje de la populaţie, orice operator economic, inclusiv cel de salubrizare, trebuie să îndeplinească o serie de condiții, cum ar fi: să fie autorizat de către Ministerul Mediului și să demonstreze că are capacitate tehnico-economică de a furniza serviciul sau, cel puţin, are posibilitatea de a obține capacitatea în de maxim 3 luni de la înregistrarea operatorului economic în cauză.

În același timp, condiţiile tehnico-economice avute în vedere de către Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT) trebuie să fie minimale, dar obiective şi necesare pentru prestarea acestei activităţi, arată Consiliul. Ca urmare, UAT nu pot impune condiţii tehnico-economice disproporţionate, care pot constitui bariere la intrarea pe piaţă, cum ar fi impunerea unor dotări care presupun investiţii majore ce ar trebui efectuate de operatorii economici colectori şi care fac neprofitabilă această activitate economică.

De asemenea, autoritatea de concurență recomandă implementarea unui sistem de evidenţă şi de raportare a cantităţilor de deşeuri de ambalaje achiziţionate de la populaţie, care să permită identificarea persoanelor fizice beneficiare (cu protejarea datelor lor cu caracter personal) şi a cantităţilor vândute de acestea, separat, pentru fiecare UAT în care operatorul economic colector autorizat este înregistrat, fără să fie incluse date şi informaţii privind nivelul şi structura preţului de achiziţie a deşeurilor de ambalaje de la populaţie.

Totodată, Consiliul Concurenței consideră că procedura trebuie să prevadă şi cazurile în care actul administrativ de înregistrare poate fi revocat ori efectele sale sunt suspendate.

Consiliul Concurenței a făcut aceste recomandări în urma derulării unei investigații pe piaţa serviciilor de colectare şi de transport a deşeurilor de ambalaje din municipiul Ploiești. Autoritatea de concurență a constatat că autorităţile administraţiei publice locale din Municipiul Ploieşti au restricționat concurența, prin excluderea unor operatori economici autorizaţi de pe piața serviciilor de colectare şi de transport a deşeurilor de ambalaje.

Foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Pamfler
    Foarte corecta decizia. Astfel se vor sparge gastile mafiote facute din primari si patroni de firme de curatenie

  2. În sfârşit!!! Chiar dacă e o schimbare făcută la nivel legal măcar s-a început! Sectorul 2 e mizerabil!!! Nu ştiu dacă vreun parlamentar locuieşte pe aici sau dacă îi place cum se vede sau ce se aude despre.Ori firma de salubrizare nu face față, ori nu îşi fac treaba. De colectare nu mai vorbesc… ori nu vin să ridice sacii colectați, ori întârzie şi în ambele cazuri oamenii străzii împrăştie tot cautând după sticle sau pet-uri ca să le ducă ei… Haideți cu firmele concurente! Şi poate şi mai profi!

  3. Bună idee! Oricum, în domeniul asta se impun controale pentru a responsabiliza firmele colectoare…

  4. După cum spuneam; ăștia vor să se uite în gunoiul nostru! O să ajungem să ne oblige să cumpărăm saci de la operatorii de salubritate, saci cu trasabilitate până la familie…Nu e SF!

    • Ce zice articolul si ce ziceti acolo nu se prea pupa dar un lucru e clar … nu ati inteles nimic dar va obositi sa inflamati spuritele cu remarci de genu acesta..

  5. Ministerul mediului va deveni peste ceva timp,cele mai importante ministere ale unei tari.In intreaga lume!Viitorul mare razboi al omenirii,va fi cel pt mediu si resursele de apa potabila.

  6. Mi as dori sa fie că în afara țării în sensul că eu cetățeanul de rând adun peturi din consumul casnic și le duc la un centru de colectare unde sa primesc un ticket în funcție de cate peturi și să pot să cumpăr alte produse.in felul asta fiecare dintre noi nu ar mai aruncă pe unde apuca sticle doze etc.o valoare de 50 de bani pe pet să fie și tot ar fii ceva.

  7. Cine e mai batran stie ca inainte de ’89 sticla goala costa 2 lei, de sampanie era 3 lei, borcanul 1 leu. Cu trei sticle goale vandute la centrul de colectare intrai la cinematograf! Era simplu, cand cumparai produsul era trecut separat si pretul ambalajului pe eticheta, asa erai constient ca trebuie sa-ti recuperezi banii de la vanzatorul produsului, bani dati pe ambalaj. Nu gaseai o sticla goala pe nicaieri! Sistemul este inca prezent la americani, noi l-am abandonat in anii 90 probabil la presiunea lanturilor de hipermarketuri deoarece le induc costuri suplumentare.